Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Fyringen af Michael Valentin har hvirvlet så meget snavs op i landets største a-kasse, at både formanden, Allan Luplau, de to næstformænd samt to medlemmer af direktionen nu stopper

Formanden Allan Luplau stopper sammen med resten af topledelsen i a-kassen. Pr-foto
Formanden Allan Luplau stopper sammen med resten af topledelsen i a-kassen. Pr-foto

 

Hele formandsskabet for Akademikernes A-kasse samt to medlemmer af direktionen har netop meddelt, at de trækker sig efter de seneste måneders afsløringer af kritisable dispositioner i ledelsen.

Forholdene, der i september udløste fyringen af topchefen Michael Valentin, har altså nu medført en total udrensning af hele den øverste ledelse.

Det fremgår af en meddelelse fra bestyrelsen på a-kassens hjemmeside.

'Formand i AKA, Allan Luplau, har besluttet at indkalde til et ekstraordinært repræsentantskabsmøde den 4. januar 2019, hvor AKAs nuværende formandskab trækker sig. På repræsentantskabsmødet skal der vælges ny formand, og bestyrelsen har valgt at søge mandatet fornyet', fremgår det af meddelelsen, som er blevet offentliggjort, efter medarbejderne i dag klokken 16 gik til krisemøde.

Dermed stopper både formanden, Allan Luplau, der til dagligt er direktør for Sygeforsikringen Danmark - samt de to næstformænd, Bolette Sillassen (Ingeniørforeningen) og Ole Helby (Dansk Musikpædagogisk Forening).

Også a-kassens konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er i dag 'fratrådt efter gensidig aftale med bestyrelsen, mens vicedirektør Mette Gregersen konstitueres som adm. direktør frem til ansættelsen af en ny adm. direktør', skriver bestyrelsen for Akademikernes A-kasse.

Samtidig understreger bestyrelsen, at en over 100 sider lang advokat-undersøgelse - lavet af a-kassens egen advokat - konkluderer, at hverken bestyrelsen, formandskabet eller den tilbageværende ledelse kan drages til ansvar for de forhold, som førte til fyringen af tidligere direktør, Michael Valentin.

'Vi har på baggrund af advokatundersøgelsen iværksat en række nødvendige juridiske skridt mod tidligere adm. direktør Michael Valentin. Det er ikke lovligt at offentliggøre, hvilke juridiske skridt det drejer sig om', skriver bestyrelsen.

Men som tidligere afsløret i Ekstra Bladet er Michael Valentin blevet politianmeldt for flere forhold.

A-kassen har i kølvandet på advokatundersøgelsens konklusioner og anbefalinger besluttet at indføre en whistleblower-ordning for de ansatte i A-kassen. Samtidig har man dog suspenderet den vicedirektør, der som whistleblower afslørede de kritisable forhold.

Derudover strammer bestyrelsen op på a-kassens interne økonomiske procedurer.