Annonce:
Annonce:

Universitet: Esben Lunde har plagieret

Praksisudvalget ved Københavns Universitet gransker nu en ph.d.-afhandling skrevet af uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V), hvor der er konstateret plagiat

Her kan du se Ekstra Bladets politiske redaktør, Steen Larsen, forklare om sagen
Annonce:
Følg Politik

Københavns Universitet sætter store spørgsmålstegn ved, om en ph.d skrevet af uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen lever op til god videnskabelig skik.

Dekanen ved Det Teologiske Fakultet har i dag bedt det såkaldte praksisudvalg om at gå ind i sagen.

Det sker efter, at fakultetet har undersøgt afhandlingen og fundet 'en række eksempler på plagiat og selvplagiat', skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

- Vores undersøgelser sætter spørgsmålstegn ved, om afhandlingen overholder normerne for god videnskabelig skik. Og det vil jeg nu gerne have afgjort. Men det er et område, hvor der ikke er en facitliste. I vurderingen indgår bl.a. plagieringens omfang, karakter og kontekst, siger dekan Kirsten Busch Nielsen.

Nye belastende oplysninger om Lundes afhandling: 'Det er alvorligt'

Annonce:

Svensk firma har undersøgt
Det svenske firma Urkund har for fakultetet lavet en digital analyse af ph.d.-afhandlingen, som handler om Grundtvigs frihedsbegreb.

- Der er fundet fem tekster, hvor der er sammenfald med ph.d.-afhandlingen, uden at kilderne er angivet. De fem tekster er forfattet af Esben Lunde Larsen selv, skriver universitet.

- Derudover er der fundet snævert tekstsammenfald med et arbejde af en anden forfatter uden henvisning og desuden et løsere sammenfald med en bog skrevet af en tredje forfatter.

Dekanen har taget beslutningen i samråd med ph.d.-skolelederen og efter høring af Akademisk Råd på Det Teologiske Fakultet.

Kopi-kongen i aktion: Masser af genbrug fra speciale-opgave

Ekstra Bladets eksempler med
Praksisudvalget vil træffe en afgørelse om, hvorvidt der er brud på god videnskabelig praksis. Den proces kan tage op til et halvt år. Herefter vil dekanen vurdere, hvordan universitetet skal reagere.

Annonce:

- Jeg har oversendt sagen til Praksisudvalget. Det er universitetets fælles organ, når det handler om denne type sager. Det er bredt sammensat og har erfaring på området. Udvalget kan vurdere sagen med udgangspunkt i de løbende diskussioner om normer og krav til sådanne afhandlinger, siger dekan Kirsten Busch Nielsen.

Hvis en sag bliver forelagt praksisudvalget, og udvalget skønner, at sagen vedrører egentlig videnskabelig uredelighed, vil sagen blive henvist til at tage sagen op over for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed, UVVU.

Kopijæger tæsker Esben Lunde

'Alvorligt'
Ekstra Bladet kunne afsløre, at uddannelses- og forskningsministeren i afhandlingen nærmest ordret har kopieret en passage fra teksten ’Grundtvigs kirkesyn’ af Grethe Bülow-Olsen.

I afhandlingen står der intet om, at passagen er hentet fra Grethe Bülow-Olsens tekst.

Ekstra Bladet erfarer, at de eksempler som er kommet frem i dagens avis også indgår i undersøgelsen.

Esben Lunde Larsen bør slet ikke have været i tvivl om, at formuleringerne stammer fra ’Grundtvigs kirkesyn’. I hans speciale-opgave fra 2008 kan man nemlig også finde passagen, og her står den som et citat fra Grethe Bülow-Olsens tekst.

Annonce:

Peter Sandøe, professor ved Københavns Universitet, og Heine Andersen, professor emeritus ved Københavns Universitet, har gennemgået materialet. Begge betegner sagen som alvorlig.

Peter Sandøe, der er næstformand for Udvalget vedrørende god videnskabelig praksis på Københavns Universitet, udtaler følgende:

- Der er et enkelt sted tale om dobbelt afskrift uden kildeangivelse, idet Lunde Larsen i ph.d.-afhandlingen næsten ordret gengiver en passage fra sit speciale, hvori der indgår et citat med en længde af syv linjer fra en anden forfatter markeret med citationstegn og kildeangivelse, siger han og fortsætter:

- Citatet fra den anden forfatter står dog i ph.d.-afhandlingen uden citationstegn og kildeangivelse. Her giver Lunde Larsen altså læseren det indtryk, at ordene er hans egne. Dette må siges at være alvorligt, men om Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed vil taksere det som uredelighed eller som sjusk, må afhænge af en helhedsvurdering, lyder det fra Peter Sandøe.

Annonce:

Konsekvenserne
Ifølge professoren kan konsekvenserne blive store for Esben Lunde Larsen:

- Hvis udvalgene skønner, at den manglende brug af citationstegn og kildeangivelse er forsætlig eller i det mindste groft uagtsom, må konklusionen være, at Lunde Larsen er skyldig i plagiering og dermed er uredelig. Og er han det, vil Københavns Universitet være nødt til at fratage ham hans ph.d.-grad, lyder det fra Peter Sandøe.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: