Uffes grønne tropper i kæmpe giftbrøler: - Det er for dumt

Giftig valgkamp: Uffes Elbæks tropper får kritik fra vennerne i Danmarks Naturfredningsforening, fordi de har lavet miljøskadelige valgplakater. Kommunikationsfolk pressede på, siger miljøordfører

Uffe Elbæk og co. har lavet miljøskadelige valgplakater. Foto: Jakob Jørgensen
Uffe Elbæk og co. har lavet miljøskadelige valgplakater. Foto: Jakob Jørgensen

Alternativets grønne håb er giftigt.

Partiets selvlysende plakat med skriften ’HÅB’ til kommunalvalget indeholder nemlig plasttypen pvc, som ifølge Miljøstyrelsen ’giver anledning til flest miljøproblemer’.

Uffe Elbæk og co. vil ifølge partiprogrammet ellers ’sætte miljømæssig bæredygtighed øverst på dagsordenen’. Alligevel er den giftige plakat lavet med åbne øjne, og de normalt gode venner i Danmarks Naturfredningsforening er langt fra tilfredse.

– Man skal bare ikke bruge pvc. Det virker som en rød klud på os, siger Jens Peter Mortensen, ph.d. i miljøregulering i Danmarks Naturfredningsforening.

– Der findes masser af andre alternativer i plast, så det er dumt at bruge det værste af dem, forklarer han.

Alternativets valgplakat til kommunalvalget kan kun ses om natten. Her lyser en selvlysende farve teksten 'håb' op. Plakaten indeholder miljøgiften pvc. Foto: Alternativet
Alternativets valgplakat til kommunalvalget kan kun ses om natten. Her lyser en selvlysende farve teksten 'håb' op. Plakaten indeholder miljøgiften pvc. Foto: Alternativet
 

Lidt for smart
Alternativet lancerede plakaten som ’et selvlysende grønt håb i en mørk tid’, og flere medier viderebragte partiets budskab i omtalen af den ’sjove’ plakat. Hverken partiet eller medierne oplyste om det giftige stof.

– Det lyder smart med en selvlysende plakat, men det er lidt for smart, mener miljøforskeren.

Først ved Ekstra Bladets henvendelse fortæller Alternativet, at der er 0,5-1,5 procent pvc i de 110 trykte plakater. De relativt få plakater med lavt indhold af pvc formilder dog ikke Naturfredningsforeningen.

– Det er lige meget i forhold til deres profil. Hvis en gimmick kræver den slags stoffer, så må de lade være, fordi det gør dem utroværdige, siger Jens Peter Mortensen.

– Jeg ville ønske, de ikke havde lavet den. Det er for dumt, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

12 værste miljøgifte
Hvis pvc havner i en affaldsforbrænding, så er der risiko for dannelse af dioxiner, der hører til blandt de 12 værste miljøgifte i verden.

Samtidig blødgør man ofte pvc med såkaldte ftalater, som er mistænkt for at forårsage kræft og skade forplantningsevnen. Derfor håber Det Økologiske Råd, at pvc bliver udfaset, og heller ikke her, er de tilfredse med Alternativets plakat.

– Jeg ikke så bekymret for folks sundhed i forhold til valgplakaterne, men det er ikke et forsvar, for jeg mener ikke, at pvc skal bruges nogen steder, siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier i Det Økologiske Råd.

Hun mener, at Alternativets brug af giftstoffer må skyldes uvidenhed, og genbrug af plakaterne gør det en smule bedre.

– Det er en formildende omstændighed, fordi det er i affaldsleddet, at det bliver en rigtig stort problem. På et tidspunkt er de dog så slidte, at de ender som affald, forklarer Lone Mikkelsen.

Ingen andre bruger pvc
Ekstra Bladet har spurgt Folketingets partier, om der er pvc i de plakater, som landsorganisationen har fået lavet til kommunalvalget. Rundspørgen viser, at Alternativet er det eneste parti med pvc-plakater.

Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, de konservative, Liberal Alliance og DF har alle plakater lavet af den miljøvenlige plast polypropylen – kaldet pp.

Derfor skaber Alternativets giftige plakat splid på venstrefløjen.

– Den hellige, lysende glorie, som de har haft hængende over hovedet, er faldet ned over øjnene. De har tabt deres eget mål af syne, siger SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, om Alternativet.

Hønge håber, at Alternativet har tænkt lidt over et nytårsforsæt.

– Vi må nu forhåbentlig langt om længe helt slippe for den belærende pegefinger og det evige præk om ’ny politisk kultur’. På godt og ondt er Alternativet et helt almindeligt parti, mener SF’eren.

SF’s – og de andre partiets plakater – er som sagt lavet af pp, der kan anvendes til fødevarer og ikke afgiver skadelig kemi. Den kan også genanvendes, og ved afbrænding bliver det til vand og kuldioxid.

Alternativet: Pyt, vi kører også i benzinbiler
Kommunikationsfolk i Alternativet syntes, at den giftige, selvlysende plakat var alletiders og vigtig, og så sagde miljøordfører Christian Poll ’pyt’.

Stod det alene til ham, så havde partiet ikke lavet plakaten, og kritikken gør indtryk, oplyser han.

– Jeg havde helst set, at vi ikke lavede det, men når det var i så små mængder, så gik jeg med til det, siger Christian Poll, miljøordfører for Alternativet.

– I kunne også lade være med at lave den selvlysende gimmick.

– Det diskuterede vi også, og jeg syntes ikke gimmicken var så vigtig, men det syntes vores kommunikationsfolk, forklarer han.

Alternativet oplyser, at de ikke har styr på, hvor mange plakater, som er blevet væk under valgkampen.