Uklare regler kan blåstemple DF's fester for skattekroner

Europa-Nævnet har ændret i reglerne for tilskud til partier, fordi de gamle regler var meget uklare

Pia Kjærsgaard og partifæller spise skatteyderbetalt pattegris til DF på Toppen nær Frederikshavn. Foto: Videographer.dk
Pia Kjærsgaard og partifæller spise skatteyderbetalt pattegris til DF på Toppen nær Frederikshavn. Foto: Videographer.dk

Dansk Folkeparti kan blive reddet af et sæt gamle og upræcise regler i sagen om penge fra Europa-Nævnet, der ifølge Ekstra Bladet er blevet brugt til sommerfester.

Europa-Nævnet har nemlig efterfølgende ændret og strammet reglerne, fordi de var uklare, siger nævnets formand, Anne-Marie Meldgaard.

- Problemet kan sagtens skyldes, at det tidligere har været uklart. Derfor kan jeg ikke udtale mig om, om arrangementerne har været okay, før jeg har undersøgt det nærmere ud fra de gamle regler, siger hun.

Se også: Partier afviser at bruge DF's malkemetode

Ifølge Ekstra Bladet er Dansk Folkepartis menige medlemmer i årevis blevet instrueret i, hvordan de kunne få tilskud fra skattekroner øremærket til oplysning om Europa, mens de deltog i partiets fester.

Officielt har Dansk Folkeparti kaldt festerne for "lokale arrangementer", der skulle skabe oplysning og debat om EU.

Men når Europa-Nævnet nu skal vurdere, om pengene er blevet brugt efter reglerne, er det altså det gamle regelsæt, der skal kigges i.

- Nævnet har ændret reglerne, så det er mere tydeligt, hvad man må, og ikke må. Jeg skal ind og se på, om det har været tydeligt nok præciseret, hvad de måtte bruge pengene på, for det her er gamle sager.

- Det er helt tydeligt, at efter vi har lavet de nye regler, er der slet ikke noget at komme efter, siger Anne-Marie Meldgaard.

Se også: Tulle og Co. malkede statskassen: Grisefester for skattekroner

Hun har nu bedt nævnets sekretariat finde alt det materiale om arrangementerne, nævnet ligger inde med. Når det er gennemgået, bliver partiet indkaldt til en redegørelse.

- Når jeg skal have en redegørelse fra partiet, vil jeg se på, hvad hele arrangementet har kostet.

- Så vil vi lave en vurdering af, hvor mange EU-midler, der er brugt på arrangementet, sammenlignet med hvor meget EU har fyldt i arrangementet. Der kan være en skævhed der, og den skal vi kigge på, siger hun.

Se også: Svinestreg

DF har haft adgang til millioner på finansloven

Dansk Folkeparti har siden 2010 fået 6,6 millioner kroner fra Europa-Nævnets kasse, som siden 1992 haft til formål at fremme den offentlig debat om Europa via penge på finansloven.

'Nævnets formål er at ruste danskerne til at tage stilling til europapolitiske spørgsmål', lyder det på nævnets hjemmeside. I loven står der, at pengene skal bruges på 'fremme og debat og oplysning i Danmark om Europa'.

1,8 mio. kroner
Derfor giver Europa-Nævnet hvert år omkring otte millioner kroner til de danske partier, så de kan udbrede debatten om Europa.

Af Dansk Folkepartis indberetning til Europa-Nævnet fremgår det, at DF siden 2010 har brugt godt 1,8 mio. kroner af nævnets midler til lokale arrangementer såsom sommerfesterne.

109 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere