Valgfamilier: Flygtninge er velkomne

Men der skal stilles krav til de flygtninge, der kommer til Danmark, mener Ekstra Bladets to valgfamilier

Ekstra Bladets valgfamilier er enige om, at Danmark er forpligtet til at tage imod flygtninge (Foto: Per Rasmussen/Christer Holte)
Ekstra Bladets valgfamilier er enige om, at Danmark er forpligtet til at tage imod flygtninge (Foto: Per Rasmussen/Christer Holte)
Følg Politik

Ekstra Bladets valgfamilie fra Næstved mener, at det er vigtigt at hjælpe mennesker på flugt fra krig og rædsel. Der er en jo grund til, de flygter, som Daniel Sørensen siger. Og det er hans kæreste og samlever helt enig i.

- Jeg synes, at man har pligt til at hjælpe folk i nød. Havde det været os, der var tvunget på flugt, så havde vi også håbet på, at andre lande ville hjælpe os, siger Maibritt Pedersen.

Men det kommer bag på den 41-årige arbejdsløse far, da Ekstra Bladet fortæller, at de samlede udgifter til asylsøgerne i 2015 forventes at blive lidt over ni milliarder kroner ifølge flere ministerier.

- Det var da meget, meget højt tal, må jeg indrømme. Det er jo næsten ti milliarder. Det kunne man næsten få en hel by oppe og køre på. Jeg ville have gættet på, at det var omkring halvanden milliard kroner, lyder det fra Daniel Sørensen.

Kontanthjælpsfamilie: 2000 kroner er mange penge

Regeringen afskaffede som noget af det første den lave starthjælp til flygtninge. Det betyder, at et flygtningepar med tre børn kan modtage op til 14.000 kroner før skat hver. Det er cirka det samme, som Daniel Sørensen og Maibritt Pedersen får i kontanthjælp. Det glæder moren, at regeringen hævede ydelsen.

- Hvorfor skal de ikke også have lov til at forsørge deres børn? Jeg ved selv, hvor svært det er at få hverdagen til at hænge sammen rent økonomisk, siger hun.

Pape til kontanthjælpsfamilie: I skal prioritere pengene

Klar til at arbejde
Samtidig understreger den 38-årige kontanthjælpsmodtager, at det er vigtigt, Danmark stiller krav til flygtningene.

- De skal selvfølgelig stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De skal lave ude og lavet noget for deres penge – om det er så er et sprogkursus eller en praktikplads, siger Maibritt Pedersen.

Forældre på kontanthjælp: K-forslag gør at vi mister børnene

Venstre har foreslået, at flygtninge skal ned på en ydelse, som svarer til SU på knap 6000 kroner. Det er ’voldsomt lidt’, mener Daniel Sørensen.

- Det vil være problematisk. De penge vil næsten være brugt, inden de når at komme ind på kontoen. De kan selvfølgelig købe et telt. Det er næsten det, siger han.

Artiklen fortsætter under artiklen

Ekstra Bladets valgfamilie i Esbjerg består af Sanne, Martin og børnene Emma og Magnus.

De skal ud i samfundet
Hos Ekstra Bladets valgfamilie i Esbjerg er man enig i, at Danmark skal tage imod mennesker, som er tvunget på flugt på grund af krig. Regeringen gjorde det rigtige, da de gav asylansøgere mulighed for at flytte ud af landets asylcentre, mener familien.

De er meget optagede af, at flygtninge får lov til at integrere sig i samfundet, mens de venter på, at der bliver fred i hjemlandet

- De skal ud og være blandt os andre. Når de er i Danmark, så har de også en forpligtelse til, hvis de kan, at være en del af vores samfund og hjælpe til. Hvis man ikke gider at integrere sig, så synes jeg, at man godt kan smutte, for det er ikke i orden, siger Sanne Karlsen, der ligeledes mener, at det er fair, at et flygtningepar modtager kontanthjælp, så længe de står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Valg-familie: Ser kun plakaterne når de hænger ulovligt

31-årig Martin Hildebrandt mener også, at flygtninge med midlertidig opholdstilladelse skal have mulighed for at tage en uddannelse. Han er opmærksom på, at det kan koste samfundet en del, men opfatter det som en fremtidig investering.

- På sigt vil vi sende nogle dygtige folk hjem, som kan hjælpe med at opbygge landet, så de ikke behøver ulandsbistand, siger Martin Hildebrandt, der sammen med Sanne Karlsen har børnene Emma på fire og Magnus på et år.

Der er en grænse
Familien fra Esbjerg er enige om, at et land som Danmark er forpligtet til hjælpe mennesker på flugt, men det må ikke tage overhånd, lyder det.

- Jeg synes ikke, at vi tager imod for mange flygtninge i dag. Men vi kan selvfølgelig ikke bare blive ved med at tage imod. Alle lande må bidrage og deles om dem, siger Sanne Karlsen, der arbejder som markedsføringsøkonom.

Er flygtningene Venstres livline?

Flygtninge er et vigtigt emne at diskutere, mener Martin Hildebrandt, der ligeledes synes, at der er en grænse for, hvor mange flygtninge Danmark kan tage imod.

- Vi skal ikke tage imod så mange flygtninge, at vi ikke har et sted at gøre af dem. Vi skal ikke bare placere dem i et asylcenter, men også hjælpe og integrere dem, siger han.

Åbent møde: Har flygtninge fået 'lønforhøjelse'?

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+