Annonce:
Annonce:

Utilfredse med valgmateriale: DF klager til Folketingets Ombudsmand

Justitsminister Søren Pind har været lidt for tæt inde over oplysningsmateriale, mener Dansk Folkepartis EU-ordfører

Kenneth Kristensen Berth er ikke tilfreds med Justitsministeriets og Udenrigsministeriets oplysningskampagne (Foto: DF)
Kenneth Kristensen Berth er ikke tilfreds med Justitsministeriets og Udenrigsministeriets oplysningskampagne (Foto: DF)
Annonce:
Følg Politik

Valgkampen nærmer sig sin slutspurt, inden danskerne torsdag skal stemme ja eller nej til blandt andet at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Dansk Folkeparti anbefaler et rungende nej, men det er ikke blot valgplakater og gode argumenter, der bliver taget i brug for at rykke de sidste stemmer.

Partiets EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, har således besluttet at klage over Justitsministeriet og Udenrigsministeriet til Folketingets Ombudsmand, fordi han er utilfreds med indholdet på oplysningssiden 3.december.dk og den medfølgende valgpjece.

Hjemmesiden og pjecen har som formål at være neutral og oplysende, men det er langt fra tilfældet ifølge Dansk Folkeparti.

- Det væsentligste er jo, at det, som Justitsministeriet skriver i sådan en folder, skal være fuldstændig uangribeligt. Og der må man sige, at der er nogle ting i den folder, som er problematiske.

Annonce:

- Alene det at man starter med at skrive, at det er rets- og politisamarbejdet, vi stemmer om. Det er jo meget mere end det. Det er jo asylområdet, udlændingepolitik, civilret - det er meget, og det er ikke dækket af den overskrift, siger Kenneth Kristensen Berth.

Thulesen: EU-nej åbner dør på klem for DF i regering

Søren Pind afviser
Han mener ikke, at der er sammenhæng mellem oplysningerne i folderen, og de svar Justitsministeriet selv giver. Her fremhæver han blandt andet en bemærkning om Danmarks fremtid i det europæiske politisamarbejde Europol.

- I folderen skriver man, at Danmark ryger ud (af Europol, red.) i tilfælde af et nej 3.december, men justitsministeren har jo selv svaret, at Danmark sagtens kan gennemføre en afstemning alene om Europol og så vedblive at være medlem, siger han.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Justitsministeriet, og justitsminister Søren Pind er ikke overraskende uenig i Dansk Folkepartis klage.

- Jeg synes, det er påfaldende, at Dansk Folkeparti her to dage før folkeafstemningen sætter spørgsmålstegn ved en oplysningsindsats, der nu har kørt i over 50 dage.

Annonce:

- Når det er sagt, så står det selvfølgelig Dansk Folkeparti helt frit at indbringe sagen for ombudsmanden, lyder det fra Justitsministeren i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

Søren Pind bemærker desuden, at ombudsmanden tidligere i november har modtaget en lignende klage over samme oplysningsindsats. Dengang fandt ombudsmanden ikke grundlag for at indlede en undersøgelse, fordi der ikke var udsigt til, at han ville kunne kritisere indholdet af oplysningsmaterialet.

Mange er stadig i tvivl blot få dage før afstemning

Kampagnemateriale for ja-partierne
Kenneth Kristensen Berth holder imidlertid fast i, at hjemmesiden og folderen ikke kan bruges som oplysningsmateriale, men snarere som valgmateriale for ja-partierne.

- I stedet for at være en folder om oplysning, så ender den med at være kampagneredskab for ja-partierne, og det bryder jeg mig faktisk ikke om. Og det er derfor, vi har bedt ombudsmanden om at se på det her.

Han afviser, at en klage til Folketingets Ombudsmand er et udtryk for at, Dansk Folkeparti er nærtagende.

Annonce:

- Det synes jeg ikke. For det er Justitsministeriet - altså en myndighed hvor man som borger burde kunne regne med, at det de skriver, er helt præcist og uangribeligt. Det virker på mig, som om at Søren Pind har været lidt for tæt inde over denne her folder. Folderen beskriver tingene på en måde, så man er mere tilbøjelig til at stemme ja, efter man har læst den. Det er ikke i orden.

- Det er en folder, der er camoufleret ja-propaganda, og det er ikke smart.

Valgstederne åbner klokken 09.00 torsdag morgen og lukker igen klokken 20.00.

Radikale ændrer fejlagtig grafik

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Varmechecken går til narko - hvordan synes I selv det går?
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: