Annonce:
Annonce:

Venstre-løve anholdt: Knaldet for narko-kørsel

Venstre-politikeren Jakob Engel-Schmidt, der er direktør på en ungdomsuddannelse, er blevet frakendt kørekortet efter at have kørt med narko i blodet

Få historien kort her
Annonce:
Følg Politik

Venstre-profilen Jakob Engel-Schmidt, der i øjeblikket holder orlov fra Folketinget for at være direktør på ungdomsuddannelsen Niels Brock, er blevet taget af politiet for at have kørt bil med ulovlige stoffer i blodet. Han er nu blevet frakendt kørekortet ubetinget i tre år og skal have en bøde.

Overtrædelsen af færdselslovens narkoparagraf er sket for et andet stof end hash. På Facebook fortæller Jakob Engel-Schmidt, at der er tale om kokain.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i en døgnrapport hos Københavns Politi og i sagen hos anklagemyndigheden på det tidspunkt og det sted i København, hvor Jakob Engel-Schmidt blev stoppet af politiet i juli sidste år.

Mistænkelig adfærd
Af døgnrapporten fremgår det, at Jakob Engel-Schmidt natten til d. 4. juli sidste år forsøgte at obstruere politiets arbejde.

Annonce:

Patruljen beskriver her, at den stoppede Engel-Schmidts bil på Lyngbyvej i København på grund af en lygtefejl.

Herefter fattede politiet ifølge den interne log hurtigt mistanke til Jakob Engel-Schmidt, hvilket efter noget tid endte med en anholdelse af folketingsmedlemmet:

’Føreren af køretøjet havde en ifølge patruljen meget atypisk og mistankepådragende adfærd, som gjorde, at han blev sigtet for 53/54-kørsel (hhv. spiritus- og narkoparagraffen i færdselsloven, red.) Han nægtede at deltage i både en udåndingsprøve og en narkometertest og blev derfor kl. 00.43 erklæret for anholdt’, hedder det i døgnrapporten.

Det fremgår videre, at en blodprøve blev udtaget på Station Bellahøj, hvorefter Engel-Schmidt blev løsladt kl. to om natten.

Annonce:

Stoppede uden forvarsel
Ekstra Bladet spurgte 7. september efter flere tip ind til sagen hos V-politikeren. Dagen efter stoppede han uden forvarsel i Folketinget for at tage orlov og i stedet blive udviklingsdirektør på uddannelsesinstitutionen Niels Brock.

Dengang spurgte Ekstra Bladet Jakob Engel-Schmidt ind til, at sigtelsen for spirituskørsel var frafaldet. Efterfølgende spurgte Ekstra Bladet, om der var tale om andet end spirituskørsel uden at kunne få svar fra Venstre-politikeren.

Ekstra Bladet bad af den grund om aktindsigt hos politiet.

Efter en lang sagsbehandlingstid viser det sig altså nu, at sigtelsen efter færdselslovens narkoparagraf (§54) har udløst en bøde og en ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år.

Jakob Engel-Schmidt har igennem flere år været en af fremtidens mænd i regeringspartiet Venstre. Han er ud over sit job som direktør på Niels Brock også paneldeltager på aktualitetsprogrammet News & Co. på TV2 News.

Annonce:

Det er utilgiveligt
Over for Ekstra Bladet erkender en tydeligt berørt Jakob Engel-Schmidt, at han kørte med euforiserende stoffer i blodet i juli måned sidste år. Han slår fast, at han tager sin straf for det, han har gjort:

- Jeg har brudt lovgivningen. Det er utilgiveligt. Jeg undskylder over for de mennesker, jeg har skuffet. Det gælder både min familie, min kæreste og selvfølgelig alle de vælgere, jeg er ansvarlig over for. Og det gælder selvfølgelig også, selvom jeg ikke sidder i Folketinget i dag, siger Jakob Engel-Schmidt, der dog afviser at fortælle, hvilket stof der er tale om.

- Vi kan se, at du nægtede at samarbejde med politiet og lade dig teste. Hvorfor det?

- Jeg har opført mig utrolig tåbeligt. Jeg skammer mig over det. Det er uacceptabelt. Jeg skulle selvfølgelig bare have pustet og blæst med det samme. Men jeg var overbevist om, at der ikke var noget i mit blod, siger Jakob Engell-Schmidt.

Har luftet comeback på Borgen

’Jakob Engel-Schmidt forlader Folketinget.’

Sådan lød overskriften på Venstres pressemeddelelse 7. september sidste år, hvor det blev annonceret, at Jakob Engel-Schmidt stoppede i Folketinget.

Der var imidlertid ikke et ord i pressemeddelelsen om, at Engel-Schmidt i virkeligheden blot gik på orlov fra Folketinget. Der var altså alligevel ikke tale om et endegyldigt farvel til Borgen, hvilket Engel-Schmidt da også indrømmede over for Ekstra Bladet i december sidste år.

Her forklarede han, at han måske allerede ville komme tilbage til Folketinget i løbet af 2018, når arbejdet på uddannelsesinstitutionen Niels Brock ophører.

– Jeg har taget orlov umiddelbart til efter sommerferien næste år (i år, red.), og det er fantastisk, at Niels Brock kan bruge mine kompetencer, lød det fra Venstre-manden.

Vakte undren
Den udmelding fra Jakob Engel-Schmidt vakte undren hos Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

– Jeg synes, Jakob var meget klar, da han her for tre måneder siden meldte ud, at nu stoppede han i politik, lød reaktionen fra Ellemann-Jensen.

– Mads Fuglede er kommet ind og har overtaget mandatet fra Jakob Engel-Schmidt. Og det var egentlig mit indtryk, at det var en permanent ordning. Det tror jeg også, var Mads Fugledes indtryk, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Immunitet skal ikke ophæves

I udgangspunktet kan folketingsmedlemmer ikke tiltales, uden at Folketinget har givet samtykke hertil ved at ophæve deres parlamentariske immunitet.

Der er imidlertid undtagelser, som betyder, at Jakob Engel-Schmidts immunitet ikke har skullet ophæves. Folketinget har heller ikke modtaget nogen anmodning om at ophæve hans immunitet i denne sag.

Af ’Håndbog i Folketingsarbejdet’ fremgår det bl.a., at ’hvis en sag afsluttes med et bødeforlæg, skal Folketingets samtykke (...) ikke indhentes’.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: