Ups: Rock-Troels 'glemte' landskamp og gallapremiere

Landets beskæftigelsesminister går i snit til omkring to koncerter eller forestillinger om måneden 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) går i snit til tæt ved to gratis koncerter mv. om måneden- FOTO: Jens Dresling.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) går i snit til tæt ved to gratis koncerter mv. om måneden- FOTO: Jens Dresling.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen(V) har åbenbart så travlt med at rende rundt til gratis koncerter, fodboldkampe og kulturelle forestillinger, at han ikke har fået fortalt offentligheden hele sandheden om de omkostningsfrie glæder, hvor der ofte hører VIP-behandling og mad og drikke med.

Ministrene Sophie Løhde (V), Anders Samuelsen (LA), Brian Mikkelsen (K) og Troels Lund Poulsen (V) har fået gratis koncerter og middage i strid med reglerne, vurderer ekspert. Foto: jens dresling/ritzau scanpix, philip davali Dansk politik Gratis glæder på første klasse: Ministre vælter sig i VIP

Det fremgår af et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg. Her erkender ministeren, at han ikke har fået skrevet alle arrangementer i den såkaldte åbenhedsordning, der ellers er oprettet  for, at offentligheden har 'adgang til at følge med i og dermed føre kontrol med, at alt går rigtigt til ved forvaltningens udførelse af dens opgaver.'

Troels Lund Poulsen skriver således:

'Det bemærkes i forlængelse heraf, at jeg den 19. december 2017 deltog i arrangementet ”De Største Øjeblikke” i Operaen, landskampen Danmark-Rumænien, som fandt sted i Telia Parken den 8. oktober 2017, og Gallapremieren på The Dark Tower den 15. august 2017, hvilket ved en beklagelig fejl ikke er blevet angivet under åbenhedsordningen'

Troels Lund Poulsen med kæresten Anne Simonsen før koncerten med Metallica i Royal Arena. De eftertragtede billetter blev betalt af BC Hospitality Group, der har VIP-adgang til arenaen. Foto: James Alexander Thisted/Ritzau/Scanpix Dansk politik Professor om Rock-Troels: Regelbrud på regelbrud

Som Ekstra Bladet tidligere har skrevet, så har professor i forvaltningsret Sten Bønsing tidligere stemplet flere af Troels Lund Poulsens koncert-gaver som direkte i strid med reglerne, da der ikke har været et ’tjenstligt formål’ med ministrenes deltagelse.

Troels Lund: - Naturlig del af en ministers virke

En række af landets førende eksperter i forvaltningsret har alle slået fast, at Troels Lund Poulsen(V) og andre ministres deltagelse i gratis arrangementer ofte er i strid med reglerne, fordi der er ikke er noget tjenstligt formål.

I svaret til Folketingets beskæftigelsesudvalg tolker Troels Lund Poulsen reglerne helt anderledes:

'For så vidt angår ministres officielle repræsentative opgaver, som spørgsmålet omhandler, fremgår det af den nævnte vejledning, at ministerens deltagelse i arrangementer af officiel repræsentativ karakter skal forstås som ministerens varetagelse –som led i ministerhvervet – af en række forskelligartede officielle repræsentative opgaver. Der skal anlægges en bred forståelse af begrebet arrangementer af officiel repræsentativ karakter. Det er derfor udgangspunktet, at alle arrangementer med repræsentative elementer, hvor ministeren inviteres til at deltage i sin egenskab af minister og/eller repræsentant for regeringen, er omfattet af denne kategori.

Det fremgår videre af vejledningen, at arrangementer af officiel repræsentativ karakter – der både kan falde inden for og uden for ministerens ressortområde – eksempelvis kan være en ministers deltagelse i middage, eventuelt i forbindelse med et årsmøde eller lignende. Også koncerter, fodboldkampe, biografpremierer, golfarrangementer og jagtture er omfattet.

Det er således forudsat i vejledningen, at det er en naturlig del af en ministers virke at deltage i denne type arrangementer. For så vidt angår den del af spørgsmålet, der omhandler skattemæssige forhold, kan det oplyses, at det fremgår af Skatteministeriets notat af 22. november 2016 om ministre og skattespørgsmål, at deltagelse i sportslige eller kulturelle arrangementer som led i varetagelsen af hvervet som minister som udgangspunkt er skattefri. Regeringsmedlemmer, der for eksempel deltager i en officiel middag for en udenlandsk gæst med efterfølgende besøg i Det Kongelige Teater, vil ikke blive beskattet i den anledning. Tilsvarende vil en minister ikke skulle beskattes i forbindelse med sportslige eller kulturelle arrangementer, der har tilknytning til den pågældendes ressort. Det fremgår videre af Skatteministeriets notat, at i en række tilfælde, hvor en minister er inviteret til at deltage i et kulturelt eller sportsligt arrangement i reklameøjemed med det formål at ”kaste glans” over arrangementet, eller at gøre pressen interesseret i det, vil beskatning også være udelukket. Det gælder særligt, hvis deltagelsen samtidig er udtryk for en politisk tilkendegivelse.'

I svaret til Beskæftigelsesudvalget fortæller Troels Lund desuden, at han ikke kender den nærmere værdi af de arrangementer, han har været til.

Travl kalender

Til gengæld har Troels Lund nu linet samtlige gratis arrangementer op, han har været til siden 1. januar 2017 og frem til 1. april i år.  På de 15 måneder har han således været til i alt 26 koncerter eller forestillinger, svarende til et snit på næsten to per måned:

1. Sport 2017 – Sportens Gallashow, Herning

2. Koncert med Depeche Mode, Royal Arena

3. Brøndby IF – FC Nordsjælland, Brøndby

4. Gallapremiere på My Little Pony, København

5. Koncert med The Rolling Stones, Parken

6. Festkoncerten Reformationen 500 år, København

7. Koncert med Sting, Royal Arena

8. Grand Départ, Tour de France, Düsseldorf

9. Koncert med Celine Dion, Royal Arena

10. Koncert med Bryan Adams, Helsingør

11. Middag og Koncert ”Elvis in Concert”, Herning

12. Middag og premiereforestilling, Cirkusrevyen, Klampenborg

13. Middag og Pokalfinale, Telia Parken, København

14. Koncert med National Orchestra of Belgium, Den Sorte Diamant

15. Koncert med Metallica, Royal Arena

16. Premiereforestillingen Livsens Ondskab, Nørrebro Teater

17. Sport 2016, Herning

18. Åbning af European Capital of Culture Aarhus 2017, Aarhus

19. Landskamp (Danmark-Polen), København

20. Præmiereforestillingen Chicago, Det Ny Teater

21. Koncert med Volbeat

22. FCK vs BIF, Telia Parken

23. 6-dagesløb i Balleru

24. Gallapremiere på The Dark Tower

25. Landskamp Danmark-Rumænien

26. De Største Øjeblikke” i Operaen.