Venstre erkender klodset formulering om at være dansker

Debatten rasede efter Folketings-udtalelse, hvor der skelnes mellem danskere og efterkommere af indvandrere.

Et flertal i Folketinget er bekymrede over, at der visse steder i landet bor flere indvandrere og efterkommere end etnisk danskere.

Det blev torsdag vedtaget i en udtalelse i Folketinget. Siden har debatten raset, og kritikken er gået på, at der skelnes mellem danskere og efterkommere af indvandrere.

Indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen (V) erkender, at det var en klodset formulering.

- Det bliver læst, som om at vi mener, at man ikke kan være dansker, hvis man ikke er født i Danmark, eller hvis ens forældre ikke er født i Danmark. Det mener vi naturligvis ikke.

- Der er masser, der er kommet hertil og har taget Danmark til sig, og som er danskere, og det er dejligt. Derfor er det lidt ærgerligt, at sådan en formulering gør, at nogle føler sig fremmedgjort, siger han.

Forslaget til vedtagelse omhandlede andelen af etniske danskere i boligområdet Brøndby Strand.

I forslaget lyder det:

- Folketinget konstaterer med bekymring, at der i dag er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande er over 50 procent.

- Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark.

Allerede før forslaget blev behandlet torsdag, havde formuleringen fået flere politikere og borgere på sociale medier til tasterne.

Og det forstår Jan E. Jørgensen godt. Han ærgrer sig samtidig over, at det bliver misbrugt i debatten.

- Den bliver misbrugt og pustet op af vores politiske modstandere, og det kunne vi have undgået, hvis vi havde formuleret det lidt mere spidst, siger han.

Det er muligt at fremsætte et nyt forslag, som retter op på formuleringen, men det sker ikke lige foreløbigt, lyder det.

- Jeg kommer nu med et fortolkningsbidrag, hvor vi siger, at selvfølgelig mener vi ikke, at man ikke kan være dansker, hvis man er født uden for Danmarks grænser.

- Det håber jeg er nok, men det må vi se på efter vinterferien, siger han.

Integrationsordfører og De Radikales næstformand, Sofie Carsten Nielsen, glæder sig over de konstruktive toner, men afviser, at der skulle være tale om politisk drilleri.

- Jeg synes faktisk ikke, det er dril. Det er faktisk helt alvorligt, netop fordi vi skal tage os selv alvorligt, og vi vil gerne have Venstre med på det. Folk er blevet stødt over det her, og de føler sig tilsidesat, siger hun.

Hun vil derfor fremsætte et nyt forslag til vedtagelse, når Folketinget åbner efter efterårsferien.

Gruppeformand Jacob Mark (SF) vil indkalde til forespørgselsdebat for at blive klogere på Venstres holdning.

115 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere