Venstre-medlem vil afskaffe borgerforslag med et borgerforslag

Venstre-medlem Nicolai Svejgaard har i selskab med venner fra K, V og LA stillet et borgerforslag, der skal afskaffe muligheden borgerforslag. Det udstiller tåbeligheden ved systemet, lyder det fra stilleren

Venstre-medlem Nicolai Svejgaard Poulsen vil afskaffe borgerforslag med et borgerforslag. Han skal sammen med sine fem medstiftere samle de 50.000 underskrifter der skal til, for at Folketinget tager det op til afstemningen. Det skal ske inden 25. august 2018. Foto: Janus Engel
Venstre-medlem Nicolai Svejgaard Poulsen vil afskaffe borgerforslag med et borgerforslag. Han skal sammen med sine fem medstiftere samle de 50.000 underskrifter der skal til, for at Folketinget tager det op til afstemningen. Det skal ske inden 25. august 2018. Foto: Janus Engel

Venstre-medlem og tidligere Europaparlaments-kandidat, Nicolai Svejgaard Poulsen, har indstillet et noget meta-agtigt borgerforslag.

Det har nemlig til formål at afskaffe muligheden borgerforslag.

Muligheden for at stille et borgerforslag startede tilbage i januar. Det giver de danske borgere mulighed for at indstille et forslag, de gerne vil have Folketinget til at tage stilling til. Det gøres ved at indsamle mindst 50.000 underskrifter på borgerforslag.dk.

Det er, hvad Nicolai Svejgaard håber på med fem politiske venner fra Venstre, Liberal Alliance og De Konservative. En af medstillerne er folketingskandidat for De Konservative, Caspar Stefani.

Man foregiver at give mere borgerinddragelse
Ekstra Bladet har talt med hovedmanden bag borgerforslaget, om at afskaffe borgerforslag, der mener, at muligheden for at indstille et borgerforslag er en gennemgående dårlig idé.

- Jeg synes det svarer lidt til de der klistermærke i Københavns Metro, der ligner et instrumentbræt, så børn kan lege, at det er dem, der kører metroen, siger han til Ekstra Bladet. 

- Borgerforslag foregiver at give mere borgerinddragelse, men i praksis lægger man det jo bare ind til Folketinget, der sandsynligvis allerede har taget stilling til det, og derfor i forvejen har afgjort forslaget gennem den almindelige demokratiske proces.

- Man kan vel argumentere for, at det gør vores politiske system endnu mere demokratisk?

- Vi har en af verdens mest demokratiske kulturer, som vi er beundret for, så jeg synes det er noget underligt noget, at der skal være en ekstra kanal, fordi det så virker som om, at de andre kanaler ikke fungerer, hvilket jeg mener, de gør, siger han.

Dobbeltmoralsk med fuldt overlæg
- Er det ikke noget dobbeltmoralsk at bruge muligheden for borgerforslag til at afskaffe et borgerforslag?

- Jo, jeg synes det illustrerer hvor monumentalt tåbeligt det her har været fra start af.

- Hvis det umulige skulle ske - at vi får 50.000 underskrifter - så regner jeg med at Folketingets partier, eftersom det er dem, der har indført det til at starte med, ikke stemmer for forslaget. Men nu er platformen stillet til rådighed til diverse tåbeligheder, så hvorfor ikke bidrage med en selv?

- Så du vil også være tåbelig?

- Den simpleste måde at udstille tåbeligheden ved borgerforslag, det er ved at udnytte det, siger Nicolai Svejgaard Poulsen.

Uddannelses- og Forskningsministeren, Søren Pind, bakker tydeligvis borgerforslaget op. Han har delt det på Facebook med en simpel opfordring: 'Støt'.

Nicolai Svejgaard Poulsen understreger dog at borgerforslaget ikke er noget, der er orkestreret fra et centralt hold.

Borgerforslaget kan læses her.

169 kommentarer
Vis kommentarer