Valg i Norge: Så meget rigere bliver en nordmand, mens du læser denne artikel

Norsk oliefond fortsætter vanvittig vækst, mens norske politikere diskuterer knaphed i velfærden

Nordsøolie. Foto: AP
Nordsøolie. Foto: AP

I Danmark bliver det hyldet, når Mærsk sælger ud af sine olie- og gasaktiver i Nordsøen til et fransk foretagende.

Men i Norge kan hver enkelt medlem af vort broderfolk, der i dag går til valg til Stortinget, lune sig ved at have ca. 1,2 mio. kroner stående i den norske oliefond.

Faktisk har fonden i flere år været verdens største investeringsfond. Og væksten i den gigantiske sparegris er trods de seneste års pres på oliepriserne fortsat med rasende fart. I skrivende stund tæller fonden 7.818 mia. norske kroner. Eller hvad der svarer til svimlende 6 billioner og 284 mia. danske kroner.

Nordmænd og alle andre kan sekund for sekund følge med i oliefondens vanvittige vækst. Det forventes, at fonden i 2023 runder 10 billioner norske kroner! Screendump: Norges Bank
Nordmænd og alle andre kan sekund for sekund følge med i oliefondens vanvittige vækst. Det forventes, at fonden i 2023 runder 10 billioner norske kroner! Screendump: Norges Bank
 

Alene i andet kvartal af 2017 er fonden blevet 161 mia. danske kroner rigere. Det svarer til ca. 1,8 mia. kroner om dagen, 75 mio. kroner i timen eller 1,25 mio. kroner hvert minut, døgnet rundt.

Omregnet til hver enkelt indbygger betyder det, at hver nordmand i sidste kvartal tjente ca. 14,5 kroner af fondens resultat hver time, døgnet rundt - uden at røre en finger.

Med forbehold for din læsehastighed har hver enkelt nordmand altså tjent ca. en dansk krone på de fire-fem minutter, det tager at læse denne artikel færdig.

Og så har landet oven i købet en Nicklas Bendtner, der kan score mål...

Velfærd er valgtema
Men selvom nordmændene er mere end godt polstret i fjeldlandets gigantiske pensionsfond, flyder det ikke med mælk og honning i Oslos gader. Pengene i oliefonden er så godt som indefrosset til brug for 'fremtidige generationer', som der står på den norske nationalbanks hjemmeside.

Den norske regering valgte godt nok i 2016 for første gang at trække penge ud til offentligt forbrug. Trods det har norsk økonomi siden oliekrisen i 2014 kæmpet med arbejdsløshed og generel træghed. Og selvom økonomien nu er i fremgang, er temaet hos oppositionen, at den norske velfærd er blevet for knap.

Eksempelvis vil Arbeiderpartiet have 3000 flere lærere i den norske folkeskole og markant bedre forhold på sygehusene, mens Sosialistisk Venstreparti har lagt deres kampagne an på de 98.000 norske børn, der lever i relativ fattigdom.

Det seneste gennemsnit af alle målinger viser, at regeringen ligger til at få 85 mandater, mens oppositionen står til at snuppe 77. Det helt afgørende bliver, hvordan Miljøpartiet De Grønne vælger at bruge de syv-otte mandater, partiet står til at vinde lige nu, hvilket får valget til at ligne den helt store gyser.

I alt kan helt op mod ni partier kan ende med at komme i Stortinget, hvor der i øjeblikket er otte. Ni partier ville være en ny rekord.

 

Interaktivt element

1 af 2 Norsk krone. Foto: Colourbox
2 af 2 Nordsøolie. Foto: AP
kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen