V-møde rykket: Nu kan Jensen ikke komme

Når Venstres formand ventes at udtale sig om omtalt degradering, vil Kristian Jensen ikke selv være til stede

Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen, da der stadig var brede smil ved Venstres landsmøde 2019 i Herning. Foto: Claus Bonnerup
Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen, da der stadig var brede smil ved Venstres landsmøde 2019 i Herning. Foto: Claus Bonnerup

Venstres tidligere næstformand Kristian Jensen deltager ikke selv i partiets gruppemøde tirsdag.

Her er det ellers ventet, at Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen for første gang udtaler sig om degraderingen af den tidligere minister.

Kristian Jensen er nemlig vært ved en høring, som finder sted i Landstingssalen på Christiansborg. Høringen varer fra klokken 9-11.

Venstres gruppemøde var oprindelig sat til at begynde klokken 11, men det er på falderebet flyttet til klokken 9.15, og Kristian Jensen kan derfor ikke komme.

L-bandens Løhde og Lund Poulsen. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan Dansk politik Det vilde Venstre: Ny L-bande huserer

Venstre oplyser, at gruppemødet er flyttet, fordi ledelsen skal på strategi-seminar tirsdag formiddag.

Kristian Jensen har hverken ordfører- eller udvalgsposter i Venstre efter et interview med Jyllands-Posten. Her opfordrer han til et reformsamarbejde hen over midten af dansk politik.

Det fik i weekenden Venstre til at melde ud, at Jakob Ellemann- Jensen strippede Kristian Jensen for hans post som arktisordfører, samt alle hans udvalgsposter.

Jensen fyret på gråt papir

Pressemeddelelse

Lørdag 11. januar 2020

Kristian Jensen fratages ordførerskab og udvalgsposter

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har i dag besluttet at fratage Kristian Jensen ordførerskab og udvalgsposter.

Kristian Jensen vil således fremover ikke være folketingsgruppens arktisordfører eller medlem af Den Arktiske Delegation, Finansudvalget, Færøudvalget, Grønlandsudvalget eller Udenrigsudvalget.

Beslutningen bakkes op af en enig gruppebestyrelse.

Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen, da der stadig var brede smil ved Venstres landsmøde 2019 i Herning. Foto: Claus Bonnerup Dansk politik Sådan blev han slagtet

Kristian Jensen var fra 2009 til 2019 næstformand i Venstre. Et internt opgør efter sidste års folketingsvalg med den daværende Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen førte til, at begge gik af som henholdsvis formand og næstformand.

I sit interview med Jyllands-Posten udtaler Kristian Jensen, at Venstre burde udarbejde en bred økonomisk reformpakke med S-regeringen, De Radikale og De Konservative.

Det forslag havde han ikke indviet Venstre-toppen i. Og det er grunden til degraderingen. Det har politisk ordfører Sophie Løhde (V) slået fast.

- Der er nogle spilleregler, der skal følges, og det er de åbenlyst ikke blevet, og det har haft nogle konsekvenser, sagde hun søndag.

Dansk politik Ellemann i panik: - Han sparker nedad

Jensens fald ned gennem Venstres rækker

Kristian Jensen (V) har en stor fortid i Venstre, og indtil i slutningen af august var han partiets næstformand.

Kun fem måneder senere ligner han en færdig mand i dansk politik, efter at formand Jakob Ellemann-Jensen har frataget ham både ordførerskab og udvalgsposter.

Det sker, fordi den tidligere næstformand i et interview med Jyllands-Posten har delt sine tanker om et reformsamarbejde med Socialdemokratiet, De Konservative og De Radikale uden først at vende det med formanden.

Kristian Jensens fald fra tinderne startede med et interview i Berlingske. Få hele overblikket her:

* 8. august: Berlingske bringer et interview med Kristian Jensen, som på daværende tidspunkt var næstformand.

Her siger han blandt andet, at Venstre bør droppe tanken om at danne en SV-regering, som tidligere formand Lars Løkke Rasmussen lancerede under valgkampen.

* 9. august: Venstre-nestor Claus Hjort Frederiksen udtaler under Venstres sommergruppemøde, at Kristian Jensen bør gå af som næstformand.

Kristian Jensen undskylder interviewet på et pressemøde i forbindelse med sommergruppemødet og gør det klart, at det er Venstres formand, der lægger den politiske linje.

* 20. august: Det står klart, at der er interne magtkampe i Venstre, og det bliver for meget for dele af baglandet.

Fire medlemmer af Venstre står frem i Jyllands-Posten og kræver Løkke afsat som formand og Kristian Jensen afsat som næstformand.

* 27. august: Venstre i Region Midtjylland, folketingsmedlemmerne Preben Bang Henriksen og Carsten Kissmeyer samt enkelte borgmestre opfordrer offentligt Løkke og Kristian Jensen til at trække sig.

* 31. august: Løkke og Kristian Jensen trækker sig fra deres poster efter et møde i Venstres hovedbestyrelse på Hotel Comwell i Brejning.

Kristian Jensen stiller efterfølgende op til et improviseret pressemøde, mens Lars Løkke forlader hovedbestyrelsesmødet uden at møde pressen.

* 21. september: Jakob Ellemann-Jensen vælges ved et ekstraordinært landsmøde i Venstre som ny formand. Inger Støjberg vælges som ny næstformand.

* 26. september: Venstres folketingsgruppe konstituerer sig, og Lars Løkke Rasmussen får sæde i Udenrigspolitisk Nævn, mens Kristian Jensen efter eget ønske ikke får tildelt nogen ordførerskaber. Senere får han dog tildelt rollen som arktisordfører.

* 11. januar: Der er tavshed fra Kristian Jensen, indtil at han i et interview med Jyllands-Posten åbner for sine tanker om at samarbejde om økonomiske reformer hen over den politiske midte. Interviewet bliver bragt på nettet lørdag aften og er i avisen søndag.

Han har ikke vendt tankerne med Venstres gruppeledelse, inden han giver interviewet til avisen. Det får formand Jakob Ellemann-Jensen til at fratage Kristian Jensen alle poster. Han bliver bakket op af en enig gruppeledelse.

Kilder: Venstre, Jyllands-Posten, Ritzau.

27 kommentarer
Vis kommentarer