Var med i Ingers stramme-aftale: Nu vil S hjælpe dansk-ansøgere

Socialdemokraterne var et af de forlispartier, der i mandags vedtog strammere krav til ansøgere af dansk statsborgerskab. Nu vil de hjælpe ansøgerne, der er kommet i klemme

Socialdemokraternes indfødsretsordfører, Astrid Krag, indgik i mandags en aftale med de blå. Nu stiller hun allerede kritiske spørgsmål til selv samme (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Socialdemokraternes indfødsretsordfører, Astrid Krag, indgik i mandags en aftale med de blå. Nu stiller hun allerede kritiske spørgsmål til selv samme (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Hvad vil Socialdemokraterne?

Det kan være lidt svært præcis at finde ud af.

I mandags indgik de sammen med Venstre, Danske Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance en ny aftale, der med tilbagevirkende kraft strammer kravene for personer, der ønsker at opnå dansk statsborgerskab.

Se også: TEST: Kan du blive statsborger i Danmark?

Men socialdemokraterne har måske været lidt for hurtige på aftale-aftrækkeren.

I hvert fald er indfødsretsordfører Astrid Krag allerede nu begyndt at stille kritiske spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, om aftalen, socialdemokraten selv var med til at indgå i mandags.

Pludseligt var ansøgning ugyldig
Tidligere i dag skrev Ekstra Bladet historien om Cihan Akbalik, der i årevis har arbejdet på højtryk for at opfylde alle de hidtidigt gældende krav for at blive dansk statsborger.

Nu må han dog starte dele af processen forfra, da den nye aftale gælder for ansøgninger indsendt efter 14. august 2014. Derfor er ansøgningen han indsendte i marts 2015 forældet, skønt den på tidspunktet opfyldte alle daværende krav til punkt og prikke.

Se også: Fanget i Støjbergs regel-helvede: Hvorfor må jeg ikke blive dansk, Inger?

Det centrale problem for ansøgere som Cihan Akbalik er, at dansk kravet er blevet hævet således, at de i dag skal opfylde 'Dansk 3', hvor de ifølge de gamle regler kunne nøjes med 'Dansk 2'.

Problemet er bare, at sidste optag på 'Dansk 3' for i år var i september og næste optag er først i marts 2016.

Dermed må ansøgerne vente i månedsvis med at sende deres næste ansøgning ind ligesom behandlingsprocessen også starter forfra. En behandlingstid, der kan vare over et år.

Vi kigger på løsninger
Det er netop det nye krav om 'Dansk 3' Astrid Krag er gået til ministeren med.

- Jeg har bedt ministeren undersøge om det ikke er muligt at åbne for tilmeldinger til 'Dansk 3' til december igen, både for dem der har tilmeldt sig 'Dansk 2' og vil ændre det til 'Dansk 3' og for dem, der nu skal leve op til det ændrede krav, siger hun til Ekstra Bladet

- Skulle I ikke have undersøgt tilmeldingsfristerne på sprogskolerne, før I ændrede loven med tilbagevirkende kraft?

- Det er ikke altid muligt at undersøge alle forhold inden aftalen landes, siger Astrid Krag afværgende og fortæller, at hun nu vil forsøge at komme de klemte ansøgere til undsætning via sin forespørgsel til ministeren.

Samtidig forsikrer socialdemokraten, at ansøgere som Cihan Akbalik ikke skal starte helt forfra med alle tests og samtidig kommer foran i ansøgerkøen, når han opfylder de nye krav.

- De mennesker der har ligget i den lange sagsbehandlingstid, skal ikke starte forfra. Derfor er der lavet en fast-track-løsning, så de kommer foran i køen som en del af aftalen på vores initiativ, slutter indfødsretsordføreren.

38 kommentarer
Vis kommentarer