Umage par angriber Mette F: 'Det er ikke rimeligt'

Økonomiske pisk til corona-helte, der tager ekstra vagter, er ikke rimeligt, mener den liberale tænketank Cepos. Mette Frederiksen (S) afviser hjælp

Følg Politik

Bliver du eller din partner også straffet for at tage coronavagter, og er du klar til at stå frem ligesom Kirsten Gebauer, så skriv til kbl@eb.dk

Statsminister Mette Frederiksen (S) angribes fra begge sider af det politiske spektrum i sagen om økonomiske pisk til coronahelte.

Lige fra Enhedslisten og SF til Nye Borgerlige og nu den liberale tænketank Cepos vil hjælpe folk som intensiv-sygeplejersken Kirsten, der betaler over 70 procent til statskassen på ekstra arbejde med covid-patienter.

Det skyldes, at Kirsten Gebauers mand bliver modregnet i sin førtidspension, når hun tjener ekstra. Og sådan burde det ikke være ifølge Cepos.

- Det er ikke altid, jeg er enig med SF. Men her er jeg.  Det kan ikke være rigtigt, at flittige danskere skal mødes med en sammensat marginalskat på ca. 70 procent, fordi deres ægtefælle er tilkendt førtidspension. Det er ikke rimeligt, at en arbejdsindsats skal beskattes så hårdt, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Artiklen fortsætter under videoen ...

På spørgetimen tirsdag spurgte Ekstra Bladets journalist Jonas Sahl statsministeren om, hvorfor coronahelte bliver straffet for at tage ekstra vagter.

Ægtefæller får mindre i pension
Førtidspensionen reguleres nemlig efter, hvor meget en ægtefælle tjener. Når man kommer over et vist beløb, modregnes 30 kr. i førtidspensionen for hver 100 kr., ægtefællen tjener ekstra.

Derfor ender familier, hvor en af parterne er førtidspensionist, med reelt at betale omkring 70 procent til staten, hvis de tager ekstra coronavagter.

Du kan se intensiv-sygeplejersken Kirsten Gebauer, hvis mand er førtidspensionist, fortælle om den økonomiske lussing øverst i artiklen, eller du kan læse mere her:

Sygeplejerske: 'Mettes tak klinger hult’ '

'Gør Danmark rigere'
Den liberale tænketank er derfor med på at droppe modregningen af førtidspensionister, hvis deres partner tjener ekstra. Det vil også øge beskæftigelsen med omkring 400 personer ifølge et notat fra Finansministeriet.

- Det vil gøre Danmark rigere. Vi får desuden et mere forståeligt skatte- og overførselssystem. Og vi får mere rimelige skatteprocenter, siger cheføkonomen.

Koster 250 mio. kr.

Det koster omkring 250 millioner kroner om året, hvis man dropper regulering af førtidspension på grund af partnerens indtægt.

Det viser et svar fra finansminister Nicolai Wammen til Folketingets beskæftigelsesudvalg fra maj 2020.

Umiddelbart koster det 730 millioner kr. i ekstra førtidspension.

Men når der er betalt skat og indregnet mere arbejde til partnere, ender det altså med at koste statskassen en kvart milliard kr.

Kold skulder fra Mette F.
Ekstra Bladets forside med den 58-årige Lars Hansen, der mister førtidspension, når hans kone knokler som sosu-hjælper på et plejehjem, prellede af på statsministeren.

Mette Frederiksen sagde tirsdag i Folketingssalen, at parret skulle forsørge sig selv, fordi de kunne. Derfor måtte ægteparret nøjes med statsministerens tak for indsatsen.

Mettes tak til frontlinjen

Statsminister Mette Frederiksen har flere gange takket ansatte i frontlinjen mod corona, siden landet lukkede ned på grund af den smitsomme virus.

- En kæmpe tak til alle jer, der arbejder i vores sundhedsvæsen. Til alle jer i ældreplejen. Til alle jer, der passer på udsatte og sårbare borgere. Corona har stillet helt særlige krav til personalet i frontlinjen, sagde Mette Frederiksen ved Folketingets afslutningsdebat, 22. juni 2020.

Den afvisning af Lars Hansen og intensiv-sygeplejersken Kirsten forstår de ikke i Cepos.

- Det er ikke godt for samfundsøkonomien, og det er ikke rimeligt over for en flittig sygeplejerske, siger Mads Lundby.

- Mette Frederiksen siger, hun vil øge beskæftigelsen med godt 10.000 personer. Her kan hun få de første 400, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, Cepos.

Flertal presser på
Regeringens støttepartier - Enhedslisten, SF og Radikale Venstre - presser alle på for en løsning.

Også Venstre, Dansk Folkeparti, de konservative og Nye Borgerlige kræver handling, viser Ekstra Bladets rundringning.

Det siger partierne

Det siger partierne om coronahelte med skattesmæk:

Enhedslisten: Forstokkede regler, der burde være afskaffet for længst, siger beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez.

SF: Hvordan kan takken for ekstravagter være et spark i røven? Det er uværdigt, ydmygende og uforståeligt, siger politisk ordfører Karsten Hønge.

Alternativet: Folk ramt af gensidig forsørgerpligt risikerer femdobbelt beskatning. Vi fortsætter med at råbe op om den uretfærdige skat på kærlighed i hver eneste mulige og umulige sammenhæng.

Radikale Venstre: Vi er for at se på en løsning, så man ikke mister incitamentet til at tage et job eller ekstra timer, siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa.

Venstre: Det giver ikke mening, og i en ekstraordinær situation burde regeringen selvfølgelig gøre noget frem for at gemme sig, siger politisk ordfører Sophie Løhde.

De konservative: De er helte, og de skal hjælpes, for vi siger jo, det skal kunne betale sig at arbejde, siger beskæftigelsesordfører Naser Khader.

Dansk Folkeparti: Vi kan simpelthen ikke være bekendt, at førtidspensionister bliver straffet, fordi deres samlever udøver et altafgørende arbejde for Danmark og folkesundheden, siger gruppeformand Peter Skaarup.

Nye Borgerlige: Vi mener, at ægtefælle-afhængigheden skal afskaffes, siger beskæftigelsesordfører Lars Boje Mathiesen.

 

Det siger regeringen:

'Problemet er ikke helt enkelt, men jeg vil gerne tale med Folketingets partier og se, om vi kan finde en løsning,' lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

 

Kræver svar fra ministeren: 'Uværdigt og ydmygende'

Du kan se en video med Lars Hansen herunder.

Og du kan læse om ægteparrets situation her:

Corona-helte får med Mettes pisk: Straffes for at knokle

Bliver du eller din partner også straffet for at tage coronavagter, og er du klar til at stå frem ligesom Kirsten Gebauer, så skriv til kbl@eb.dk

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind