Venstre: Kampsoldater i Mali skal mindske flygtningestrøm

Der ser ud til at samle sig et bredt flertal for at sende danske kampsoldater til Mali i Vestafrika. DF er umiddelbart imod

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann Jensen. Polfoto: Mie Brinkmann
Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann Jensen. Polfoto: Mie Brinkmann

Danmark har en interesse i at sende kampsoldater til det Vestafrikanske land Mali. Det vil nemlig kunne hjælpe med til at færre bliver en del af den flygtningestrøm, der lige nu flyder til Europa.

Det mener Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann Jensen, fordi det er et uroplagede land, 'hvorfra vi ser store migrations- og flygtningestrømme', skriver Jyllands-Posten.

- Og belært af, hvad der skete henover sommeren, så er det et område, som er i dansk interesse.

- Det er blandt andet også derfor, vi i højere grad vil fokusere udviklingsbistanden på netop det her område. Og derfor er det naturligt, at vi også bidrager til den fysiske håndhævelse af sikkerhed og stabilitet, siger Jakob Ellemann Jensen til Jyllands-Posten.

- Så det er for præventivt at undgå, at vi oplever en flygtningestrøm fra Mali, som den vi eksempelvis har set fra Syrien og Eritrea de seneste år?

- Ja, det er det også. Det er for at hjælpe FN med den mission, der er i området, fordi det også er i Danmarks interesse.

Se også: FAKTA: Det skal Danmark beslutte om soldater i Mali

Militærkup
Mali var indtil et militærkup i 2012 et demokratisk velfungerende land i Afrika. Kuppet i marts 2012 blev efterfulgt af et islamistisk oprør, der destabiliserede landet yderligere.

Mali har fra gammel tid huset hovedfærdselsårerne for især narkotika, våben og menneskesmugling, og ruterne går stadig igennem den nordlige del af landet.

En natklub blev angrebet i Mali tidligere på året, hvor mindst fem personer blev dræbt, da angrebsmændene åbnede ild. AP foto: Harouna Traore
En natklub blev angrebet i Mali tidligere på året, hvor mindst fem personer blev dræbt, da angrebsmændene åbnede ild. AP foto: Harouna Traore
 

FN har anmodet Danmark om at bidrage til missionen i Mali med et kompagni bestående af 20-30 pansrede lastvogne og omkring 250 soldater.

- Vi er i udgangspunktet positivt stemt over for FN-anmodningen. Den konkrete størrelse og den konkrete bemanding skal vi drøfte med det danske forsvar, siger Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau.

Se også: DF vil ikke have danske soldater på farlig mission i Mali

Flertal tegner sig
Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, har også givet partiets støtte til kampsoldater i Mali.

- Det er en alvorlig beslutning, om vi skal sende danske soldater ud i noget, der kan blive til en væbnet konflikt. Så det skal være ordentligt gennemarbejdet. Men når FN anmoder om noget, er vi som udgangspunkt positive.

- Det er inden for Forsvarets rammer at have udsendte tropper, så det bør ikke være et problem, siger han.

Det samme gør De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard.

- Jeg mener, vi bør overveje at svare positivt på FN's henvendelse. Det er en betændt og svær situation i Mali, men jeg er positiv, fordi vi har bidraget med stor succes i Mali, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Det eneste parti, som på nuværende tidspunkt har været kritiske over en kampmission i Mali er Dansk Folkeparti.

Se også: FN vil have danske soldater til 'ekstremt farlig' mission

DF tøver
- Det ligner umiddelbart ikke noget, som vi kan være med til at støtte. Det er en meget farlig mission, for der er totalt kaos i Mali. Dernede står de islamistiske grupper meget stærkt, siger Søren Espersen til Ritzau.

- Har vi overhovedet kapacitet til at sende 250 mand? Jeg har hørt en hel masse om, at Forsvaret har vældig mange problemer i øjeblikket. Før vi har afklaret, hvor Forsvaret står, skal vi ikke overveje nye missioner efter vores opfattelse, siger han.

Danske soldater på flere af landets kaserner har ifølge Ritzaus oplysninger gennem længere tid netop forberedt sig på udsendelsen til Mali. Men før de kan pakke rygsækken helt færdig, kræver det grønt lys fra politikerne på Christiansborg.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har allerede varslet, at Danmark vil øge sit militære bidrag til Mali, men anmodningen fra FN om de 250 soldater har regeringen endnu ikke taget stilling til.

Se også: Britisk og dansk fokus rettes mod Libyen og Mali

1 af 2 En natklub blev angrebet i Mali tidligere på året, hvor mindst fem personer blev dræbt, da angrebsmændene åbnede ild. AP foto: Harouna Traore
2 af 2 Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann Jensen. Polfoto: Mie Brinkmann
33 kommentarer
Vis kommentarer