Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne.
Går du og tumler med et politisk spørgsmål, så send det til Hans Engell på engell@eb.dk.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Nu vil regeringen indføre værnepligt for kvinder. Er det ikke i strid med grundloven, for her tales kun om værnepligt for mænd.
Så Ellemann, Frederiksen og Løkke må da ændre grundloven først, inden de kan tvangsudskrive kvinder til de væbnede styrker?
Christian Havemann, Hillerød
Kære Christian
Ja, sådan har opfattelsen været i mange år, men for et par år siden udkom Justitsministeriets lovafdeling med en redegørelse, hvori man fastslog, der godt kan indføres kvindelig værnepligt uden grundlovsændring.
I paragraf 81 står ellers, at ’enhver våbenfør mand er forpligtet til med sin person at bidrage til fædrelandets forsvar efter de nærmere bestemmelser, som loven foreskriver’.
Men Justitsministeriets jurister mener nu, at det er ’almindeligt antaget i den statsretlige teori, at grundlovens § 81 ikke er til hinder for ved lov at pålægge andre at udføre værnepligt,’
I sidste ende kan det blive en sag for domstolene. Hvis kvinder, der udskrives til værnepligt, lægger sag an mod staten, kan det blive en principiel og spændende omgang. Kan man virkelig bøje grundloven så langt, at begrebet ’mænd’ bliver til ’kvinder’?
Vi må se.
Venlig hilsen Hans
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Har Ellemann mistet troen?
Som blå vælger er jeg dybt frustreret over, at de borgerlige og liberale partier ikke holder sammen. Hvis denne udvikling fortsætter, har vi en socialdemokratisk ledet regering i den næste generation.
Hvorfor siger Ellemann allerede nu, at Venstre ’vil stå i egen ret’ og hverken pege på Mette Frederiksen eller en blå regering’? Har Ellemann opgivet troen på sit eget parti?
Rasmus Helgesen, København SV
Kære Rasmus
Kendsgerningen er, at der ikke var blåt flertal ved valget. Tilmed var de blå partier uenige på stort set alle centrale punkter. Der var ingen fælles statsministerkandidat.
Derfor valgte Jakob Ellemann samarbejdet med Mette F. og Løkke, for at nyttiggøre Venstre. Om det lykkes, må vi se. Jegundrer mig også over hans udtalelser om, hvad der skal ske om fire år.
Hvis regeringen ikke holder f.eks. på grund af intern uenighed, kan der komme en ny situation, så hvorfor komme på banen nu? Ikke klogt.
Venlig hilsen Hans
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Kan Tyrkiet blokere medlemskab?
Hvornår bliver Finland og Sverige medlemmer af Nato?
Kan Tyrkiet i den sidste ende blokere for deres medlemskab?
Mvh. Bo K. Stephensen, Odense
Kære Bo
Teoretisk set er svaret ja: Tyrkiet kan blokere for optagelsen, for beslutningen kræver enighed blandt alle Nato-lande. I praksis kan Tyrkiet ikke holde til at udelukke Sverige (som det handler om) på ubestemt tid.
Fornemmelsen i Nato er, at Erdogan har to mål med sin blokade: Han vil vente til efter valget i Tyrkiet i maj. Og han vil presse USA til at levere nye kampfly til Tyrkiet.
Det handler kort sagt ikke så meget om Paludan og hans koran-afbrænding, men simpel politisk afpresning.
Vh. Hans
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Kun én ministerpension
Jeg er lidt gammeldags og tænker ofte på de gamle politikere, der var drevet af idealisme. De findes stadig i Folketinget i dag! Ingen tvivl om det.
Men det er også blevet lukrativt med en eller flere ministerpensioner, der vinker forude! Hvor meget i kroner og ører indeholder en pension? Og hvis en politiker har udført flere ministerposter... f.eks. tre - får han/hun så 3x Beløbet?
Med venlig hilsen
Niels Villefrance Andersen, Køge
Kære Niels
Du tager fejl. Ministerpensionen var mere lukrativ, da jeg selv var politiker end i dag.
Dengang var den helt uafhængig af alder. I dag skal du være på folkepensionsalder for at opnå ministerpension og så afhænger beløbet af, hvor længe, du har været minister.
I øvrigt er reglerne strammet adskillige gange de seneste år, fordi Folketinget vil have dem mere på niveau med det almindelige arbejdsmarked. Der udbetales kun én samlet ministerpension uanset om man har tre forskellige poster og med tidsmæssige mellemrum. Det, der tæller, er den samlede ministerperiode.
Du kan i øvrigt finde alle reglerne på Finansministeriets hjemmeside.
Venlig hilsen Hans
--------- SPLIT ELEMENT ---------
--------- SPLIT ELEMENT ---------