Uffes store plan: Du skal spise insekter og vandmænd

37 forslag fra Alternativet skal gøre dansk landbrug 100 procent økologisk, lyder det i nyt udspil

Vi skal vænne os til at spise alternative fødevarer, hvis landbruget skal være 100 procent økologisk, mener Uffe Elbæk og co. Foto: Carsten Bundgaard/Rune Pedersen/Ritzau Scanpix
Vi skal vænne os til at spise alternative fødevarer, hvis landbruget skal være 100 procent økologisk, mener Uffe Elbæk og co. Foto: Carsten Bundgaard/Rune Pedersen/Ritzau Scanpix

Senest om 22 år skal dansk landbrug være 100 procent økologisk. Derfor svinger Alternativet pisken over dansk landbrug i et nyt udspil, som fremlægges i denne uge.

Det nye udspil indeholder ifølge Altinget 37 forslag, som blandt andet omfatter højere afgifter på pesticider og oksekød.

Til gengæld skal både mennesker og husdyr spise flere insekter og vandmænd.

Overordnet skal dansk landbrug betale mere for klima- og miljøbelastninger. Der skal produceres mere økologi. Og så skal udvalget af fødevarer og foder udvides til blandt andet vandmænd og insekter.

Sådan lyder nogle af elementer i Alternativets udspil om 'Bæredygtigt Landbrug', som partiets politiske leder løfter sløret for i en kronik i Jyllands-Posten.

Den gennemgående tese i udspillet er, at dansk landbrug vil være mere miljø- og klimavenligt samt mere økonomisk rentabelt, hvis det i vidt udstrækning blev omlagt til økologi.

Et element er at finde nye former for fødevarer og foder. Partiet foreslår at oprette et insekt-task force, der skal undersøge mulighederne for produktion af insekter til foder og fødevarer.

Derudover peger partiet på 'det blå landbrug'. Her vil partiet skrue op for produktion og høst af eksempelvis tang, alger, vandmænd og muslinger.

Et kilo oksekød 17 kroner dyrere
Argumentet bag er, at det dels er godt for havmiljøet og billigt i foder og medicin at producere. Derfor vil partiet understøtte nye landbrug.

- Det vil nok især være med forskellige støtteprogrammer til at udvikle teknologier, siger partiets landbrugsordfører, Christian Poll.

- Man har på Lolland haft nogle bassiner med algedyrkelse. Det var projekter, der godt kunne bruge flere midler til at komme længere.

Men også det eksisterende landbrug skal skubbes i retning af økologien. Klima- og miljøbelastninger skal beskattes hårdere, mener Alternativet. 

Eksempelvis betyder det i praksis en afgift på skåret oksekød på 17 kroner per kilo.

Derudover bør landbruget bidrage til en pulje, der kan lave nye boringer efter drikkevand, når der måles pesticider i eksisterende.

Partiet ønsker også at bruge de økonomiske muskler. Det vil oprette en fond, der skal bruge milliarder af kroner på at købe jord fra økonomisk pressede landmænd.

- Idéen er, at vi skal etablere en fond, der skal hjælpe de landmænd, der er på vej ud i en fallit. Så vil vi stille nogle krav. Vi siger: Vi vil godt hjælpe jer i gang, hvis I lægger om til økologi, forklarer siger Christian Poll til Ritzau.

Derudover tilbyder partiet statsgaranterede lån til førstegangskøbere, der ønsker at drive økologisk landbrug.

Fødevarer & Landbrug kalder udspillet for 'utopisk'.

- Går man ud af Uffe Elbæks vej, flytter man en masse produktion fra Danmark til andre lande, hvor man slet ikke er lige så god til at passe på klima, miljø eller dyr. Derfor synes jeg, at det er et lidt utopisk forslag, siger direktør Karen Hækkerup.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.