Uffe Elbæk: Tak Løkke, du gør alt det forkerte

- Vi peger aldrig på en blå statsminister. Vores samfundsmodel har toppet og må laves helt, siger Uffe Elbæk på Alternativets årsmøde

Lars Løkke og regeringen skal have tak. De gør alt det forkerte, mener Uffe Elbæk. Foto: Ole Frederiksen
Lars Løkke og regeringen skal have tak. De gør alt det forkerte, mener Uffe Elbæk. Foto: Ole Frederiksen

Da partileder Uffe Elbæk tog hul på sin tale på Alternativets første rigtige årsmøde, som i dag afholdes i Odense, havde partiet 10.058 medlemmer - og da han var færdig var tallet steget med 50.

- Regeringen gør alt det forkerte. Vi kommer aldrig til at pege på en borgerlig forhandlingsleder efter et valg, lød det fra Uffe Elbæk, der samtidig udpegede Enhedslisten som Alternativets bedste venner.

I talen slog han fast, at det nuværende velfærdssamfund har toppet.

- Der er både på Christiansborg og i samfundet opfattelse af, at vi skal forsvare den udgave af samfundet, vi kender i dag. Sådan har vi det ikke i Alternativet.

- Vi ser det som en fantastisk spændende udfordring at starte diskussionen om, hvordan velfærdssamfundet 2.0 ser ud.

Sådan lyder det fra Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk på partiets første 'rigtige' årsmøde, der bliver holdt i DOK 5000, et ombygget, råt silopakhus i den gamle industrihavn i Odense.

Med fremgang i meningsmålingerne og en femdobling af medlemstallet siden valget for et år siden sætter Uffe Elbæk en høj ambition for sit partiet.

Ifølge Uffe Elbæk skal Alternativets nu 10.058 + 50 medlemmer udtænke en 'helt ny økonomisk model og tænkning som modsvar på den neoliberale økonomiske model'.

Alternativets leder gav dog ikke de omkring 600 fremmødte medlemmer et fast bud på en ny økonomi model, der kan afløse den nuværende skandinaviske velfærdsmodel:

- Det her er et entreprenant parti. I må give et bud, siger Uffe Elbæk.

Alt skal laves om
Med udgangspunkt i en powerpoint bestående af håndskrevne notater med skæve blokbogstaver og røde og grønne pile fastslog Uffe Elbæk dog, at partiets økonomiforståelse indeholder tre kendte bundlinjer: En økonomisk, en social og en miljømæssig.

Samtidig står det ifølge Uffe Elbæk klart, at 'markedet, det offentlige og det frivillige' ikke kan skabe løsningen.

- Der skal en ny samfundsarena til at løse det. Den kalder vi den fjerde sektor med nye industrityper, meningsfulde job og meningsfuld vækst, siger Uffe Elbæk.

I forhold til partiets rolle lægger han op til, at de 600 'samfundsarkitekter' i salen sammen med de øvrige medlemmer skal bygge 'en ny politisk platform i det danske samfund'.

- Der står allerede et parti og en bevægelse på den platform. Men vi holder alle muligheder åbne. Det kan også være vi skal åbne tænketanke, et rejsebureau, et telefonselskab, så længe det bygger på vores seks grundværdier og politiske retning, siger Uffe Elbæk.

Buldrer frem

Alternativet står i den seneste måling fra Voxmeter for Ritzau til at få 8,1 procent af stemmerne, svarende til 14 mandater.

Selv om partiet især står stærkt i de store byer, så afviser Uffe Elbæk, at partiet er et 'hipsterparti'.

- Når jeg kigger ud over jer, så har I ufattelig meget viden. Men hvis vi skal afspejle det danske samfund, så skal vi være langt mere mangfoldige. Vi skal ud i områder, der føler sig udgrænsede og finde talenterne, siger Uffe Elbæk.

Alternativet går efter at fordoble sit valgresultat på 4,8 procent ved valget i 2015 til 9,9 procent ved næste valg.

316 kommentarer
Vis kommentarer