Annonce:
Annonce:

Uffe Elbæk: Ingen sexkultur hos Alternativet

Alternativets leder vil ikke udelukke yderligere konsekvenser i 'den alvorlige' sexsag. Hvor længe han selv fortsætter som partileder er op til medlemmerne - og ham selv

Uffe Elbæk måtte forsvar både sit parti og sin egen tilstedeværelse, da han kom til valgfest på natklubben Monastic, der engang var kloster. Aktiviteterne i dag ville nok ikke falde i munkenes smag.
Uffe Elbæk måtte forsvar både sit parti og sin egen tilstedeværelse, da han kom til valgfest på natklubben Monastic, der engang var kloster. Aktiviteterne i dag ville nok ikke falde i munkenes smag.
Annonce:
Følg Politik

Uffe Elbæks tænder er selvlysende.

Alternativets leder har hevet Ekstra Bladet med i en dyb afkrog af kælderklubben Monastic til interview om den kaotiske situation i paritet, hvor den ene sexsag afløser den anden.

I loftet hænger en ad den slags fluorescerende lyspærer, som var pensum på ethvert provinsdisko inden årtusindskiftet. Men nu er det altså her partiets københavnerafdeling har inviteret til valgfest. Bollerum og bollegynger er pakket af vejen, efter en intern strid i partiet om sømmneligheden af den aparte lokalitet.

Genvurderer sagerne
Uffe Elbæk, 63, omtaler selv sagen om sexkrænkelsesanklaget medarbejde, der kort efter blev genansat, som 'den alvorlige sag'. Men den tidligere kulturminister fastholder, at han ikke kendte til genansættelsen.

- Ja fuldstændig, jeg hører så om det, da vi finder ud af det, siger han flere gange.

Annonce:

- På alle andre arbejdspladser ville man jo ryge ud af klappen, hvis man genansatte en medarbejder med en sexsag hængende over hovedet. Er de folk som tog den beslutning væk fra organisationen nu?

- Jeg vil ikke gå ind i konkrete personsager. Nu genvurderer vi sagerne, så træffer vi beslutninger på baggrund af den nye diskussion.

- Den alvorlige sag. Ham vi sidder at taler om nu med krækkelsessagen. Hvad er dit forhold til ham?

- Jeg kender ham som én, der har arbejdet i organisationen. Så udover det kender jeg ham ikke.

- Det er ikke én, du kender tilbage fra Aarhus?

- Nej, nej, nej, nej, lyder det fra Uffe Elbæk.

Han afviser endvidere at gå ind i, hvorfor den fyrede medarbejder, som Ekstra Bladet har afdækket, sågar fandt det i orden at søge job hos Alternativet i København, efter han var ude af det Nepal-projekt, han blev genansat i.

Annonce:

- Som jeg har hørt det, overvejede han, måske søgte han endda en frivillighedsstilling i lokalafdelingen i København. Så trækker han den ansøgning, sådan som jeg har hørt det. Jeg vil heller aldrig kommentere på ansættelses-processer i en lokalafdeling. Det må den lokale bestyrelse svare på.

Artiklen fortsætter under billedet

Sexlegettøjet og bollerummet var pakket langt væk på Hauser Plads
Sexlegettøjet og bollerummet var pakket langt væk på Hauser Plads
 

Kom med ned i kælderen: Her holder Alternativet 'fræk' valg-fest

- Det virker som om, han får lov at cykle rundt i organisationen, selv om der hænger en meget alvorlig sag over hans hoved?

- Ja, men det er en tavshedspligtssag. Så det er ikke noget organisationen ved udover de få mennesker, som har været involveret i at behandle den. Vi går ikke og fortæller om den type sager på en arbejdsplads. Det håber jeg i hvert fald ikke.

- Det her efterlader et billede af en organisation, hvor der er en seksualisereet kultur...

- Du kender os godt fra Christiansborg. Jeg synes overhovedet ikke, der er en specielt seksualiseret kultur.

- Jeg sidder i den helt anden ende af Christiansborg...

Annonce:

- Du møder os da. Hold op. Du ser os agere derinde, du ser arbejdsgangene. De her to konkrete sager, er to konkrete sager. Hver for sig er de alvorlige, og bliver taget alvorligt hele vejen. Man kan altid diskutere, om man skulle have håndteret det på en anden måde, men det er blevet taget alvorligt.

- Men det tegner ellers ikke et særligt billede af et ellers velfungerende sekretariat. Det tegner ikke et billede af Alternativets kultur som sådan.

Enten mig selv eller medlemmerne
- Hvornår trækker du dig som leder af Alternativet?

- Enten når jeg selv beslutter det... min plan er at tage et valg mere. Det har jeg meldt ud for et år siden. Så rækker jeg forhåbentlig faklen over til en anden god person. Under alle omstændigheder er der kun to, som kan afgøre det. Enten mig selv eller medlemmerne.

- I sommer kontaktede jeg dig og mange andre i partiet for at forstå, hvorfor man skiftede ud i ledelsen. I har slået jer op på at være et opgør med den etablerede lukkede politiske kultur. Hvorfor fortalte I ikke os i pressen, hvad der foregik?

Annonce:

- Nu er konteksten og perspektivet blevet ændret i kraft af den måde, tingene er blevet behandlet på i medierne i dag. Men på pågældende tidspunkt er det en fuldstændig enig gruppe, der er enige om, at både beslutninger og de argumenter, der er for de beslutninger...

- Det billede, der bliver tegnet af, at det er afgørende for de ændringer, der bliver truffet. Det er kun én del af det. Den seriøse principielle grund til det var, at der var en enighed om, at vi skulle ændre den måde, vi arbejdede sammen på, og den måde vi skulle organisere os på, fordi vi tog de her ting alvorligt.

Artiklen fortsætter under billederne

Niko Grünfeldt taler til sine partifæller under kælderhvælvingerne
Niko Grünfeldt taler til sine partifæller under kælderhvælvingerne

Der lyttes til talerne
Der lyttes til talerne
 

Uffe Elbæk taler til de københavnske alternativister
Uffe Elbæk taler til de københavnske alternativister
 

- Så har vi en dyb respekt for, at det her er personale sager. Det er ikke noget man går ud og kommunikere i medierne. Og det mener jeg stadigvæk.

- Vi er ikke puritanere på Ekstra Bladet. Men både din politiske ordfører og din gruppeformand har opfordret dig til at blive væk her i aften. Du hælder dem jo ned af brættet ved at være her alligevel. Det må være umuligt at være løjtnant i din organisation, hvis du alligevel bare gør, hvad der passer dig?

Annonce:

- Det har ikke noget at gøre med, at jeg gør, hvad der passer mig. Hvis en lokalafdeling siger til mig, 'kom og hold en tale', så gør jeg det selvfølgelig. Og når jeg har holdt den tale, så tager jeg ud til Frederikseberg.

- Men kan de så fortsætte på deres poster?

- Ja det kan de.

De må stå på mål
- Men du må være meget uenig med dem?

- Jeg vil slet ikke forholde mig til, hvad de har sagt. Og hvad de ikke har sagt. Jeg har et særdeles udemærket samarbejde med René Gade og Caroliona Maier.

- Hvordan har du det så med, at de har sagt, som de har gjort?

- Det må de selv stå på mål for. De har givet deres gode argumenter for det, de mener.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: