Varm krig: - Mageløs arrogance

Klimaminister Dan Jørgensen har kaldt til nye forhandlinger om varmehjælpen til nødlidende danskere, men Venstre er ikke inviteret

Følg Politik

Har du problemer med at betale dine varmeregning, så hører vi gerne fra dig? Send os en besked herunder:

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

- Mageløs arrogance.

Sådan er reaktionen fra Venstres Marie Bjerre, da hun onsdag morgen fik en mail fra Dan Jørgensen. Klimaordføreren havde spurgt, om de ville blive indkaldt til nye forhandlinger om varmehjælpen, men svaret var klart. Et rungende nej.

Og så selv om Dan Jørgensen tidligere har sagt, at han håber på opbakning fra blå blok.

'Jeg ser positivt på jeres interesse for aftalen om varmehjælp. Forhandlingerne tager udgangspunkt i aftalekredsen bag aftalen om varmecheck', skriver ministeren til Marie Bjerre.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Marie Bjerre fra Venstre. Foto: Jens Dresling
Marie Bjerre fra Venstre. Foto: Jens Dresling

Men den køber de ikke hos Venstre.

- Den socialdemokratiske regering er desværre så magtarrogant. Og jeg forstår simpelthen ikke, at de ikke tager danskernes bekymringer for privatøkonomien langt mere alvorligt. Folk frygter, at de ikke kan betale næste termin og må gå fra hus og hjem. Og regeringens svar til dem er, at de måske får hjælp i august eller september.

- Det er skandaløst. I Venstre har vi rakt hånden frem til regeringen, så vi kan få lavet en ambitiøs og effektiv aftale om varmehjælp, der hjælper langt flere danskere. Men det ønsker regeringen åbenbart ikke. Jeg synes, det er trist for alle de pensionister, enlige og børnefamilier, som lige nu er hårdt ramt på økonomien. Dem burde vi hjælpe, siger Marie Bjerre, klimaordfører for Venstre til Ekstra Bladet.

Dan Jørgensen har tidligere forklaret, at det kommer til at tage endnu længere tid, før danskerne kan få deres varmecheck, hvis også blå blok skal inviteres til de nye forhandlinger. Derfor har han valgt at holde dem udenfor. Ekstra Bladet arbejder på en kommentar fra ministeren.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Dan Jørgensen understregede flere gange på et pressemøde 11. marts, at varmechecken er super akut. Men udbetalingen kan først ske til august.

Ingen hjælp
Klimaministeren har tidligere fortalt, at de nu vil forsøge at få lavet en hastelov, og den kræver, at de får tre fjerdedele af Folketinget til at godkende en hastebehandling af lovforslaget, der skal gennemføre pakken.

Men ifølge Marie Bjerre skal de ikke regne med Venstres støtte. Hun oplyser til Ekstra Bladet, at de ikke længere kan regne med tiltræde en elendig aftale, da oppositionspartiet mener, at hjælpen kommer alt for sent og hjælper for få danskere.

Søndag kunne Ekstra Bladet berette, at den 'akutte' varmehjælp, der blev vedtaget i februar, først kommer nødlidende danskere til gode tidligst i august.

Også selv om meldingen fra klimaminister Dan Jørgensen (S) var, at 'udbetalingen af varmecheken skal ske så hurtigt som muligt'.

Siden da har der været et mærkværdigt forløb, hvor regeringen har været tæt på at slå verdensrekord i undskyldninger. Det kan du se herunder:

Varmecheckkaos

Årsagen til balladen er det forløb, som Ekstra Bladet har beskrevet i mere end en uge. Det hele begyndte med en glad Dan Jørgensen, der 11. februar kunne fortælle, at regeringen stod klar med en håndsrækning til folk, der have problemer med de stigende energipriser, og at det var akut.

Men intet er sket. Nul og niks. Først havde de nemlig travlt med at holde ferie, og så måtte danskerne og loven vente. Det fremgik i et svar til TV 2 Lorry.

'Der er ikke noget nyt, for på grund af vinterferien har Folketinget ikke være samlet, som det plejer. Vi arbejder på at få logistikken på plads, så hastebehandlingen kan ske,' oplyste Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet 11. marts.

I mellemtiden forsvandt det svar på mystisk vis fra TV2 Lorry, men nu er følgende beskrivelse af forløbet dukket op.

'TV 2 Lorry erstattede på et tidspunkt vores mundtlige oplysninger fra ministeriet med et skriftligt svar, da Klima, Energi- og Forsyningsministeriet mener, at samtalen var til baggrund og passussen om vinterferie var en misforståelse. Da vi gik ind i samtalen til citat, har vi nu valgt at bringe vores oprindelige oplysninger sammen med det skriftlige svar fra ministeriet.', skriver TV2 Lorry.

Det oplyste ministeriet dog intet om, da Ekstra Bladet tidligere spurgte ind til netop feriesvaret.

Her skrev de blot, at 'lovforslaget bliver fremsat i Folketinget 6. april'. Men loven forventes først vedtaget i maj. 'Alt efter hvordan Folketinget tilrettelægger processen, ventes loven vedtaget i maj,' oplyste ministeriet i et skriftligt svar.

Og det stopper såmænd ikke her. For efter en omgang ferieforvirring hastede det pludselig igen for klimaministeren, der var klar til at sætte alle sejl ind for at give varmechecken tidligere til danskerne.

'Vi arbejder for, at det bliver muligt at gennemføre lovgivningsprocessen hurtigere end den nuværende tidsplan. Det kræver flertal i Folketinget på tre fjerdedele, og at der altså ikke er en fjerdedel af Folketinget, der modsætter sig en hurtigere behandling. Vi håber derfor, at de borgerlige partier ikke vil stille sig i vejen for en hurtigere behandling,' skrev klima-, energi- og forsyningsordfører Anne Paulin (S) til Ekstra Bladet.

På bordet
Den tredje forklaring fik vi, da Ekstra Bladet fangede ministeren på vej til sin ministerbil og fik lov til at stille et par spørgsmål til den travle minister nærmest løbende.

- Vi fik først en forklaring om, at ferie har spændt ben for processen. Hvad er gået galt?

- Det har ikke noget med det at gøre. Embedsværket har arbejdet, så blodet sprøjter, og har gjort det så godt og hurtigt, som det overhovedet kunne lade sig gøre. Nu gør vi så det, at vi har bedt om lov til at få det hastebehandlet, og det håber vi kan lade sig gøre, så kommer det til at gå noget hurtigere, siger Dan Jørgensen.

- Hvorfor gjorde I ikke bare det med det samme, når den her varmecheck var så akut at få ud, som du sagde på pressemødet?

- Det har faktisk hele tiden været på bordet, at den skulle hastebehandles. Det er en uvant situation, og vi har ikke prøvet at lave de her ordninger før. Der er en masse teknik i det, og det tager noget tid, sagde Dan Jørgensen

Læs her om Tinas alvorlige problemer med økonomien.

Enhedslisten får svært ved at komme ud af deres Nato-krise, vurderer Joachim B. Olsen i ugens udgave af 'Ingen kommentarer'.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+