V: De færreste går fra kontanthjælp til 37.800 i løn

Det kræver en løn på 37.800 kroner, før et ægtepar på kontanthjælp får 1500 kroner ud af, at den ene arbejder

Venstre sætter på ny fokus på kontanthjælpens størrelse.

For ifølge nye tal fra Beskæftigelsesministeriet skal der 37.800 kroner i lønningsposen, hvis et ægtepar på kontanthjælp skal have 1500 kroner ud af, at den ene får et arbejde - eller nogenlunde det samme som en gymnasielærer med flere års erfaring.

- Det illustrerer jo meget, meget tydeligt, at der er brug for at sætte skatten ned for de laveste indkomster og indføre et moderne kontanthjælpsloft, så det i højere grad kan betale sig at arbejde, siger Hans Andersen.

- Der er ikke tilstrækkelig gevinst ved at finde et job til en almindelig løn, for de færreste går fra kontanthjælp til et job til 37.800 kroner, siger han.

Hvad Venstre så konkret vil gøre, er det intet klart svar på.

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen hæfter sig ved en anden del af ministeriets udregning, nemlig at stort set alle får 1000 kroner ud af det, hvis den ene får et job, mens den anden er ledig.

- Nu har Venstre så fået lavet en beregning på et andet og højere beløb for at få mere skyts til at genindføre fattigdomsydelser, siger han.

Han påpeger, at beløbet på de 37.800 kroner skyldes, at ægteparret har pligt til at forsørge hinanden, og at den enes kontanthjælp derfor aftrappes i takt med, at den anden får mere i lønningsposen.

Men modregningen får ikke folk til at blive hjemme, indtil begge ægtefæller har job på hånden, mener Jesper Petersen.

- Der er heldigvis en gevinst på mere end 1000 kroner, allerede når den første får et arbejde. Og bagefter er tilskyndelsen for den anden jo ekstra stor, siger han.

Og så tilbage til Venstres egen løsning, nærmere betegnet hvor loftet i kontanthjælpsloftet så befinder sig.

- Hans Andersen, kommer der noget fra jer, som vælgerne kan tage stilling til før et valg?

- Det moderne kontanthjælpsloft skal omfatte de samlede offentlige ydelser, man får, og der mener vi så, at der skal være et loft, siger han.

- Vi vil løbende uddybe det moderne kontanthjælpsloft, men jeg vil ikke give garanti for, at enhver detalje vil lægges frem før et valg, for vi sidder ikke i regering. Men vi er meget tydelige omkring retningen, siger Hans Andersen.

68 kommentarer
Vis kommentarer