Annonce:
Annonce:

Vaccine-salg: Ingen analyse af fremtidens forsyningssikkerhed

Enhedslisten er langt fra tilfredse med, at regeringen ikke har lavet en vurdering af, hvad salget af statens vaccine-produktion vil have af betydning for forsyningen af vacciner

Få et indblik i vaccine-sagen her.
Annonce:
Følg Politik

'SSI's produktionskapacitet på vaccineområdet kan forventes at give Danmark et bedre udgangspunkt for at undgå forsyningsproblemer, fx i en pandemisituation.'

Sådan lyder det i en rapport fra Rigsrevisionen, der i 2004 så nærmere på forsyningssikkerheden af vacciner.

Men selvom Rigsrevisionen dengang slog fast, at det at kunne producere vacciner giver et bedre udgangspunkt for at opretholde forsyningssikkerheden, er det ikke noget, der får fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) til at ligge søvnløs om natten, at regeringen netop har solgt den danske vaccineproduktion.

Indtil januar i år hørte den ellers under Statens Serum Institut.

Sharia-sheik bød 120 mio. kr. for vaccine-fabrik - Fik den for 15 mio. kr

På et samråd i Sundhedsudvalget i går eftermiddag slog hun kort og godt fast, at frasalget af statens vaccineproduktion ikke har nogen konsekvenser for forsyningssikkerheden.

Annonce:

- En statslig vaccineproduktion er ikke nødvendig for varetagelsen af et smitteberedskab. Det understreges af de lande, vi normalt sammenligner os med, som for flere år siden frasolgte deres vaccineprodukitioner, gentog ministeren flere gange på samrådet.

'Det er useriøst'
Den forklaring køber Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix dog ikke.

- Jeg synes, at det er tydeligt, at man ikke har lavet nogen vurdering af, hvad det her salg betyder for Danmarks beredskab i forhold til smitsomme sygdomme. Mange af de mere konkrete spørgsmål på samrådet til, hvad salget kunne have af konsekvenser for beredskabet, svarede ministeren ikke på. Det, synes jeg, er en ret bekymrende håndtering af forløbet, siger hun til Ekstra Bladet efter samrådet.

- Man har simpelthen kun forholdt sig til, at der var et underskud, og at man så ville sælge. Man har slet ikke forholdt sig til vores beredskab og forsyningssikkerhed, tilføjer hun.

Hemmelige dokumenter afslører: Sharia-sheik fik 270 mio. kr. i rabat

Stine Brix fra Enhedslisten forstår ikke, at regeringen har kunnet sælge statens vaccine-produktion uden at lave en vurdering af, hvad det har af betydning for forsyningssikkerheden. Foto: Polfoto
Stine Brix fra Enhedslisten forstår ikke, at regeringen har kunnet sælge statens vaccine-produktion uden at lave en vurdering af, hvad det har af betydning for forsyningssikkerheden. Foto: Polfoto

- Ministeren sagde blandt andet, at de lande, vi normalt sammenligner os med, gør det på samme måde. Det er vel et meget godt argument?

Annonce:

- Jo, det kan man sige, men jeg synes, at det er ret interessant, at man - sidste gang vi overvejede at sælge - gik ind og lavede en vurdering, hvor man så på, hvad det ville betyde for at få et beredskab mod en farlig sygdom som eksempelvis kopper op at stå. Der konkluderede man, at det har en positiv effekt, at vi har en vaccine-produktion. Nu har man slet ikke forholdt sig til det, men blot sagt, at i andre lande gør de det sådan her, så det kan vi også. Det, synes jeg, er useriøst.

Umuligt at sikre sig
Enhedslisten står ikke alene med deres bekymring over forsyningssikkerheden.

Tidligere har Mellemøsten-ekspert Helle Lykke Nielsen fra Syddansk Universitet i Ekstra Bladet advaret om, at det kan have betydning for forsyningssikkerheden, at regeringen har solgt vaccine-produktionen til en saudi-arabisk sheik.

- Man skal være meget påpasselig med at outsource en nøgleaktivitet som vaccine til et land som Saudi-Arabien, siger hun og tilføjer:

- Internt er de politiske strukturer ekstremt uigennemskuelige og ustabile, og religion er tæt vævet ind i hele erhvervslivet. Det er derfor umuligt at sikre sig mod, hvad der kommer til at ske. Lige pludselig kan der komme nogen til, der laver andre beslutninger, og så kan det ende med at få konsekvenser for Danmark og i det her tilfælde vaccineproduktionen.

Sundhedsminister erkender: Kendte ikke til sharia-sheikens rabiate præst

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: