Annonce:
Annonce:

Venstre-ballade brudt ud i lys lue: Det er sygt!

Det er sygt! Sådan betegner venstremand splittelsen i sit parti, der slås med lækkede oplysninger, fløjkrige og spirende formandsopgør

Lars Løkke og co. kan ikke holde møder, uden at diskussionerne ender på avisernes forsider. Samtidig strides partifæller om, hvem der skal efterfølge ham. Foto: Joachim Adrian
Lars Løkke og co. kan ikke holde møder, uden at diskussionerne ender på avisernes forsider. Samtidig strides partifæller om, hvem der skal efterfølge ham. Foto: Joachim Adrian
Annonce:
Følg Politik

Den interne splittelse i Venstres folketingsgruppe er brudt ud i lys lue. 

Partiets hemmelige drøftelser på gruppemøder og i Løkke-regeringens magtfulde koordinationsudvalg er den seneste tid endt på forsiden af landets aviser. 

Det får nu flere V-profiler til at angribe de partifæller, som lækker oplysninger til pressen fra partiets inderste cirkler.

I går kunne Weekendavisen eksempelvis bringe fyldige referater fra flere gruppemøder, og det fik justitsminister Søren Pind til at skrive et ironisk tweet med adresse til folketingsmedlem Jan E. Jørgensen.

’Ha ha ha har du set det? Gruppen kan holde tæt’, lød det fra Pind efterfulgt af en smiley.

Jan E. Jørgensen replicerede kort efter: ’Det er jo sygt! For dum til at holde kæft og for dum til at referere korrekt’.

En spade
Til Ekstra Bladet uddyber Jan E. Jørgensen sin karakteristik af den ’dumme’, anonyme partifælle.

Annonce:

– Det er da møgirriterende. Hvis ikke man kan drøfte den politiske kurs inden for dørene, så er det lidt svært. Et parti uden politisk debat dør jo, siger han.

– Tænker du på nogen bestemt, der er for dum til at holde kæft og for dum til at referere korrekt?

– Jamen, det er jo den spade, som synes, at Weekendavisen skal involveres i, hvad vi snakker om på vores gruppemøder. Det positive er, at man i hvert fald ikke kan beskylde Venstre for at være et parti, der ikke går ind for offentlighed.

Det sidste har Jan E. Jørgensen ret i. 

Regeringspartiets interne forhold er nemlig fyldigt beskrevet den seneste tid. 

På den ene side dækker de mange lækager over dyb uenighed om den politiske linje: asylstramninger, integrationsplaner, grænsekontrol, konfiskation af smykker og overvågning af danskere på nettet.

På den anden side er der et latent formandsopgør under opsejling med flere af partiets topfolk som aktører. 

Annonce:

– Det er dybt betænkeligt med de lækager. Noget tyder på, at formandsopgøret fra forrige sommer stadig spiller en rolle. De sår har svært ved at hele, siger en central venstre-kilde. En opfattelse som deles af flere topkilder i regeringspartiet.

Anonyme, fremtrædende venstre-folk har på det seneste undergravet udenrigsminister Kristian Jensens position som næstformand og kronprins ved at bringe udlændingeminister Inger Støjberg i spil som en mulig formandskandidat, når Løkke stopper. 

Blandt andet med henvisning til lækkede hemmelige, interne meningsmålinger som BT har kunnet referere fra.

Politisk kommentator tæt på V-minister
Men det er også blevet bemærket blandt venstre-folk, at Støjbergs mulige fremtid som formand bliver kraftigt underbygget af BT’s og TV2’s politiske kommentator Søs Marie Serup.

Ny Trolex-spindoktor i kanen med TV2-kommentator

Hun er nemlig gift med erhvervs- og vækstminister Troels Lunds spindoktor, Frank Serup Laybourn. Erhvervsministeren spås ikke nogen lysende fremtid i partiet, hvis Kristian Jensen en dag bliver formand.

Annonce:

BT- og TV2-kommentatoren er selv tidligere V-pressechef og særlig rådgiver for statsminister Lars Løkke Rasmussen samt gammel gymnasiekammerat med Troels Lund. 

– Inger Støjbergs navn nævnes oftere og oftere som en mulig formandskandidat ... Når man taler med Venstres bagland for tiden, kan man høre, at flere og flere overvejer, om hun ikke burde være formandskandidat, sagde Søs Marie Serup for godt to uger siden til BT.

Støjberg selv har da heller ikke på overbevisende facon afvist tanken. I et interview med Politiken ved nytårstid sagde hun eksempelvis: – Jeg kan ikke se det for mig ... Nu.

Hjort-kabalen
Så sent som i går valgte partiets nestor, finansminister Claus Hjort Frederiksen, helt usædvanligt i et interview med Frederiksborg Amts Avis at dementere, at han er på vej ud af politik.

Det skete efter flere ugers forlydender på Christiansborg om, at Hjort ville stoppe som finansminister inden længe, hvilket straks satte spekulationer om arvefølgen i gang. 

Annonce:

Hvem ville Løkke i givet fald udpege til den magtfulde post? Udenrigsminister Kristian Jensen eller statsministerens nære allierede fra formandsopgøret, erhvervs-og vækstminister Troels Lund Poulsen?

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra gruppeformand Søren Gade.

V-profil om partifælle: For dum til at holde kæft

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: