Uffe tæsker løs på interne kritikere: - Uværdigt!

Uffe Elbæk retter en kras kritik mod de interne kritikere, der blandt andet anklager partiet for regnskabsrod

Hør Elbæk kommentere kritikken overfor Ekstra Bladets journalist. Video: Tim Kildeborg Jensen

Det var en tydeligt irriteret Uffe Elbæk, der lørdag afgav sin beretning på Alternativets landsmøde i Odense.

Efter flere måneders uro i partiet - heriblandt anklager om misbrug af partikassen - retter Alternativet-stifteren nu en markant kritik mod de interne uromagere.

Se også: Mødes midt i kaos: Uffes parti 'i lodret styrt'

- Jeg føler, der er brug for at trække en streg i sandet, lød det fra Uffe Elbæk kort efter indledningen på den politiske beretning.

- Jeg mener, det er uværdigt at dele udokumenterede rygter. Jeg mener, det er uværdigt at dele fortrolige oplysninger med tredjepart, sagde Elbæk i opsangen til sit bagland.

Se også: Uro i Alternativet: Uffe må gå af

Se også: Mistanke om regnskabsrod: Anmelder Elbæk

- Lad os bare tage den politiske diskussion. Men det, jeg oplever, er, at det handler om egoer, personlige dramaer, misforståelser. Det handler om uordentlighed. Det er min holdning, lød det i skideballen til partisoldaterne, hvoraf flere i løbet af de seneste uger har været ude med riven efter den øverste ledelse i partiet.

Senere i beretningen erkendte Elbæk, at de interne stridigheder har skabt problemer for partiet:

- Vi har haft persondramaer, der har skygget for vores politiske projekt. Og noget af det er totalt selvforskyldt. Vi har lagt snubletråde ud for os selv, lød det fra Elbæk.

Den politiske leder kom også med en kæk henvisning til pressen, som har beskæftiget sig indgående med partiets problemer de seneste måneder:

- Er I godt klar over, at I befinder jer i en organisation, der befinder sig i frit fald. En organisation, der er i fuldstændig opløsning, lød det indledningsvist med et glimt af humor fra Uffe Elbæk om pressens dækning af partiets møgsager.

Trods de mange politiske problemer samt manglende opbakning i meningsmålingerne, fik Elbæk dog leveret budskabet om, han stadig mener, Alternativet er vigtige på det politiske landkort:

- Uagtet, at I kigger på en politisk leder, som nogen af jer, mener skal skrottes. Og uagtet, at I konstant giver materiale til kommentatorerne ... så har der aldrig været så meget brug for Alternativet som nu, lød det fra Elbæk til stående ovationer fra salen.

Uffe: - Dybt problematisk

Uffe Elbæk uddyber efter sin politiske beretning synet på Alternativets interne uroligheder.

- Du leverer også i din tale en bredside mod de interne kritikere, der de seneste måneder har været i Alternativet. Du kaldte det bl.a. uværdigt, at der er påstande om regnskabsrod. Er der ikke plads til debat i Alternativet?

- Jo, jeg vil gerne have endnu mere politisk debat. Jeg oplever, at det handler om personkonflikter. Jeg synes, det er dybt problematisk, at man deler rygter, som i min optik stadig er udokumenterede. Det skaber en helt forkert måde at tale med hinanden på i Alternativet. Så jeg bliver nødt til at sige, at vi skal trække en streg i sandet.

- Og hvordan skal den streg så trækkes?

- Vi skal være tydeligere på, hvad der er til diskussion, og hvad der ikke er til diskussion. Det er ikke til diskussion at dele rygter, som ubegrundet. Det er fuldstændig forståeligt, at man kan have antagelser om noget har foregået eller ej. Men lige så snart, man har formuleret antagelsen, så skal man arbejde og finde ud af, om det er fakta. Jeg synes som sagt, det har været problematisk.

- Hvad siger du så til påstandene? Vi har endnu ikke hørt fra dig selv?

- Jeg afviser dem fuldstændigt. Det er fuldstændig ubegrundet. Det er min holdning.

- Hvad siger du til det medlem, der kalder jeres organisation for dysfunktionel?

- Jamen, prøv nu at se bag dig. Er det en dysfunktionel organisation? Nej, det er det ikke. Er det en perfekt organisation? Nej, det er det ikke. Men vi har stadig en ambition om at udvikle en ny politisk kultur. Og det er svært, for alle der kommer ind i Alternativet, kommer fra gamle kulturer.

Alternativets møgsager

Møgsagerne begyndte for alvor at regne ned over Alternativet op til kommunalvalget i 2017.

Fremmedstyring og soloridt
Det kom frem, at en af partiets kandidater i København Stine Bardeleben Helles havde valgt at trække sig. I en intern mail kritiserede hun partiledelsens 'fremmedstyring' af lokalafdelingen i København. Desuden pegede hun på, at partiets spidskandidat i hovedstaden, Niko Grünfeld, var gået solo i sagen om det omdiskuterede boligbyggeri på Amager Fælled.

Krænkelser
Fem dage før kommunalvalget kunne Jyllands-Posten fortælle, at en krænkelsessag havde ramt Alternativet. Et ungt partimedlem havde efter en fest haft en grænseoverskridende oplevelse med en ældre medarbejder hos partiet på Christiansborg. Sagen førte til en overgrebsanklage, som blev meldt til politiet, men ifølge den anklagede blev der ikke rejst sigtelse. Den pågældende medarbejder blev fyret, men kort tid efter blev den vedkommende alligevel ansat i et projekt i udlandet.

Efterfølgende har Mathilde Boesen, der er tidligere næstforperson i partiet, stået frem og fortalt om krænkelsesagen. I Jyllands-Posten rettede hun en hård kritik af partiledelsens ageren.

– Selve håndteringen føltes som endnu et svigt, sagde hun til avisen.

Jyllands-Posten har desuden kunnet fortælle, at en anden ledende medarbejder i partiet havde  fået en skriftlig advarsel for at have optrådt i strid med partiets værdier.

Pik i slap tilstand
Jyllands-Posten kunne desuden berette, at ansatte i Alternativet var blevet opfordret af pressechef Magnus Haslebo til at sende billeder af deres 'pik i slap tilstand'. Opfordringen kom i en intern mail til partiets medarbejdere og folketingsgruppen. Billederne skulle bruges i forbindelse med en 100-års fødselsdag på Alternativets stamværtshus, Centralhjørnet, så partiet kunne give 'en lille fiffig collage'. Magnus Haslebo bemærkede, at partiets leder, Uffe Elbæk, 'selvfølgelig er med på idéen'

Fest på sexklub
Dagen før kommunalvalget frarådede gruppeformand René Gade sine kollegaer at deltage i en valgfest, som Alternativet i København skulle afholde. Festen skulle holdes på baren Monastic, der både kunne byde på en 'fuckswing' og 'dark room'.

Grünfelds dyre møbler
I oktober sidste år røg Alternativets kulturborgmester Niko Grünfeld ud i en møgsag, da Radio24syv afslørede, at han havde brugt 130.000 kroner på at indrette sit borgmesterkontor med designermøbler. Blandt indkøbene var tre borde til 36.000 kroner, to bænke til 14.000 kroner og en specialdesignet daybed til 10.000 kroner. Grünfeld gik ellers til valg på en 'bæredygtig indkøbsordning' i kommunen, hvor der skulle tages 'sociale' og 'økonomiske' hensyn. Niko Grünfeld trak sig som borgmester oven på sagen.

173.790 kilometer i et flysæde
I løbet af tre år lykkedes det Alternativets daværende politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, at tilbagelægge mindst 173.790 kilometer i et flysæde. Det kunne bloggen Free Speech Blog fortælle. Om nogen har Alternativet ellers klimaet som en mærkesag.På Facebook erkendte Carolina Magdalene Maier da også, at hun havde fløjet for meget. Desuden har Ekstra Bladet kunnet afdække, at Uffe Elbæk ligeledes havde været en ivrig kunde hos luftfartsselskaberne.

Mistanke om regnskabsrod
Senest har Ekstra Bladet afsløret, at en mistanke om uregelmæssigheder i regnskaberne for Alternativets folketingsgruppe er blevet sag for myndighederne. Bag anmeldelsen til Folketingets øverste instans, Præsidiet, står den tidligere kasserer i partiet, Theis Krarup Hansen.

– Der er en problemstilling omkring rod i økonomien. Der er blevet udvekslet beløb mellem landsorganisationen og Alternativets folketingsgruppe på Christiansborg. Det er ret nemt at se, at der ryger penge fra landsorganisationen til Christiansborg, men jeg har ikke kunnet få indblik i, hvad der så sker med dem derfra, forklarer han.

145 kommentarer
Vis kommentarer