Uffes undersøgelse under beskydning: 'Finder krænkelser festlige'

Alternativet beskriver i intern undersøgelse, at man har haft en 'festkultur', men ikke en 'krænkelseskultur'. Den konklusion møder kritik

Hør Elbæk kommentere sagen på kommunalvalgdagen her (Video: Tariq Mikkel Khan)

Der har ikke været en krænkelseskultur i Alternativet.

Sådan lyder den entydige konklusion i en internt undersøgelse, som partiets gruppeformand, René Gade, har foretaget.

'Undersøgelsen konkluderer, at der har været en festkultur, som for nogen har været et problem, men den konkluderer også entydigt, at der ikke er en krænkelseskultur i Alternativets politiske sekretariat,' lyder det i undersøgelsen.

Men den konklusion møder allerede hård kritik. Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, skriver således på Twitter:

Se også: Skandalen i Alternativet: Sex-anklaget søgte toppost

Kulegravningen blev sat i værk, efter at Jyllands-Posten kunne beskrive flere sager om krænkelser i partiet:

En ansat er blevet fyret, men hurtigt genansat, efter et ungt medlem af partiet havde en grænseoverskridende oplevelse med den ældre medarbejder på Christiansborg efter en fest.

Det var daværende sekretariatschef, Mikkel Nørskov, der stod bag den omstridte genansættelse. Mikkel Nørskov fungerede indtil for nylig som særlig rådgiver for partileder Uffe Elbæk - den stilling har Mikkel Nørskov fratrådt.

Se også: Fyret efter sex-anklager: Blev genansat af Elbæks højrehånd

En anden sag handler om, at en ledende medarbejder i Alternativet har modtaget en skriftlig advarsel for det, Jyllands-Posten har beskrevet som 'uprofessionel og seksualiseret optræden over for underordnede eller partimedlemmer'.

Ifølge Jyllands-Posten skulle der være tale om 'klap i røven, gramseri ved en fest og en episode, hvor den pågældende beruset optrådte grænseoverskridende over for en underordnet'.

Se også: Kaos i Alternativet: Profil afslører strid om sex-sag

Om de konkrete krænkelses-sager lyder det i den interne undersøgelse:

'Én sag, der allerede har været omtalt i medierne og som førte til en politianmeldelse for overgreb uden at der dog blev rejst sigtelse, har - som også omtalt i medierne - ført til endelig afskedigelse af en medarbejder for et års tid siden, efter han i første omgang var blevet genansat. Det er på flere måder en beklagelig sag, der har haft konsekvens og viser en meget kritisabel ledelsesmæssig håndtering af sagen for de implicerede.'

'Derudover er der i forbindelse med undersøgelsen konstateret enkeltstående eller gentagne ledelsessvigt. Disse har allerede haft relevant konsekvens. Da der er tale om personalesager, er oplysningerne fortrolige, men det er vigtigt at understrege, at ansættelsesstop eller opsigelser, undtaget sagen med politianmeldelse, heller ikke har været udslag af sager om krænkelser.'

Alternativets møgsager

Alternativet blev i sidste måned ramt af beskyldninger om overgreb, som har fået toppen af ledelsen til at undskylde.

Konklusionen af en intern undersøgelse blev offentliggjort torsdag.

Her er et overblik over sagen:

* 17. november skrev Jyllands-Posten, at en medarbejder, der var anklaget for seksuelt overgreb, var blevet opsagt. Men kort efter blev han genansat i et udlandsprojekt af den samme medarbejder, der opsagde personen.

Sagen var ifølge Josephine Fock blandt andet skyld i, at hun i sommer stoppede som gruppeformand.

Rasmus Nordqvist trak sig ud af den politiske ledelse og har siden forklaret, at han havde en anden opfattelse af rokaden. Partileder Uffe Elbæk fortsatte som den eneste.

Dengang begrundede partiet rokaden med, at de blandt andet ønskede at styrke klimaområdet.

* 24. maj i år blev ansatte i partiet opfordret af en chef til at indsende fotos af deres "pik i slap tilstand". Uffe Elbæk støttede oprindeligt idéen, som dog hurtigt blev trukket tilbage. Det fremgik af en intern mail.

Historien blev bragt i Jyllands-Posten 20. november.

Samme dag kom det frem, at Alternativet i København ville holde valgfest i forbindelse med kommunalvalget på en homobar med mørkerum og sexgynge. 

Baren er normalt udstyret med sexgynge og mørkerum, men ingen af delene var en del af valgfesten.

Det vakte alligevel opsigt, og gruppeformand René Gade opfordrede sine kolleger på Christiansborg til at blive væk, da det ikke fremstod "professionelt". Festen blev dog gennemført.

* Uffe Elbæk har skrevet på Facebook, at han tager ansvaret for de uacceptable sager og undskylder til partiets medlemmer.

* Genansættelsen og andre sager fik René Gade til at gå i gang med en intern kulegravning af forholdene i partiet. 

* 7. december: Konklusionerne er, at partiet har haft en festkultur, som for nogle har været et problem, men den konkluderer også, at der ikke er en krænkelseskultur i Alternativets politiske sekretariat.

En whistleblower-ordning etableres, og der skal laves en personalehåndbog, så fremtidige sager af samme karat undgås.

Kilder: Jyllands-Posten, Ritzau.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen