Venstrefløj vil forbyde udbytter efter øget bidragssats

Realkreditselskaber, der hæver priserne, skal ikke samtidig forgylde deres aktionærer, lyder rødt forslag

Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Enhedslisten, SF og Alternativet foreslår sammen en række stramninger af realkreditinstitutternes muligheder for at hæve priserne, de såkaldte bidragssatser.

Det sker, efter at realkreditkæmpen Nykredit har været i stormvejr. Nykredit-selskabet Totalkredit hæver priserne for sine realkreditkunder med den begrundelse, at koncernen regner med, at der i fremtiden vil blive stillet strammere krav om finansiel polstring.

Men står det til de tre røde partier, skal realkreditinstitutter fremover kun kunne hæve bidragssatserne i allerede indgåede aftaler, hvis ny lovgivning rent faktisk øger kapitalkravene.

Partierne foreslår også, at det skal være forbudt at udbetale udbytte til aktionærerne to år efter at bidragssatserne er hævet, og forslaget indeholder også regler om, hvilke gebyrer der må opkræves, hvis en kunde ønsker at skifte til et andet realkreditselskab.

Alternativets finansordfører, Josephine Fock, mener, at Nykredit og Totalkredit har taget danskernes privatøkonomi som gidsel.

- Det skal være gennemsigtigt, hvad bidragssatserne går til, og de skal ikke hæves for at betale udbytte til aktionærer, siger hun i en fælles pressemeddelelse fra de tre partier.

1 kommentar
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere