Venstre: Inklusion er gået for vidt i folkeskolen

Børn med særlige behov skal have større frihed i deres valg af skole, mener Venstre

Venstre vil blandt andet gøre det lettere for børn med særlige behov at få adgang til de frie grundskoler. (Foto: Jens Dresling)
Venstre vil blandt andet gøre det lettere for børn med særlige behov at få adgang til de frie grundskoler. (Foto: Jens Dresling)

Inklusionen er gået for vidt.

Sådan lyder et centralt budskab i det ungeudspil, som Venstre præsenterer mandag formiddag på et pressemøde.

Her kalder partiformand Lars Løkke Rasmussen grundtanken om, at flest mulige elever skal rummes i den almindelige klasseundervisning, for "fin".

- Men vi må stilfærdigt konstatere, at det er drevet for vidt, siger statsministerkandidaten.

Oppositionspartiet vil derfor gennemføre et "servicetjek" af inklusionsindsatsen, meddeler partiet.

- Det er en fin tanke, at alle børn skal være i det samme klasselokale. Men når fire ud af ti børn ikke får den støtte, de har brug for, så bliver de svigtet, siger Lars Løkke Rasmussen.

Aftalen om øget inklusion i de danske folkeskoler blev vedtaget i 2012 af et bredt flertal i Folketinget bestående af regeringen og alle øvrige partier undtagen Enhedslisten.

Planen er, at antallet af elever, der skal modtage normal undervisning, skal hæves fra 94,4 procent til 96,0 procent i 2015.

- Inklusion virker i nogle kommuner, men der er brug for at give det et servicetjek, for det er vigtigt, at de børn, der har specielle behov, får nogle tilbud, der virker.

Venstre vil blandt andet gøre det lettere for børn med særlige behov at få adgang til de frie grundskoler.

Ifølge partiet oplever eleverne i dag at blive afvist, fordi omkostningerne til barnet overskrider tilskuddet, som skolerne modtager.

- Derfor bør det fulde tilskud til børn med særlige behov følge barnet, hvis et barn med særlige behov vælger en af de frie skoler.

Lars Løkke Rasmussen svarer ikke direkte på, hvor mange børn han mener, der skal flyttes til specialklasser, og hvor mange penge det skal koste.

- Politik handler ikke kun om, hvor mange penge man bruger, men om hvordan man bruger dem. Vi lancerer et udspil, hvor vi strammer bardunerne hele vejen rundt.

- Og elementer af det her koster penge, men andre elementer kommer til at give penge, siger han.

17 kommentarer
Vis kommentarer