Var du for stædig, Dan?

Dan Jørgensen inviterer til fredskaffe efter barsk medfart. Se ham svare på kritikken

Dan Jørgensen erkender, at han kunne have undgået overskrifter i Ekstra Bladet, men så var skraldeaftalen ikke blevet nær så god. Video: Stine Tisvilde/Emma Agergaard Svendsen
Følg Politik

Klimaminister Dan Jørgensen (S) må i dagens Ekstra Bladet lægge øre til særdeles hård kritik fra adskillige politiske med- og modspillere for sin håndtering af skraldeforhandlingerne.

Hårde ord som 'arrogant' og 'bedrevidende' går igen, når de mange kilder, som Ekstra Bladet har talt med, skal beskrive Dan Jørgenses optræden under forhanlingerne.

Kilderne ønsker ikke at stå frem med navn.

Du kan læse hele historien i Ekstra Bladet+

Bag kulissen: Han er 'arrogant' og 'bedrevidende'

I videoen over artiklen kan du se, hvordan Dan Jørgensen reagerde på dele af kritikken, da Ekstra Bladet tidligere fik ham kort i tale.

Herunder kan du læse, hvordan artikel får Dan Jørgensen til at invitere de utilfredse stemmer på fredskaffe.

Dan Jørgensen: Store interesser på spil

Ekstra Bladet har onsdag spurgt Dan Jørgensen til den hårde kritik af hans håndtering af skraldeforhandlingerne. Han har sendt dette svar via mail:

'Når man forhandler så intensivt med otte partier, der i udgangspunktet er så langt fra hinanden, og hvor der er stærke meninger hos alle, så bliver der selvsagt givet og taget. Vi har forhandlet morgen, middag, aften og nat, og jeg synes generelt, at der har været en god stemning i lokalet. Men først og fremmest er jeg glad for det fælles gode resultat for klimaet. Er der nogen med en anden oplevelse, skal de bare tage fat i mig, så taler vi os til rette - frem for anonymt at optræde i Ekstra Bladet. Det er lidt sværere at forholde sig til. Jeg har altid kaffen klar til kolleger.'

 

Allerede tirsdag formiddag havde Ekstra Bladet mulighed for at spørge klimaministeren, hvorfor han som socialdemokrat med Dong-sagen i frisk erindring så længe holdt fast i muligheden for udbud af skraldeopgaven.

- Hvorfor gik der så længe, før du lagde dig ned?

- Man kan sige, der er gået lang tid med forhandlingerne. Men i virkeligheden er der gået meget længere end det. Man burde have gjort noget ved det her for 10-20 år siden. Når det ikke er lykkes tidligere, så er det, fordi der er store interesser på spil. Det har jeres dækning også vist.

- Dine egne partifæller, borgmestrene, sagde jo, at den kritiske infratruktur, den må vi ikke give op. Det holdt du fast i til 11. time.

- Jeg synes ikke, jeg har ændret holdning. Det at brænde affald af er ikke kritisk infrastruktur, fordi det er noget, vi skal stoppe med.

- Kunne du ikke have undgået meget rod ved at være mindre stædig og have taget KL-planen ind tidligere?

- Med al respekt for Ekstra Bladet interesse for forhandlingstaktikker så vil jeg lade det blive i forhandlingslokalet, hvad der foregår derinde. Jeg sætter som minister en ære i at lytte til alle parter. Det er ikke altid, jeg kan give alle ret. Og nogle gange er der nogen, som ikke kan være med i en aftale. Men hvis jeg på bundlinjen kan lave en aftale, som alle kan se sig selv i, som leverer et resultat, så gør jeg det.

- Skulle du ikke på et tidligere tidspunkt have talt noget bedre med de røde partier, som jo trods alt bakker jeres regering op?

- Det havde formentlig sparet mig for et par overskrifter i Ekstra Bladet, hvis jeg havde ageret anderledes. Men jeg tror ikke, jeg havde haft den aftale, jeg har nu, hvis ikke jeg havde holdt fast på, at vi skal levere på det her, siger Dan Jørgensen.

Klima-Dans skralde-rod

28. maj 2020

På baggrund af et forhandlingsnotat kan Ekstra Bladet afsløre, at Dan Jørgensen lægger op til at bryde kommunernes monopol på affaldshåndtering. Behandlingen af det genanvendelige husholdningsaffald skal sendes i udbud, og forbrændingsanlæggene skal omdannes til aktieselskaber, som konkurrerer mod hinanden.

29. maj

Med sit affalds-udspil er Dan Jørgensen gået stik imod advarsler fra borgmestrene i landets seks største byer - heraf er fem ministerens partifæller. Det kan Ekstra Bladet afsløre på baggrund af et brev, som de seks borgmestre sendte til Dan Jørgensen tilbage i januar.

29. maj

Det interne oprør breder sig. Ekstra Bladet kan berette om endnu et brev, hvor borgmestre går i rette med Dan Jørgensens udspil. Heriblandt ministerens partifæller Steen Christiansen fra Albertslund og Ole Bondo Christensen fra Furesø Kommune.

1. juni

Angrebene fortsætter. I et nyt internt brev, der rejser kritik af Dan Jørgensens affalds-udspil, står de to socialdemokratiske borgmestre Allan S. Andersen fra Tårnby og Helle Moesgaard Adelborg fra Hvidovre som medunderskrivere. Senere melder Kommunernes Landsforening (KL) meldt sig også i koret af kritikere.

6. juni

Dan Jørgensen har ikke umiddelbart tænkt sig at give efter for kritikken. I hvert kan Ekstra Bladet afsløre et aftaleudkast fra ministeren, hvor han holder fast i flere af de udskældte elementer fra affalds-udspillet.

9. juni

Enhedslisten har i hele forløbet været stærkt kritiske over for Dan Jørgensen affalds-plan. Nu skærper Pernille Skipper retorikken: - Hvad konsekvenserne bliver, kan vi ikke vide endnu. Men det kan blive en alvorlig sag for klimaministeren, siger hun. Også SF kritiserer åbent Dan Jørgensens affalds-plan.

16. juni

Efter forhandlinger til langt ud på natten lykkes det Dan Jørgensen at lande en aftale, hvor venstrefløjen er med. Aftalen sparker en del af problemerne til hjørne, da man lader det være op til Kommunernes Landsforening at strikke en løsning sammen.

EKSTRA BLADET HAR DÆKKET SKRALDEKRIGEN TÆT:

Hykler-angreb: Hiver McKinsey op af skraldet

Advarsel til Dan J: - Du kan ikke gå på vandet

Fortrolige papirer: Dan J. tromler S-borgmestre

Nye partifæller til angreb

Skralde-ballade: Internt oprør breder sig

Lækket brev: S-borgmestre i skralde-krig med Dan J

Chok fra klima-Dan: Vil privatisere dit skrald

Her er fremtiden ved skraldespanden

Uanset hvilken kommune man bor i, skal man fremover sortere affald i ti typer, lyder det i aftale.

Et flertal i Folketinget har tirsdag vedtaget en aftale om, hvordan affald skal sorteres og håndteres i fremtiden.

Her er nogle af hovedpunkterne i aftalen:

- Affaldssortering:

* Affald skal sorteres i ti typer - både i husholdningerne og på arbejdspladser.

* Det skal gøres på en måde, så et typisk parcelhus maksimalt må have to til fire spande med flere rum, så der er forskellige pladser til de ti typer.

* Der skal ikke længere være forskel mellem kommunerne.

- Affaldsforbrænding:

* Kapaciteten til at forbrænde affald i Danmark skal nedbringes. Der fastsættes et loft, som skal passe til den reelle mængde affald i Danmark uden import.

* Der er i dag 23 anlæg, der brænder affald af. De kan brænde 3,8 millioner ton affald af om året. Men så meget affald er der slet ikke i Danmark. Der cirka 700.000 ton mindre.

* Derfor importeres der i dag affald til Danmark, som anlæggene kan brænde af.

* Partierne på Christiansborg er blevet enige om, at Kommunernes Landsforening skal nedbringe kapaciteten, så den passer til de danske affaldsmængder.

* Hvis ikke kommunerne løser den opgave træder en række sanktioner i kraft. Herunder en udbudsbaseret model, hvor kapaciteten nedbringes gennem konkurrence.

* Hele formålet med at sortere affald er, at det skal føre til øget genanvendelse, og dermed mindre afbrænding af affald. Der nævnes i aftalen også muligheden for afgifter.

/Ritzau/

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind