Venstrefløjen vil af med hr. og fru i folketingssalen

Det må være nok at tiltale et folketingsmedlem ved personens navn, mener Enhedslisten, Alternativet og SF

Forslaget om at ændre tiltaleformerne handler kun om folketingsmedlemmerne. Ministrene skal stadig kaldes ved deres officielle titel. Foto: Polfoto/Jens Dresling
Forslaget om at ændre tiltaleformerne handler kun om folketingsmedlemmerne. Ministrene skal stadig kaldes ved deres officielle titel. Foto: Polfoto/Jens Dresling

"Ordføreren" og "ministeren". "Hr." og "fru".

De formelle tiltaleformer hersker i dag i folketingssalen, men det er på tide at få lavet om, mener Enhedslisten, SF og Alternativet.

De tre partier vil lave om på kravene til, hvordan folketingsmedlemmerne taler til hinanden i folketingssalen. Fremover skal folketingsmedlemmer tiltales med for- og efternavn, lyder forslaget.

- Sproget i Folketinget er ikke fulgt med sproget i vores samfund, mener Enhedslistens præsidiemedlem, Christian Juhl.

- Vi taler stadig som for 100 år siden med en tiltaleform, som om vi føler os hævet over dem, vi repræsenterer, udtaler han i en fælles pressemeddelelse fra forslagsstillerne.

Det sker af og til, at folketingsmedlemmer kommer til at sige "du" eller glemmer "hr." og "fru", når de debatterer i salen. Det udløser ofte en reprimande fra formanden.

Og de formelle krav kan være hæmmende for debatten, mener SF's gruppeformand, Jacob Mark.

- Det er rigtig ærgerligt, for alt andet lige må det altid være debatten, der er det vigtigste, og ikke hvorvidt vi omtaler hinanden hr. og fru., udtaler han i pressemeddelelsen.

Forslaget om at ændre tiltaleformerne handler kun om folketingsmedlemmerne. Ministrene skal stadig kaldes ved deres officielle titel.

Altså skal man fortsat sige "statsministeren" i stedet for "Lars Løkke Rasmussen", for eksempel.