V-gruppeformand rasende på partifælle: Snusket politisk muldvarpearbejde

Jane Heitmann er uværdig som sundhedsordfører og fremmer politikerleden med sit anonyme forsøg på at grave snusk frem om regionerne, lyder den interne kritik (opdateret med sms-svar)

- Normalt er det politiske modstandere, man bliver rasende over, og ikke partifæller, fnyser V-gruppeformanden. Pr-foto& Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
- Normalt er det politiske modstandere, man bliver rasende over, og ikke partifæller, fnyser V-gruppeformanden. Pr-foto& Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Venstre på Fyn går et spændende folketingsvalg i møde. Det er nemlig blevet afsløret, at partiets sundhedsordfører på Christiansborg, Jane Heitmann, anonymt har forsøgt at grave smuds op om partifæller i regionerne, og det er også blevet bemærket på Fyn, hvor hun stiller op.

- Jeg er rystet og rasende. Det er på et utroligt lavt niveau. Hun forsøger at appellere til misundelse og politikerlede i stedet for at diskutere indhold af sundhedspolitikken. Jeg undrer mig over, at hun kan være sundhedsordfører … Hendes fremgangsmåde er på et så lavt niveau. Det er et forsøg på snusket politisk muldvarpearbejde uden at ville stå ved det, sprutter Venstres gruppeformand i regionsrådet i Syddanmark, Bo Libergren, til fyens.dk.

Begge Venstre-folk er opstillet til folketingsvalget på Fyn. Men Bo Libergren har aldrig været så rasende på en partifælle før, fastslår han.

Raseriet kommer efter Jyllands-Posten har afsløret, hvordan Jane Heitmann anonymt har stillet 19 spørgsmål til Økonomi- og Indenrigsministeriet om blandt andet regionrådsmedlemmers udgifter til iPad, avishold, taxaer og udlandsrejser.

- Normalt er det politiske modstandere, man bliver rasende over og ikke partifæller, der laver snusket muldvarpearbejde og fremmer politikerlede ... Hun har åbenbart et ønske om at miskreditere regionsrådene, som hun ønsker nedlagt, siger han til avisen.

Ifølge Bo Libergren kunne partifællen lige så godt have beskæftiget sig med folketingsmedlemmerne omstridte skattefrie omkostningstillæg og livslangt frikort til første klasse på DSB.

- Det er udtryk for, at man ikke vil stå ved hensigten om at appellere til politikerlede. Det, synes min partifælle åbenbart, er i orden at gøre anonymt. Det er det værste ved det hele, fortsætter han.

Jane Heitmann (V) forsøgte anonymt at grave efter frås hos partifæller. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Dansk politik V-politiker graver efter smuds på partifæller: 'Utroligt lavt niveau'

Sørgeligt
Også partifællen Stephanie Lose (V), der er formand for Danske Regioner, tager afstand fra Jane Heitmanns metoder. Hun kalder det sørgeligt, hvis diskussionen om det regionale demokrati og regionernes fremtid reduceres til et spørgsmål om prisen på iPads og aviser.

Og undrer sig over, at partifællen har rettet spørgsmålene anonymt.

- Det er jeg noget forundret over. Dels er det ikke hemmelige oplysninger, dels er det ikke befordrende for debatten og dels må man stå ved det, hvis man ønsker at stille den slags spørgsmål, siger Stephanie Lose til Ritzau.

Spørgsmålene handler om alt fra rejser for regionspolitikere, lønninger, udgifter til taxakørsel og administration.

Spørgsmålene kommer på et tidspunkt, hvor der er debat om regionernes fremtid. Som led i regeringens sundhedsudspil foreslås det, at regionerne nedlægges.

- Jeg har svært ved at se, hvad man skal bruge dem (oplysningerne, red.) til i en debat om, hvorvidt der skal være regioner eller ej regionsråd eller ej, siger hun.

Opdatering: Det har ikke været muligt at få et interview med Jane Heitmann, der er på vinterferie i udlandet. Men i en sms skriver hun:

'Det er helt normalt, at der bliver stillet spørgsmål i udvalgene uden navn. Og alle udvalgsmedlemmer kan få at vide, hvem der har stillet spørgsmålene. Jeg har stillet spørgsmålene om regionernes drift og administration, fordi jeg har haft et ønske om at få konkret viden og et faktuelt grundlag at debattere ud fra. For mig har det været vigtigt at kunne forholde mig faktuelt til de spørgsmål om regionernes drift og administration, som jeg bliver mødt af til debatter rundt omkring. Vi ønsker jo at flytte penge fra netop administration og drift til eksempelvis ansættelse af mere sundhedsfagligt personale på sygehusene og i kommunale sundhedshuse over hele landet. Jeg har noteret mig, at spørgsmålene har vakt forundring og nogen har følt sig mistænkeliggjort. Det har naturligvis ikke været min hensigt. Derfor har jeg valgt at trække spørgsmålene.'

72 kommentarer
Vis kommentarer