Ups, Mette: Hækkerup bestilte omstridt Eritrea-rapport

Justitsminister Mette Frederiksen har afvist, at forgængeren skulle have blandet sig i Eritrea-problematikken. Men Hækkerup har selv sagt, at hun 'slog bremsen i'

Følg Politik

Det er så tosset, at justitsminister Mette Frederiksen slet ikke kan forestille sig, at det er sket.

Men det er det.

Hendes forgænger på posten Karen Hækkerup brød armslængdeprincippet og blandede sig i Udlændingestyrelsens arbejde på et tidspunkt, hvor hun forsøgte at få regeringen til at fremstå som stærke over for indvandring til Danmark.

Her er sandheden Mette: Eritrea er en slavefabrik

- Jeg slår bremsen i nu og sørger for, at Udlændingestyrelsen tager af sted til Eritrea og undersøger, om vi kan sende de her mennesker retur, sagde Hækkerup blandt andet til TV2 13. august i et hidtil glemt tv-klip.

- Når der pludselig kommer så mange mennesker, som ikke plejer at søge asyl i Danmark, så bliver jeg nødt til at undersøge, hvad der får dem til det – og undersøge: Kan vi sørge for, at de kan komme tilbage igen, hvis de har behov for ikke at få beskyttelse, siger hun desuden.

Ekstra Bladet kunne ellers citere den nuværende justitsminister Mette Frederiksen for at tage afstand for den sammenblanding af politiske motiver og embedsværkets faglige arbejde.

- Jeg kan ikke forestille mig, hvorfor Karen Hækkerup skulle have blandet sig på det her område. Vi har i Danmark et system, hvor vores asylmyndigheder er uafhængige. Det er klogt. Og det er godt, sagde Mette Frederiksen ondag.

Mette Frederiksen har ligeledes sagt, at det var styrelsen, og ikke ministeriet, der tog initiativ til at rejse til Eritrea og udarbejde rapporten.

Regime uddanner disciple i Danmark

- Udlændingestyrelsen informerede i august 2014 justitsministeriet om at styrelsen ikke fandt de tilgængelige baggrundsoplysninger om Eritrea fuldt ud opdaterede. Styrelsen havde derfor besluttet at foretage en fact-finding-mission.

Mette Frederiksen var desuden i Folketingssalen onsdag for at svare på netop Eritrea-sagen.

- Nu er sagen jo den, at det er mig, der er landets justitsminister. Og jeg kan fuldstændig blankt afvise at skulle have blandet mig i den rapport. Jeg kunne ikke drømme om at blande mig i den rapport. Jeg kunne ikke drømme om at blande mig i uafhængige myndigheders håndtering af asylspørgsmål, sagde justitsministeren.

Flygtning om hjemvenden: Ville blive skudt i lufthavnen

- Det ville være forkert at gøre. Jeg har ingen forudsætninger for det.  Jeg tror ikke der er andre politikere der har forudsætninger for at vurdere forholdene i Eritrea, fastslog Mette Frederiksen.

At det er Hækkerup, der står som initiativtager til missionen, har altså ikke tidligere være kendt, og står også i modstrid med tidligere oplysninger i sagen.

Ifølge fredagens udgave af Politikken findes der i Udlændingestyrelsen tilsyneladende ingen konkret dokumentation for, hvem der bestilte missionen, som efterfølgende blev brugt til at sætte en prop i tildeling af asyl til flygtninge fra Eritrea.

Vred professor roste omstridt Eritrea-rapport: Se den afslørende mail

Det viser en aktindsigt i Udlændingestyrelsen. Første officielle korrespondance i styrelsen om turen finder sted 14. august - altså dagen efter, at Karen Hækkerup meldte ud, at "Udlændingestyrelsen oplyser, at de vil sende en mission til nærområdet".

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har igennem de seneste uger fastholdt, at det var Udlændingestyrelsen, som egenhændigt tog initiativ til at tage til Eritrea.

Sygemeldt chefkonsulent: Eritrea-rapport er makværk

Indholdet i rapporten, der blev til på baggrund af Udlændingestyrelsens mission til Eritrea, er blevet kritiseret kraftigt fra flere sider. Politikere fra SF, Enhedslisten og Liberal Alliance har udtrykt frygt for, at den har været politisk bestillingsarbejde.

Ekstra Bladet har i tre dage forsøgt at få en kommentar fra Karen Hækkerup. Men indtil nu har hendes pressefolk i Landbrug og Fødevarer, hvor hun nu er adm. direktør, ikke ville sætte os i forbindelse med hende.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING