V: Regeringens partistøtte-forslag er dybt urimeligt

Regeringens forslag om mere åbenhed om private partibidrag er et målrettet angreb på de borgerlige, mener V

Regeringen går ensidigt efter at ramme de borgerlige partiers valgkamp med sit forslag til at ændre på reglerne for partistøtte.

Det mener Venstres næstformand, Kristian Jensen.

Regeringen vil i langt højere grad have sat navne på private bidragydere til partierne, og de beløb, der gives, skal også præciseres i højere grad.

Samtidig lægger regeringen op til, at private bidrag skal modregnes i den støtte, som partierne får fra det offentlige.

Og da de borgerlige partier i højere grad end partierne på regeringens fløj modtager bidrag fra private og virksomheder, er forslagene også målrettet oppositionen, mener Kristian Jensen.

- Vi synes, det er glimrende at få en diskussion af, hvorvidt der skal være mere åbenhed, siger han og fortsætter:

- Men vi synes, at regeringens forslag rammer fuldstændig skævt, fordi den ensidigt laver ændringer i den måde, som de borgerlige partier typisk får finansieret deres arbejde på, mens der ingen opstramninger er overhovedet på den side, hvor de røde partier får finansieret deres kampagner.

Der henviser Venstres næstformand til fagforeningerne og støtte i form af blandt andet annoncekampagner.

- Man går målrettet efter at ramme bidrag fra private og virksomheder, mens de mange millioner fra fagbevægelsen slet ikke er med.

- Der er mange eksempler på den slags. I sidste valgkamp blev socialdemokratiske kandidater "adopteret" af 3F-afdelinger, og den form for støtte, mener jeg, bør indgå.

Spørgsmål: Er det ikke svært at gøre den form for støtte op i penge?

- Diskussionen handler ikke om, hvorvidt det er svært, men om det er rimeligt. Og det er urimeligt at gå ensidigt efter at ramme de borgerlige partier, mens regeringen friholder sin egen finansiering.

Venstre mener dog også, at der "er flere ting, vi synes kan være fornuftige" i regeringens forslag. Det gælder eksempelvis forslaget om at offentliggøre beløb på over 20.000 til lokale partiforeninger, siger Kristian Jensen.

165 kommentarer
Vis kommentarer