Ups! Rød frokost-brøler på Bornholm

Lederne af partierne i rød blok spiste frokost sammen under Folkemødet på Bornholm – på spisested uden overenskomst

Lederne af de røde partier hygger sig på Cafe Sommer i Allinge. Et spisested uden overenskomst. Privatfoto
Lederne af de røde partier hygger sig på Cafe Sommer i Allinge. Et spisested uden overenskomst. Privatfoto

Smilene var brede, da lederne af partierne i rød blok lørdag nød en frokost på Café Sommer i Allinge under Folkemødet på Bornholm.

’Hvor er her skønt på Bornholm. Solen skinner og frokost med gode kolleger’, kunne Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, bekendtgøre på sin Facebook.

Det samme høje humør er der dog ikke at spore hos 3F’s formand på Bornholm, Jens Skovgaard, da Ekstra Bladet fanger ham over telefonen.

- Vi har forsøgt, men det har ikke været muligt at tegne overenskomst med dem, fortæller han om caféen, hvor de røde ledere spiste deres frokost.

- Det synes jeg, de burde have undersøgt og forholdt sig til, inden de bestilte bordet.

- Det havde klædt dem, konstaterer han.

Ejeren af Café Sommer bekræfter desuden over for Ekstra Bladet, at stedet ikke har tegnet overenskomst.

Syv steder med overenskomst
Ifølge den lokale 3F-formand ville det ellers have været ganske nemt for de røde ledere at finde et sted i Allinge, hvor overenskomsten er på plads. 3F har nemlig udarbejdet en liste over spisesteder med overenskomst, som kan findes på hjemmesiden ok-forhold.dk.

En hurtig søgning i listen viser, at der er mindst syv spisesteder i Allinge, som har overenskomst. Eksempelvis kunne de røde ledere have gået på ’Det Gamle Posthus’, der blot ligger omkring 200 meter fra Café Sommer.

Mette F. inviterede 
Ifølge Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, ligger ansvaret for den røde misere hos Mette Frederiksen.

I en sms til Ekstra Bladet skriver Skipper, at hun ikke anede, at spisestedet var uden overenskomst. Hun skynder sig at tilføje:

’Det var Mette (Frederiksen, red.), der inviterede, og det havde jeg da ikke forestillet mig, at de ikke havde tjekket. Det er i hvert fald almindelig praksis for os.’

3F’s liste over spisesteder med overenskomst synes da heller ikke at være ukendt hos Socialdemokratiet.

I forbindelse med partiets kongres i år havde Socialdemokratiet i hvert fald lagt spisestederne med overenskomst op på sin hjemmeside, så medlemmerne kunne få en bid mad i Aalborg med god samvittighed.   

S-ordfører: Det ser jeg ikke noget problem i

Ekstra Bladet ville selvsagt gerne have Mette Frederiksens svar på, hvorfor hun ikke inviterede til frokost på et af de steder i Allinge med overenskomst.

Men ifølge Socialdemokratiets pressetjeneste er det beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, vi skal snakke med - selvom han ikke var med under frokosten, endsige havde nogen indflydelse på, hvor den blev afholdt.

- Nu har jeg jo ikke været med til at vælge det sted, men jeg ser ikke noget problem i, at vi spiser sådan et sted, lyder det fra Leif Lahn Jensen.

- Hvis der er konflikt med fagbevægelsen, så holder vi os væk, men det er ikke op til os at holde øje med, hvem der har overenskomst eller ej, fortsætter han.

- Hvis der lå to restauranter ved siden af hinanden, og kun den ene havde overenskomst, hvor ville du så gå hen?

- Vores opgave som politikere er de politiske linjer, mens fagbevægelsens opgave er at tegne overenskomst.

- Vi vil gerne have overenskomster, fordi det synes vi, at alle skal have. Det er vigtigt med overenskomster, og det har vi altid gået ind for.

- Hvis du spørger mig, så vil jeg da gerne lægge pres på, at alle får overenskomster, men det er nu fagbevægelsens opgave,

- Hvis I gerne vil have overenskomster, hvorfor så ikke bakke op om steder, der har det?

- Vi bakker altid op om, at man skal have overenskomst, men vi skal ikke vurdere, hvor det er, fordi så kan man ikke bevæge sig rundt nogen steder,

- Der er mindst syv andre steder i Allinge, hvor der er overenskomst, hvis I vidste, at der ikke var en overenskomst på Cafe Sommer, ville I så have taget et andet sted?

- Spørgsmålet er, om man hele tiden skal tjekke det ene og det andet, og jeg mener, at det er fagbevægelsens opgave at tegne overenskomst, siger Leif Lahn Jensen.

Ekstra Bladet har desuden forsøgt at få en kommentar fra SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, til, at hun har indtaget sin frokost på et spisested uden overenskomst. Hun har ikke nogen kommentarer til sagen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter