Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

Kammeradvokaten undersøger nu Akademikernes A-kasse for store vin-indkøb. De dyreste vine blev brugt på bestyrelsen og cheferne

Sandheden om Michael Valentins (tv.) pludselige fyring i Akademikernes A-kasse skal nu undersøges af statens tilsyn og Kammeradvokaten.  Formand i a-kassen Allan Luplau mener ikke, at der er brudt nogen regler. Pr-foto
Sandheden om Michael Valentins (tv.) pludselige fyring i Akademikernes A-kasse skal nu undersøges af statens tilsyn og Kammeradvokaten. Formand i a-kassen Allan Luplau mener ikke, at der er brudt nogen regler. Pr-foto

Det var langtfra alle, som fik adgang til de dyre vine i Akademikernes A-kasse, der nu undersøges af Kammeradvokaten for store vinindkøb.

De dyreste vine blev hældt i glassene til bestyrelses- og ledelsesmiddage, oplyser den nu fyrede direktør Michael Valentin, som lagde hus til ledelsesmiddagene, og som selv vurderer, at han har købt vin for op mod 250.000 kroner om året til a-kassen.

Den indkøbte vin til a-kassen kostede typisk omkring 100 kroner, oplyser Michael Valentin. Der var dog også flasker til 300 kroner, som blev købt ind hos vinleverandøren for medlemmernes penge.

De dyre flasker blev ofte drukket på bestyrelses- og ledelsesmiddage.

- Jeg har holdt middag for ledergruppen, som var arbejdsrelateret, og de vine har været betalt af Akademikernes A-kasse, siger Michael Valentin.

En flaske pr. mand
Der har ifølge den fyrede direktør været to til tre middage med omkring 20 ledere hjemme hos ham i privaten på Frederiksberg, hvor de fik mad lavet af a-kassens kok.

- Hvor mange flasker vin har I drukket på ledermøder?

- Man drikker vel en flaske vin pr. person. En blanding af nogle 80-100 kroner og nogle dyre, forklarer Michael Valentin.

Dermed er der, ifølge den fyrede direktør, drukket vin på ledelsesmiddage for mindst flere tusinde kroner.

Sagen kort: Den mørklagte fyring

Michael Valentin blev fyret som direktør for Akademikernes A-kassen 27. september.

Baggrunden for den hidtil mørklagte afskedigelse er genstand for to undersøgelser.

Dels har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering selv iværksat en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Denne er endnu ikke afsluttet.

Dels har Akademikernes A-kasses bestyrelse iværksat en advokatundersøgelse. Den er afsluttet, men bestyrelsesformanden, Allan Luplau, ønsker ikke at løfte sløret for dens indhold og konklusioner, fordi undersøgelsen vedfører 'en eller flere personalesager'.

Ekstra Bladet har dog afsløret, at advokatundersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

Ekstra Bladet har også afsløret, at a-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

Samtidig har den fyrede direktør støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke, afslørede Ekstra Bladet. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

Ekstra Bladet har også afsløret, at a-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower mener, at topledelsen er 'fedt ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skriver whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet.

Ekstra Bladet har også afsløret, at Michael Valentin bookede lokaler på Johan Borup Højskole for 250.000 kroner, som aldrig blev anvendt. Senere kom han med i skolens bestyrelse.

Som følge af sagen har Michael Valentin fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm.

Interne mails, som Berlingske har afsløret, viser, at Michael Valentin godt vidste, at han som formand for Folkemødet og storsponsor i igennem a-kassen bestred en kritisabelt dobbeltrolle. Ikke desto mindre fortsatte han opretholdt han pengestrømmen fra a-kasse til Folkemødet på omkring 200.000 kroner årligt i årene '15 til '18.

4800 kr. pr. middag
Det er uvist, hvor mange bestyrelsesmiddage der har været i Akademikernes A-kasse.

Men også her er der cirka drukket en flaske vin pr. mand, som ifølge Michael Valentin var på op mod 300 kroner flasken.

Med en bestyrelse på 15 personer plus den fyrede direktør giver det et indtag på omkring 16 flasker til en værdi af omkring 4.800 kroner pr. middag.

Bestyrelsen i Akademikernes A-kasse

Allan Luplau, formand
Poul Michael Øllgaard
Peter Toftsø
Anne Marie Lassen-Nielsen
Rikke Løvig Simonsen
Sara Gundelach Vergo
Kim Oberg Jessen
Camilla Noelle Rathcke
Ole Helby Petersen, næstformand
Christen Staghøj Sinding
Eva Secher Mathiasen
Charlotte Groule
Tine Segel
Bolette Mohr Sillassen, næstformand
Jan Rose Andresen

En særdeles stor vinregning spiller en central rolle i sagen om den fyrede direktør i Akademikernes A-kasse, Michael Valentin.

Det kan Ekstra Bladet afsløre, bl.a. på baggrund af fortrolige dokumenter, som er en del af sagskomplekset i forbindelse med fyringen.

Heri beskrives det, at a-kassen alene i 2017 havde et internt vinbudget på 120.000 kroner, som angiveligt er holdt hemmeligt for bestyrelsen.

Selv lægger Michael Valentin ikke skjul på, at vinudgifterne var høje med ham ved roret i Akademikernes A-kasse fra 2011 og frem.

Ifølge eksdirektøren kan det reelle vin-indkøb sagtens vise sig at være dobbelt højt som det budgetterede.

Stod selv for indkøb
Han forklarer, at indkøbet kunne svinge fra år til år, men vurderer, at der samlet er købt vin for op mod to millioner kroner i hans direktørtid.

- Vi havde en fantastisk virksomhedskultur, og jeg har hele tiden argumenteret for, at jeg synes, det er noget pjat, at man ikke må have lov til at give sin medarbejder en gave for en ekstraordinær god indsats, lyder det fra Michael Valentin.

Han forklarer, at han personligt stod for a-kassens indkøb af vine hos en leverandør - Sigurd Müller, hvor han betegner sælgeren som en 'ven'.

- Vores køkkenchef interesserede sig ikke for vine, og det gør jeg, hvilket jeg er træt af i dag, konstaterer den fyrede direktør for Danmarks største a-kasse.

- Det foregik typisk sådan, at jeg fik en opringning fra Sigurd Müller, som sagde, at de kørte en kampagne, og så er det mødetjeneren, der har dimensioneret behovet for vin i huset, forklarer Michael Valentin.

I forvejen er Michael Valentin meldt til politiet for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kr.

Fagbevægelsen er ’misforvaltet af vandgopler’, lød kritikken fra fyrede Michael Valentin, der blev kendt for sin kritik af pamperi og frås. Foto: Ditte Lysgaard Holm/Ritzau Scanpix Politik Pamper-revseren selv fældet af pamperi

Ekstra Bladet har forsøgt at indhente en kommentar fra Akademikernes A-kasse.

162 kommentarer
Vis kommentarer