Annonce:
Annonce:

Vælger-krav: Stop tågesnak om dagpenge

Ni ud af ti mener, at politikerne skal melde deres holdning til dagpengene klart ud i valgkampen, viser dugfrisk undersøgelse. Vælgerne vil have politikerne til at spytte deres uld i mund ud

SFs formand, Pia Olsen-Dyhr, vil have svar fra Socialdemokratiet om, hvad partiet vil gøre med dagpengesystemet. (Foto: Jens Dresling, Polfoto.)
SFs formand, Pia Olsen-Dyhr, vil have svar fra Socialdemokratiet om, hvad partiet vil gøre med dagpengesystemet. (Foto: Jens Dresling, Polfoto.)
Annonce:
Følg Politik

Er det for lang tid at kunne gå på dagpenge i to år? Skal det fortsat kræve et helt års ansættelse, før man har optjent retten til dagpenge igen? Er dagpengesatsen på 17.900 kroner for lidt, for meget eller lige tilpas?

Det skriver Avisen.dk.

Hele systemet for dagpenge skal laves om, men til hvad?

Det forventer ni ud af ti danskere en klar melding på fra de politiske partier, før de sætter kryds ved ved valget til Folketinget torsdag 18. juni.

Læs også: Henrik Dam: Ikke ét ord mere om dagpenge før valget

Kravet om klar tale lyder entydigt fra både blå og rød bloks vælgere. 90 procent - altså ni ud af ti - vælgere i begge blokke forlanger svar.

Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Avisen.dk blandt 2.322 repræsentativt udvalgte danskere.

Annonce:

Resultatet falder i god jord hos SF, der allerede har meldt ud, at de går til valg på en treårig dagpengeperiode og en halvering af kravet til genoptjening.

Læs også: Thorning i 1. maj-tale: Dagpenge må ikke blive dyrere

- Socialdemokraterne har sagt, at det er en dårlig reform af dagpengene, der er blevet lavet. Jeg håber, at de nu også gerne vil sige, hvad det er, de vil. Det trænger vi til at høre, siger SF-formand, Pia Olsen Dyhr, til Avisen.dk.

54.000 savner et svar
Over 54.000 har mistet retten til dagpenge, siden den tidligere borgerlige regering sammen med Radikale og Dansk Folkeparti besluttede at halvere dagpengeperioden til højst to år - og fordoble kravet til genoptjening fra et halvt til nu ét år.

Læs også: Lykketoft om dagpenge: 'Åbenlyst, at der skal gøres noget'

En serie politiske initiativer har ikke løst problemet. Regeringen har derfor nedsat en kommission, hvis anbefalinger til august eller september skal danne afsæt for en ny reform af systemet med dagpenge.

Annonce:

Læs også: Corydon og Henrik Dam: Dagpengesystemet har spillet fallit

Socialdemokraterne har annonceret, at de ønsker et nyt og bedre dagpengesystem, hvor færre falder ud - herunder en nytænkning af reglerne for genoptjening.

Og det bør være klart nok for vælgerne, understreger politisk ordfører Maja Panduro (S) over for Avisen.dk.

- Det er meget klart, hvad vi vil. Det handler om, at sikkerhedsnettet skal være bedre, at færre skal falde ud, at vi skal lave om på måden, som genoptjening fungerer på, og at det skal give mening at tage korte ansættelser og småjobs, siger Maja Panduro.

Læs også: Thorning i nytårstale: Vi skal have et nyt dagpengesystem

Men af respekt for kommissionens arbejde vil regeringspartiet ikke melde mere konkret ud på denne side af valget.

Annonce:

- Nej, vi kommer ikke til at fremlægge en fiks og færdig model før et valg. Det ville være respektløst. Men jeg kan love dig, at vi ikke går til valg på at forringe vilkårene, siger Maja Panduro.

V: Endnu et løftebrud
Venstre kritiserer Socialdemokraterne for at snakke i tåger, når talen falder på dagpenge.

- Jeg synes faktisk, at regeringen her står midt i endnu et løftebrud. Specielt Socialdemokraterne har jo i den grad tordnet mod den nuværende dagpengereform og sagt, at den skal laves om, men nu har de gemt sig bag en kommission og vil ikke sige, hvad der skal ændres, siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen, til Avisen.dk.

Venstre vil dog også selv afvente kommissionens udspil i efteråret, før partiet for eksempel tager stilling til, hvad kravet skal være for at genoptjene dagpengene.

- Det er jo ikke os, der har nedsat en kommission. Vi står ved den reform, som vi har lavet. Men hvis systemet kan laves bedre for de samme penge, vil vi gerne medvirke til en bred aftale om et fremtidigt dagpengesystem, siger Hans Andersen.

Annonce:

SF-formand Pia Olsen Dyhr ser ikke nogen modsætning mellem at diskutere en konkret løsning på dagpengeproblemet og lytte til kommissionen.

- Jeg synes, at alle partier skal komme med et klart svar på, hvad de vil på dagpengeområdet, og ikke bare henvise til en kommission. Det skylder vi vælgerne, siger hun.

Læs også: Sød musik: Tak for dagpengemelding, Thulesen Dahl

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: