Unge pampere: Formænd scorer enorm lønforhøjelse - frivillige skal spare

Lønstigning på 150 procent. Det er virkeligheden for DUF-formand Kasper Sand Kjær. Det møder kritik

Kasper Sand Kjær (tv.) og Jens Nicolaj Malskær. Formand og næstformand i Dansk Ungdoms fællesråd. Foto: PR
Kasper Sand Kjær (tv.) og Jens Nicolaj Malskær. Formand og næstformand i Dansk Ungdoms fællesråd. Foto: PR

Mens nogle unge frivillige får skåret i tilskuddet fra paraplyorganisationen DUF (Dansk Ungdoms Fællesråd), så scorer ledelsen en ualmindeligt fed lønforhøjelse.

Formand Kasper Sand Kjær, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), går fra et årligt honorar på 80.000 kroner til 200.000 kroner næste år. Næstformand Jens Nicolaj Malskær, Det Danske Spejderkorps, kan se frem til 100.000 kroner - en stigning fra 60.000 kroner.

Den eksorbitante lønstigning kommer, mens en række af 72 medlemsorganisationer føler sig forbigået af en ny fordelingsnøgle, som gør, at nogle organisationer næste år får markant færre penge at rutte med.

Magthaverne skummer
Én af dem er Ungdommens Røde Kors, som mister 2.000.000 kroner. Nødhjælpsorganisationens unge gren finder derfor lønstigningerne helt uacceptable.

- Det er et helt forkert signal at sende. DUF burde om nogen vise, at sagen burde bære lønnen i sig selv, siger landsformand Troels Boldt Rømer, og konstaterer:

- Man vælger at tage fra tilskuddet til udsatte børn og unge og giver det til magthaverne.

Formanden mener, at de politiske ungdomsorganisationer og spejderbevægelsen misbruger deres flertal i DUF til at indgå studehandler, som skader de mindre organisationer i sammenslutningen. Seneste eksempel er de vilde lønstigninger, som blev vedtaget på et delegeretmøde i starten af december, mener han.

- De sidder på et flertal, som de bruger til at omprioritere til sig selv. Det er slet ikke nødvendigt at aflønne sig selv på den her måde. DUF argumenterer jo netop for, at frivillige kan bære ansvarsfulde opgaver.

Fra 0 til 35.000
- Hvis DUF's ledelse tror, det bliver svært at finde kandidater til ledelsen med den gamle aflønning, så tager den fejl. Vi stiller gerne med gode folk, som kan klare sig for mindre. Desuden kunne jeg godt finde på gode aktiviteter for de penge, siger Troels Boldt Rømer.

DUF fordeler hvert år i størrelsesordenen 130 millioner kroner. Hovedparten af pengene kommer fra Tipsmidlerne.

Det er ikke kun formandskabet, som står til lønstigning.

De tre medlemmer af forretningsudvalget Christian Bylund, Baptisternes Børne og ungdomsfond, Chris Holst Preuss, Venstres Ungdom, og Rasmus Kjær Slot, Danske Studerendes Fællesråd, går fra et honorar på 0 kroner til 35.000 kroner årligt.

Troels Boldt Rømer har svært ved at se genialiteten i lønstigningen til formandskabet i DUF. Foto: PR
Troels Boldt Rømer har svært ved at se genialiteten i lønstigningen til formandskabet i DUF. Foto: PR

* * *

Formand: To forskellige kredsløb

DUF-formand Kasper Sand Kjær har svært ved at forstå kritikken af lønstigningen.

Pengene til lønhoppet bliver nemlig taget fra DUF's administrationsomkostninger, og med de ekstra penge kommer ifølge ham et krav om, at han som formand deltager langt mere i organisationens daglige arbejde end hidtil.

Pengene til lønforhøjelsen er derfor ikke gået fra de frivillige, fastholder Kasper Sand Kjær:

- Du bliver nødt til at forstå, at det er to vidt forskellige kredsløb. Så prioriteringen er ikke imellem løn til politisk ledelse eller penge ud til medlemsorganisationerne. Prioriteringen er inden for organisationen DUF.

- Men hvad er det håndfaste nye, du skal give til DUF for at gøre dig fortjent til så mange ekstra penge. Skal du arbejde et bestemt ekstra antal timer?

- Der er ikke sat et timetal på. Og det tror jeg, er meget godt, for så ville timelønnen virkelig være lav, siger Kasper Sand Kjær.

- Hvis man får en lønstigning på 150 procent må der være en helt ny epokegørende ændring i din rolle?

- Hvis man skal koge det ind, så går vi fra at have en formand, som i NGO'er og store virksomheder til at have en arbejdende bestyrelsesformand, der er mere til stede i det daglige.

- I en tid hvor nogle organisationer mister tilskud, hvor smart er det så at skrue op for lønnen til jer selv?

- Ungdommens Røde Kors har givet udtryk for deres synspunkt på vores delegeretmøde. De bad om en afstemning. Der var et flertal på 85-90 procent, som synes, det var det rigtige at ændre budgettet, så honorarerne blev sat op. Jeg er meget trygt ved at have så bred en opbakning fra vores øverste myndighed. Det er sket meget åbent og demokratisk. Jeg har ikke siddet på et skjult kontor og sat mig selv op i løn, lyder det fra Kasper Sand Kjær.

181 kommentarer
Vis kommentarer