Venstre får dårligste valgresultat i 25 år

Lars Løkke Rasmussen skal danne regering på baggrund af det dårligste valgresultat for Venstre siden 1990

Følg Politik

Stemmerne ved folketingsvalget er talt op, og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, kan stille sig i spidsen for arbejdet med at danne en ny, blå regering i Danmark.

Men Danmarks formentligt kommende statsminister går til opgaven med det dårligste valgresultat for Venstre i 25 år.

Venstre tabte 13 mandater på gulvet og fik denne gang 34 mandater mod 47 ved det seneste folketingsvalg i 2011. Partiet får 19,5 procent af stemmerne.

Det bliver interessant at følge, hvordan magtkampene kommer til at fortsætte i Venstre, siger politisk kommentar Casper Dall, som politisk redaktør på Information.

- For det er alt andet lige en svækket formand, som godt nok bliver statsminister, men som også er skyld i, at der fremover er markant færre Venstre-folk, som er medlemmer af Folketinget, siger Casper Dall.

Torsdag aften erkendte Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, valgnederlaget og trak sig som formand. Det skete på baggrund af en fremgang på fire mandater.

- Venstre står i det omvendte paradoks af Socialdemokraterne, når partiet går så markant tilbage, men at de så faktisk skal beholde Lars Løkke Rasmussen som formand, fordi han nu skal være statsminister, siger Casper Dall.

Det er især markant fremgang til Dansk Folkeparti, der sikrer blå blok flertallet. Dansk Folkeparti bliver det største parti i blå blok med 37 mandater og 21,1 procent af stemmerne.

Det samlede resultat for de danske stemmer ved folketingsvalget giver blå blok 90 mandater mod 85 mandater til rød blok.

Ifølge Danmarks Statistik fik Venstre 29 mandater og 15,8 procent af stemmerne ved folketingsvalget i 1990.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+