V: Ved ikke om fotovognene skal skrottes

Selv om transportministeren meget skråsikkert slår fast, at der skal skrottes nye fotovogne, vil hverken politisk ordfører eller transportordfører i partiet love, at det passer

Det er tilsyneladende alligevel ikke sikkert, at Venstre-regeringen vil skrotte fotovognene. I hvert fald ikke, hvis man spørger partiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

Transportminister Hans Christian Schmidt slår ellers i dag fast, at han vil skrotte flere fotovogne og sætte de stationære fartkontroller 'stærekasser' op i stedet. Det siger han til DR.

Meldingen kommer efter, at den tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) købte 75 nye foto-vogne, så i alt 100 vogne skulle indbringe 600 millioner kroner til finansloven. Penge som den nye regering har indregnet i dens budget.

Se også: Venstre i fartfælde-ups: Kæmpede for fotovognene i sidste måned

Jakob Ellemann-Jensen vil heller ikke svare på, hvor Venstre vil finde de 600 milliioner kroner, som tv-vognene skal indbringe.

- Kommer I ikke til at mangle penge i finansloven så?

- Jo. Men formålet med de her fotofartfælder er at forhindre folk i at køre for stærkt og ikke at kratte penge ind. Det handler om menneskeliv og ikke at høvle penge ind.

Se også: Derfor vil minister skrotte fotovogne

- Men det ændrer jo ikke ved, at I selv har brugt de 600 millioner, som den tidligere regering har sat af i indtægter fra foto-vognene?

- Ja, selvfølgelig har vi det. Og det vil vi også skulle tage højde for. Men jo færre penge, vi får ind på fotofartfælder, jo bedre er det. De skal jo forhindre mennesker i at komme til skade og blive slået ihjel i trafikken. Ud over den menneskelige omkostning, koster det samfundet mange penge.

- Men hvad vil I gøre ved det økonomiske hul. Det forsvinder jo ikke?

- Det er rigtigt. Og det må man tage højde for, når der bliver lavet en undersøgelse til efteråret, hvordan det kan hænge sammen, hvis man laver nogle stærekasser i stedet for...

- Vi kan sagtens tale om sikkerheden...

'Fungerer i Sverige'

- Samfundsøkonomisk er det trods alt bedre. Min oplevelse i Sverige, hvor man oven i købet bliver advaret med et skilt i forvejen, når der er en stærekasse, det er, at vores pæne broderfolk sænker hastigheden, når de kommer dertil. I det omfang, de overhovedet kører for stærkt.

- Og stærekasserne er netop placeret de steder, hvor det er farligt.

- Skal der også advares om stærekasserne på vejene i Danmark?

- Det ved jeg ikke. Vi har jo tidligere haft de her blå skilte, der advarede om, at om lidt får du et meget dyrt pasfoto, hvis du ikke lige slapper af. Det synes jeg sådan set var udemærket. Hensigten er ikke at kradse penge ind, men at få folk til at sænke hastigheden.

-Det er derfor, at de var placeret ved skoler og andre steder, hvor det er vigtigt at sænke hastigheden.

- Vi kan som sagt sagtens tale sikkerhed, for der er eksperter, der siger, at det vil gå ud over trafiksikkerheden, hvis man fjerner foto-vognene.

- Det vil jeg stille mig tvivlende over for og afventer også den redegørelse, transportminsteren har sagt vil komme til efteråret. Selvfølgelig er det noget man skal overveje nøje. Det handler om, hvordan vi øger trafiksikkerheden.

Tvivler på ekspertvurdering

- Når jeg tvivler på, at det skal mindske trafiksikkerheden, hænger det sammen med, at der ikke tidligere har været noget udspil til, hvordan sammenhængen mellem stærekasser og trafiksikkerhed er forbundet.

- Men var det så ikke en god ide, at få det undersøgt først?

- Det er også det, transportministeren har lagt op til.

- Beslutningen om at skrotte fart-vognene er vel allerede taget?

- Det han har været ude at sige er, at det skal undersøges, hvilken løsning der er bedst.

- Så kan det alligevel ende med, at alle foto-vognene bliver, hvis det er bedst for sikkerheden?

- Det der er vigtigt...

- Nej, det vigtige er, at du svarer på spørgsmålet.

- Jamen, du kan godt simplificere et spørgsmål og kræve svar på det. Men verden er ikke så sort/hvid, som I nogle gange gør den til.

- Det er en kombination af flere ting. Det handler om trafiksikkerhed og anvendelsen af politiets ressourcer. Og hvordan det hele bliver strikket sammen, og derfor skal vi sørge for at gøre det på den rigtige måde.

'Det må du tale med ministeren om'

- Det lyder fornuftigt. Men det ændrer ikke på, at man godt kan fortælle, om der er truffet en beslutning om, at vognene skal skrottes, eller om det afhænger af undersøgelsen?

- Det må du tale med transportministeren om.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra transportministeren. Og pressechefen i ministeriet vil ikke love, at ministeren overhovedet vender tilbage i dag.

Heller ikke Venstres transportordfører ved, om det helt passer, når transportministeren lover at skrotte en række fotovogne.

- Jeg vil ikke sidde og være skråsikker. Hvad det præcis ender med, vil jeg gerne tale om, når jeg har set udvalgets anbefalinger, siger Kristian Pihl Lorentzen til Ekstra Bladet.

76 kommentarer
Vis kommentarer