Annonce:
Annonce:

Venstre raser over Barolo-Mogens: Grænser til pligtforsømmelse

Medlem af Europa-Parlamentet Asger Christensen (V) kritiserer fødevareminister Mogens Jensens afbud til vigtigt EU-møde 

Her ses Mogens Jensen(S), da han ankommer  til Amalienborg, hvor den nye regering skulle præsenteres.   Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Her ses Mogens Jensen(S), da han ankommer til Amalienborg, hvor den nye regering skulle præsenteres. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Annonce:
Følg Politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) valgte mandag at droppe et vigtigt møde i EU's ministeråd for landbrug og fiskeri for i stedet at tage på ferie i vin-mekkaet Barolo i Italien.

Og den beslutning møder hård kritik fra Venstres medlem af Europa-Parlamentet Asger Christensen, der er nyvalgt medlem af parlamentets landbrugsudvalg.

Dropper vigtigt EU-møde: Vil hellere på ferie i vin-mekka

Han påpeger, at mødet var meget vigtigt for det danske fødevareerhverv, fordi EU’s fødevareministre skulle udstikke retningslinjerne for en reform af EU’s landbrugsprogram CAP.

- Herudover skulle det nye finske formandskab præsentere deres tanker omkring CAP-reformen, grøn omstilling, klima og bæredygtighed.

Annonce:

- Så jeg er ganske enkelt målløs. Det er svært at komme i tanke om et møde, der er vigtigere for Danmarks fødevareminister at deltage i. At ministeren vælger ikke at møde op og repræsentere de danske interesser, er ikke bare et dårligt signal til resten af Europa. Det er i mine øjne grænsende til pligtforsømmelse, siger han.

Udover at Mogens Jensen ikke fik sat et dansk aftryk ved selve forhandlingsbordet, så mener Asger Christensen også, at han går glip af hele det politiske spil:

- Når man inviteres til et ministerrådsmøde, bør man altid møde op, for der foregår også rigtig mange ting mellem de officielle møder. Det er jo på gangene tingene sker - og du får ikke den korridorsnak , når du sidder i en havestol, siger han.

Asger Christensen giver heller ikke meget for, at Mogens Jensen begrunder afbudet med, at han skulle på ferie:

- Jeg ved godt, at ferie er planlagt, men jeg udskød selv min, fordi parlamentet arbejder i juli måned, så jeg mener ikke, at det er nogen undskyldning, siger han. 

Venstres nyvalgte medlem af Europa-parlamentet Asger Christensen viser her, at han ikke har glemt sit erhverv som landmand. PRIVATFOTO
Venstres nyvalgte medlem af Europa-parlamentet Asger Christensen viser her, at han ikke har glemt sit erhverv som landmand. PRIVATFOTO
 

Derfor var mødet vigtig

Det vigtigste punkt på dagsordenen ved mødet i ministerrådet for landbrug og fiskeri i mandags var lovgivningsmæssige forhandlinger om reformpakken for den fælles landbrugspolitik efter 2020 i EU (Common Agricultural Policy, CAP, red.).

Kommissionen er tidligere kommet med et forslag til reform af den fælles landbrugspolitik, og det er det, ministerrådet for landbrug og fiskeri diskuterer og forhandler om.

Ifølge Det Europæiske Råds hjemmeside udvekslede ministrene på mødet synspunkter ’om de miljø- og klimarelaterede aspekter af reformpakken for den fælles landbrugspolitik efter 2020 og fokuserede især på de elementer, som medlemsstaterne anser som afgørende for at opfylde et højere ambitionsniveau vedrørende miljø og klima, og på, hvordan de foreslåede regler kan forbedres i praksis for at nå dette mål’.

Ifølge Det Europæiske Råd gik Mogens Jensen også glip af, at flere ministre under drøftelsen ’understregede betydningen af at sikre tilstrækkelig fleksibilitet for bedre at kunne tilpasse kravene om højere miljø- og klimaambitioner til medlemsstaternes behov og forenkle reglerne til gavn for både landbrugere og nationale myndigheder’.

Flere ministre mente desuden, at ’disse højere ambitioner bør ledsages af passende finansiel støtte’.

Sukker og svinepest

Den nye landbrugsaftale forventes at træde i kraft 1. januar 2021 og gælde frem til 2028.

Ud over diskussioner om CAP ville Mogens Jensen på mødet i mandags også have hørt om, hvordan det nye finske formandskab vil prioritere området. Ligesom rådet blev orienteret om sukkermarkedet, resultater af frihandelsforhandlingerne mellem EU og Mercosur-landene Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay.

Desuden skulle ministrene have en status for afrikansk svinepest, dyrevelfærd under transport, plantebeskyttelsesmidler og skadedyrskontrol, resultatet af den tredje landbrugsministerkonference mellem EU og Den Afrikanske Union, BIOEAST-initiativet og den vanskelige situation i rissektoren.

Annonce:

Tidligere medlem af Europa-parlamentet og nuværende folketingsmedlem Morten Messerschmidt(DF) trækker på twitter paralleller til sagen med Lene Espersen, der som udenrigsminister fik voldsom kritik for at udeblive fra et møde på grund af ferie:

 

Mogens Jensens afbud er også blevet kritiseret af flere EU-eksperter.  Blandt andet Peter Nedergaard, professor i statskundskab og ekspert i EU’s landbrugspolitik, der mener, at Mogens Jensen burde have deltaget i mødet.

– Jeg ville nok have deltaget, hvis det var mig, der var fødevareminister. Men der kan jo være grunde til ikke-deltagelsen fra dansk side, som jeg ikke kender, siger han.

Sevasti Chatzopoulou, lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv ved Roskilde Universitet, er enig.

– Det var et meget vigtigt møde, fordi man beslutter og forhandler, hvordan landbrugspolitikken skal være i fremtiden. En politik, som har stor indflydelse på blandt andet økonomi og klima. Medlemslandene skulle også konkret sætte rammen og udvælge de vigtigste områder at prioritere inden for landbrugspolitik de næste seks måneder.

Annonce:

– Og særligt ved disse forhandlinger er det vigtigt for en minister at være med. Det er tidspunktet, hvor man finder ud af, hvor de andre medlemslande står rent holdningsmæssigt, og den viden skal man bruge til at lægge en strategi for, hvem man skal alliere sig med for at fremme sit eget lands interesser bedst – både her og nu og ved fremtidige forhandlinger, siger hun.

Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen (S) skriver i en mail til Ekstra Bladet om afbuddet:

'Det er altid vigtigt at opbygge et forhold til sine europæiske kollegaer, og jeg ser frem til at møde dem til det næste rådsmøde i september. En ferie skal nu engang placeres et eller andet sted i kalenderen, og da en ministers kalender aldrig er helt tom, vil der være møder, jeg ikke deltager i. Der skulle ikke træffes beslutninger på mødet mandag, og når jeg ikke er til stede, er Danmark repræsenteret på embedsmandsniveau.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: