V-ordfører skjulte millionforretning med kvotekonge: Politikere har frit spil

Vi har ingen mulighed for at holde øje med politikerne, advarer ekspert efter Ekstra Bladets afsløring af Venstre-mands økonomiske parløb med kvotekonge

Thomas Danielsens investering på 100.000 kroner blev det syvdobbelter værd på en måned. Foto: Jens Dresling/POLFOTO
Thomas Danielsens investering på 100.000 kroner blev det syvdobbelter værd på en måned. Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Der er reelt frit spil for politikerne til at lave forretning og samtidig tage politiske beslutninger, som kan skæppe i kassen.

Det påpeger forskningschef Roger Buch fra Danmarks medie- og journalisthøjskole.

Han reagerer på Ekstra Bladets afsløring af, at Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsen, i det skjulte sammen med ’Kongen af Thyborøn’, John-Anker Hametner Larsen, er indehaver af millionforretningen DayWork Aps, som matcher løsarbejdere og arbejdsgivere uden om de store vikarbureauer.

- Kerneproblemet er, at den her forretning ikke fremgår af de informationer, han har givet til Folketinget, påpeger Roger Buch

Fire millioner kroner skød den store fiskeri-reder fra Thyborøn, John-Anker Hametner, i et nystartet selskab, som Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen (bagerst) sammen med sin hustru var stifter og medejer af.  Foto: Benny Gade. Dansk politik Afsløring: Kvotekonge pumpede fire millioner i V-ordførers firma

Penge og gode forbindelser giver kongen af Thyborøn direkte adgang til V-toppen: Foto: Scanpix/Morten Stricker/Jens Dresling/Folketinget Dansk politik V-profil skjuler firma med kvotekonge

- Det understreger vigtigheden af et register. Og det understreger også, at det register, vi har i dag, er utroligt mangelfuldt. Det er ikke obligatorisk, og det er ikke underlagt nogen kontrol.

- Vi har reelt ikke nogen mulighed for at holde øje med, om vores politikere har særinteresser, afhængighedsforhold eller står i taknemmelighedsgæld til nogen.

- Der er en oplagt risiko for at vores politikere kommer i en afhængighedssituation eller har en taknemmelighedsgæld, de skal betale af på. Det kan vi ikke opdage, fordi vores regler er så dårlige, forklarer forskningschefen.

Der findes regler for kommunalbestyrelsesmedlemmer, men altså ikke for landspolitikerne i Folketinget.

Havde Thomas Danielsen siddet i byrådet kunne han derfor ikke have handlet, som han har gjort.

Foto: Jens Dresling Polfoto Dansk politik Officielt: Blodtud til Esben Lunde efter kvotesag

Hvis Esben Lunde Larsen skal ned og sidde i Folketingssalen igen, så skal krydse fingre for Dansk politik Lunde to-tunge: Skamroste kvotekonger - nu er de et problem

- Der er ingen tvivl om, at hvis det her foregik i den kommunale verden, så ville han være inhabil, fordi han har nære relationer og økonomiske interesser i forhold til en virksomhed inden for fiskeribranchen.

Roger Buch vil ikke blande sig i, hvorvidt Thomas Danielsen burde sidde som fiskeriordfører, men han minder om:

- Som folketingspolitiker er man i sin gode ret til at sige, 'jeg ønsker ikke at deltage i forhandlinger eller beslutninger, hvor jeg kunne være inhabil'.

Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl i spidsen skulle klappe Esben Lundes undskyldning af, hvis han skulle overleve som minister. Polfoto: Jens Dresling Politik Bag kulissen: Sådan blev Lunde reddet

Fire millioner kroner skød den store fiskeri-reder fra Thyborøn, John-Anker Hametner, i et nystartet selskab, som Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen (bagerst) sammen med sin hustru var stifter og medejer af.  Foto: Benny Gade.
Fire millioner kroner skød den store fiskeri-reder fra Thyborøn, John-Anker Hametner, i et nystartet selskab, som Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen (bagerst) sammen med sin hustru var stifter og medejer af. Foto: Benny Gade.
 

253 kommentarer
Vis kommentarer