Da socialdemokraten Camilla Fabricius blev valgt ind i Folketinget tidligere på året, tog hun samtidig orlov fra sit hverv som byrådsmedlem i Aarhus.
Herefter modtog hun dobbeltløn i to måneden, inden hun nedlagde sit mandat i byrådet og satte en en stopper for den månedlige udbetaling på næsten 40.000 kr.
Sagen affødte massiv kritik, og det har præget Fabricius, fortæller hun til Ekstra Bladet.
– Det var en mavepumper. Det er ikke sådan, jeg vil ses. Jeg synes, at det var en rigtig træls situation, at jeg laver den fejl. Det har været rigtig hårdt. Jeg er selvfølgelig også blevet stoppet på gaden i Aarhus og har forsøgt at svare på det, så godt jeg kan, forklarer hun.
Har doneret
Fabricius fortæller, at hun har doneret nogle af orlovspengene til foreningen Bedre Psykiatri, mens resten er gået til to lokale organisationer i Aarhus.
– Når man laver en fejl, så må man rette op på den. Jeg har personligt rettet op på den, men vi er også nødt til at rette op, så andre mennesker ikke kan begå den fejl. Det synes jeg, at jeg er forpligtet til.
– Derfor vil det være godt, hvis vi kan få ændret lovgivningen, siger hun.
– Hvordan kan det være, at du overhovedet tog orlov i første omgang, og ikke nedlagde dit mandat?
– Det ved jeg ikke, hvad jeg skal sige til, andet end, at man altid kan være klogere retrospektivt.
Skal modtage løn
Det er reglerne for byrådspolitikernes vederlag, som betød, at Camilla Fabricius modtog løn fra Aarhus Kommune, selv om hun havde taget orlov.
Vælger en byrådspolitiker eller et regionsrådsmedlem at holde fri i op til tre måneder, så SKAL de modtage løn i perioden. Politikerne bliver simpelthen tvunget til at få vederlaget ind på kontoen.