USA nægter kampflyproducenter deltagelse i dansk høring

USA's regering har bedt Lockheed Martin og Boeing om at melde afbud, erfarer nytkampfly.dk fra flere kilder

Folkene bag F-35 er sammen med Boeing blevet bedt om at melde afbud til dansk høring. (Foto: AP)
Folkene bag F-35 er sammen med Boeing blevet bedt om at melde afbud til dansk høring. (Foto: AP)

Når der fredag er høring i Folketinget om Danmarks kommende kampfly, bliver det uden to af de tre producenter, som håber at kunne levere fly til Forsvaret fremover.

Den amerikanske regering har nemlig bedt Lockheed Martin og Boeing om ikke at deltage i den høring, som De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, arrangerer.

Det erfarer nytkampfly.dk fra flere kilder.

Den tredje producent Eurofighter har fortsat planer om at deltage i høringen, som nu bliver afviklet i en yderst forkortet udgave.

Både Lockheed Martin og Boeing havde ellers meldt deres ankomst med topfolk, skriver Jarlov på Facebook. Formålet med høringen har været at sikre åbenhed og en åben debat om valget af fly, lyder det fra Jarlov.

- Det får vi så ikke. Nu bliver det i stedet kun Forsvarsministeriets kampflykontor, der har haft mulighed for at tale direkte med producenterne.

- Som folketingsmedlemmer og offentlighed vil vi derfor kun få filtreret information gennem kampflykontoret og ikke mulighed for at stille spørgsmål direkte til producenterne.

- Det giver ikke os folkevalgte og offentlighed lige så gode muligheder for at forstå dette indkøb til 30-90 milliarder skattekroner, og det ærgrer mig selvfølgelig, fordi jeg er stor tilhænger af åbenhed og gennemsigtighed, når vi skal forvalte skatteydernes penge og træffe store politiske beslutninger, skriver Jarlov.

De tre flyproducenter afleverede i juli 2014 et bindende tilbud på at levere afløseren for F-16-flyene.

Eksperterne er ikke i tvivl om, at Danmarks næste kampfly skal være det amerikanske F-35-fly, som Lockheed Martin producerer. Det har Radio24syv tidligere erfaret fra "centrale kilder", som radiostationen dog ikke har navngivet.

En ekspertgruppe i et særligt projektkontor under Forsvarsministeriet har i en årrække evalueret de tre kandidater, og eksperternes rapport har ifølge Ritzaus oplysninger reelt ligget klar i månedsvis.

I rapporten har de vurderet de tre kandidater ud fra fire parametre: Deres militærfaglige betydning, deres alliancepolitiske betydning, økonomien og deres evne til at skabe omsætning i den danske forsvarsindustri.

Ifølge Radio24syv vinder F-35-flyet i projektkontorets rapport på alle fire områder.