Venstre delt mellem Ellen og Inger: 'Ikke for at nedgøre'

Ellen Trane Nørby rækker ud efter næstformandsposten i Venstre, og det betyder kampvalg mod Inger Støjberg. Se de to lejre her

Hvem står stærkest i duellen om næstformandsposten? Henrik Qvortrup analyserer.
Følg Politik

Fløjkrigene har martret Venstre i årevis, og nu deles partiet i to lejre, når Venstre 21. september holder ekstraordinært landsmøde.

Der kommer nemlig et kampvalg mellem de to tidligere ministre Ellen Trane Nørby og Inger Støjberg om posten som næstformand.

Den tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby meldte mandag aften sig på banen, og hun fik klar opbakning fra Venstres EU-ordfører på Christiansborg, Jan E. Jørgensen.

- Det er ikke for på nogen måde at nedgøre Ingers kvaliteter. Hun har været en dygtig ordfører og minister, men jeg mener, at Ellen er en bredere facetteret politiker og ligger tættere på den politiske linje, som Jakob Ellemann-Jensen (V) og jeg selv står for, siger Jan E. Jørgensen til Berlingske.

De støtter Ellen Trane

Få her et overblik over Venstre-medlemmer, der støtter Ellen Trane Nørby:

Bertel Haarder, folketingsmedlem for Venstre, til Jyllands-Posten: 

- Hvis der er nogen, der kan være med til at give Venstre bredde, er det Ellen Trane Nørby. Hun er en samler og ikke én, der splitter. Det er meget værdifulde egenskaber, synes jeg.

Jan E. Jørgensen, EU-ordfører, til Berlingske:

- Det er ikke for på nogen måde at nedgøre Ingers kvaliteter. Hun har været en dygtig ordfører og minister, men jeg mener, at Ellen er en bredere facetteret politiker og ligger tættere på den politiske linje, som Jakob Ellemann-Jensen (V) og jeg selv står for.

Leif Krarup, formand for Venstre i Region Syddanmark, på Facebook:

- Ellen Trane Nørby er en dygtig og kompetent politiker. Som næstformand kan hun give et stærkt bidrag til at styrke og udvikle Venstres organisation.

Bo Madsen, formand for Venstre i Region Hovedstaden, til Ritzau:

- Hun er den loyale partisoldat, som arbejder for det projekt, hun bliver sat i spidsen for. Så jeg tror også, at hun kan være en god samlende effekt for Venstre.

Asger Christensen, europaparlamentariker for Venstre, på Facebook:

- Fuld opbakning til dig, kære Ellen! Tak for din evige og utrættelige støtte!

Karsten Schøn, kommuneforeningsformand for Venstre i Sønderborg:

- Ellen er en rigtig slider og har som minister bevist, at hun er faglig dygtig, kompetent og har haft 4 ministerår uden nogen form for skandaler.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hun kan give et stærkt bidrag til at styrke og udvikle Venstre og vores organisation.

Anne Rasmussen, Folketingskandidat for Venstre i København

- Tak Ellen. Du er den Venstre har brug for nu.

Ellen Trane mener, at hun er bedre forankret i det jyske Venstre i forhold til Inger Støjberg.

- Jeg mener, at jeg har, hvad der skal til for at være en stærk næstformand. Det forudsætter, at man har viljen, lysten og evnerne til at lytte til, hvad der rør sig i hele vores parti, siger Ellen Trane til Avisen Danmark.


Den tidligere integrationsminister Inger Støjberg meldte sit kandidatur som den første allerede 4. september. Det skete efter, at en lang række politikere på Christiansborg bakkede op om hende som næstformand.

De støtter Inger Støjberg

Få her et overblik over Venstre-medlemmer, der støtter Støjberg:

Karsten Lauritzen, forsvarsordfører og tidligere skatteminister:

- At næstformanden skal hedde Inger Støjberg, handler om at kunne lave et godt team, siger han til Politiken.

Sophie Løhde, næstformand for Venstres folketingsgruppe:

- Jeg er ikke i tvivl om, at Inger Støjberg kunne blive en rigtig god næstformand for Venstre, siger Sophie Løhde til Ritzau.

Marcus Knuth, folketingsmedlem:

- Jeg bakker helhjertet op om Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg som formand og næstformand - hvis de ellers selv vil, skriver han på Facebook.

Michael Aastrup Jensen, folketingsmedlem:

- Jeg peger personligt på Inger Støjberg. Hun er en kæmpe kapacitet for vores parti, siger han til DR og uddyber, at Inger Støjberg som næstformand sammen med Jakob Ellemann-Jensen som formand vil udgøre "et perfekt makkerpar".

Carsten Kissmeyer, folketingsmedlem:

- Inger Støjberg er et godt bud på vores nye næstformand – måske i en konstruktion, hvor vi har to næstformænd, siger han til DR.

Erling Bonnesen, folketingsmedlem:

- Hun kunne bestemt være et godt bud. Men det skal jo så være op til Inger Støjberg og eventuelt andre at melde ud, om de vil stille op, siger han til DR.

Preben Bang Henriksen, folketingsmedlem:

- Jeg håber, at Inger Støjberg kan blive næstformand. Hun vil være det perfekte match (med Jakob Ellemann-Jensen, red.).

- Vigtigt er det imidlertid, at Ellemann og Støjberg på alle væsentlige politikområder får afstemt holdning, så vi ikke om et halvt år står over for en genopførsel af eksempelvis uenigheder om SV-samarbejdet.

Før Venstres gruppemøde tirsdag udtrykte følgende Venstre-folk desuden støtte til Inger Støjberg: finansordfører Troels Lund Poulsen, kulturordfører Britt Bager, færøordfører Thomas Danielsen, udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede og medlem af Folketinget Lars Christian Lilleholt.

Kilder: Ritzau, DR, Politiken.

Tidligere havde Ellen Trane dog uld i mund, når det kom til hendes egne ambitioner.

Ny V-ballade om toppost: Profil taler i cirkler

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+