V-profil raser over regeringen: - Socialistisk politik

Det er ikke, hvem som helst der skyder med skarpt mod regeringen. Venstres gruppeformand, Søren Gade, er rasende over et nyt udspil, der skal skifte realkreditlån ud med statslån

Venstres gruppeformand Søren Gade kalder regeringens politik for socialistisk. Foto: René Schütze
Venstres gruppeformand Søren Gade kalder regeringens politik for socialistisk. Foto: René Schütze

Det er en rasende Søren Gade (V), der ikke kan forstå, hvordan en liberal-regering kan vakle så meget i den liberale tankegang.

- Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den ide er undfanget af en minister i en borgerlig/liberal regering, skriver Søren Gade i et blogindlæg i Dagbladet Holstebro-Struer.

Ideen er godt nok ikke skabt af en på Venstres ministerhold, men hos regerings-kammeraterne, Liberal Alliance.

Og det er et udspil fra Bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), der lægger op til, at alment boligbyggeri og renovering skal finansieres med statslån.

I dag finansieres denne type byggeri typisk med realkreditlån og lån fra Kommunekredit.

Den tidligere forsvarsminister og nuværende gruppeformand for Venstre går dermed imod regeringens politik, og han kalder lovforslaget for socialistisk politik. Samtidig beskylder han regeringen for at stjæle fra private realkreditinstitutter.

- Nu bliver det så en borgerlig-liberal regering, som gennemfører et rent rødt forslag om en statsbank til almenboliger, forklarer Søren Gade i blogindlægget.

Lovforslaget har allerede skabt glæde hos Enhedslisten, der ligefrem jubler over Ole Birk Olesen. Forslaget er ikke nyt for Enhedslisten, der har haft de samme tanker siden 2007, hvilket partiets boligordfører Søren Egge Rasmussen tidligere har forklaret.

Svært at sluge
Søren Gade føler, at det er et bagholdsangreb, som regeringen er kommet, da han ikke er blevet hørt i sagen.

- Måske har man været klar over, det ville blive en svær pille at sluge for det borgerlige Danmark, sådan et socialistisk forslag som ikke har været diskuteret hos nogle borgerlige ordførere og som er udsendt efter de sidste gruppemøder på Christiansborg, forklarer Søren Gade.

Danmarks liberale parti går altså nu de røde-partiers ærinde. Og udsigten til at det private går glip af penge, hvilket i sidste ende vil gøre det sværere og dyrere for danskerne at låne penge, bekymrer gruppeformanden.  

- Hvorfor er jeg så bekymret? Ja, udover jeg ikke er medlem af et liberalt parti for at føre socialistisk politik og stjæle markeder fra private aktører, er jeg også oprigtig bekymret for, hvad forslaget betyder for udlånsmuligheder udenfor de store byer.

Tilfreds minister
Bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) ser ikke noget usædvanligt i, at han som liberal minister går i brechen for, at staten fremover skal låne penge ud til byggeri.

Udsigten til at staten sparer penge ved at droppe realkreditlån og i stedet finansiere byggeri og renovering af almene boliger ved at sælge statsobligationer, ser Ole Birk frem til.

- Omlægningen til statslån vil give staten en besparelse og samtidig tydeliggøre statens forpligtelser i forhold til finansieringen af den almene boligsektor, udtaler Ole Birk i en pressemeddelse.

Pengene som staten sparer ved at omlægge til statslån, så Enhedslisten gerne kom til lejerne til gode. Men det er ikke formåletifølge ministeren, der vil bruge pengene på andre gode formål.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT