Uffes slunkne kasse: Så lidt har Alternativet til valgkamp

Mens folketingsvalget nærmer sig, er det minimalt, hvad Alternativet har at føre valgkamp for

Det er ikke mange midler til valgkamp, som Alternativets leder, Uffe Elbæk, kan glæde sig over. Foto: Carsten Bundgaard
Det er ikke mange midler til valgkamp, som Alternativets leder, Uffe Elbæk, kan glæde sig over. Foto: Carsten Bundgaard

Kassen med de penge, som Alternativet skal føre folketingsvalgkamp for, bugner mildest talt ikke.

Det står klart, efter at partiet har fremlagt den seneste økonomiske beretning i forbindelse med denne weekends landsmøde.

329.637 kroner er hvad der står på valgopsparingen hos Uffe Elbæks tropper oven på det seneste regnskabsår.

Det oplyser kassereren i Alternativets hovedbestyrelse,Tobias Jørgensen.

Dermed er der lang vej til det beløb, som partiet brugte på den seneste valgkamp. Ifølge regnskabet for valgåret 2015 havde Alternativet samlet udgifter for 2.173.000 kroner til valgkampen.

Milevidt fra andre partier
Det næste folketingsvalg skal senest afholdes i juni 2019. Dermed har Alternativet stadig tid til at spare flere penge sammen. Ifølge kasserer Tobias Jørgensen har partiet budgetteret med 650.000 ekstra kroner til valgopsparingen i 2018.

Det hører dog med til historien, at Alternativet de seneste år har haft et noget dårligere økonomisk resultat, end der var budgettet med.

Under alle omstændigheder er Alternativets valgopsparing milevidt fra de beløb, partier på samme størrelse brugte på folketingsvalget i 2015. Hos SF fyrede man knap 11 millioner kroner af i forbindelse med valget, mens de radikale brugte godt 14 millioner kroner på 'valg og kampagner'. Umiddelbart dækker dette beløb også over de midler, Radikale spenderede på kampagnen forud for EU-afstemingen det pågældende år.

Foto: Jens Dresling/Jonas Olufson Dansk politik William Kvist sender flere penge til Elbæk

Selvfølgelig et problem
De få midler til valgkampen er dog ikke entydigt negativt for Alternativet, lyder det fra lektor på Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, Karina Kosiara-Pedersen.

- Det er selvfølgelig et problem for partiet, hvis de ikke har nogen midler til at gøre noget om helst. Men jeg tror ikke, det er afgørende, siger hun og uddybber:

- Det handler om, hvor intelligent man bruger pengene. Nogle partier, som har nogle klare budskaber, og som ikke skal op at hente 25 procent af stemmerne, kan nemmere komme ud med budskaberne på andre måder, siger Karina Kosiara-Pedersen.

Kampagnechef: Det er et fedt benspænd

Esben Sloth, kampagnechef i Alternativet, lægger ikke skjul på, at han da gerne ville have haft flere penge til at føre valgkamp:

- Der er ingen tvivl om, at jo flere penge, der er, des bedre. Men vi har klaret os okay tidligere, så jeg tror også, at vi klarer den igen, siger han.

- I brugte godt 2,1 millioner kroner på folketingsvalget i 2015, så det er vel ikke optimalt, at I har under det halve beløb til næste valg?

- Det ville selvfølgelig være bedre at have flere penge, så nej, det er ikke optimalt. Men jeg tænker ikke, at det er katastrofalt. Jeg ser ikke det store problem i det, men jeg ville da gerne have flere penge, siger Esben Sloth og fortsætter:

- Jeg tror på, at vi opnår en større effekt ved at bruge vores penge på en anden måde end bare at køre reklamer af. Så vi rent faktisk laver politik og aktiviteter sammen med folk, og vi bruger vores midler på det.

- Hvordan fører man konkret valgkamp uden at bruge særligt mange penge?

- Man tager til debatarrangementer, man møder folk på gaden, man er i fjernsynet og radioen og simpelthen gør sig selv synlig på andre måder end ved at bruge penge på det. Der ikke penge til radio-spots, tv-reklamer, store billboard-kampagner og den slags. Så det lader man være med og skaber i stedet opmærksomhed på andre måder, som jeg synes, vi er lykkedes meget godt med.

- Er det som kampagnechef ikke en streg i regningen, at du har så få penge at føre valgkamp for?

-  Det er et fedt benspænd. Jeg mener, at det er rigtig spændende at prøve at skabe opmærksomhed uden at have en masse penge. Det er meget sjovere at arbejde med kandidaterne og de andre frivillige og få dem til at lave nogle aktiviteter.  

137 kommentarer
Vis kommentarer