Vermund: Bramsen skal ud!

Forsvarsminister Trine Bramsen gambler med danskernes sikkerhed - derfor skal hun ud af vagten, lyder det fra Pernille Vermund

Vermund: Bramsen skal ud!

Trine Bramsens (S) dage som forsvarsminister bør være talte.

Sådan lyder det fra Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund.

Det hårde angreb sker på baggrund af ministerens håndtering af spion-sagen, hvor ledende medarbejdere fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er blevet sendt hjem.  

- Hun er bestemt ikke den rette til at sidde på posten. Der er ministre i den nuværende regering, som jeg har respekt for, og som forvalter deres embede med den omhu, som de skal. Men det her er så graverende, at jeg ikke kan se, hvordan man kan forsvare, at hun skal blive siddende.

- Selv hvis det viser sig, at der er sket fejl i FE, så risikerer vi, at skaden for vores relation til USA er uoprettelig, siger Vermund til Ekstra Bladet.

Pernille Vermund (NB) mener, at Trine Bramsen (S) bør ryge ud af klappen som forsvarsminister. Foto: Jens Dresling
Pernille Vermund (NB) mener, at Trine Bramsen (S) bør ryge ud af klappen som forsvarsminister. Foto: Jens Dresling
 

Fortrolig aftale
Weekendavisen har afdækket, at sagen kerne er et dybt fortroligt samarbejde mellem FE og den amerikanske efterretningstjeneste NSA om at hente data fra internationale kabler, som FE har adgang til.

Et samarbejde, som ifølge Weekendavisen blev etableret i slutningen af 1990'erne af den daværende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen.

Sidenhen er samtlige forsvarsministre blevet informeret grundigt om aftalen, har Weekendavisen beskrevet.

Nu er der kommet fokus på den dybt fortrolige aftale, da det tilsyn, der skal holde øje med FE, har udtalt en skarp offentlig kritik. Tilsynet peger på, at FE har indhentet oplysninger om danske statsborgere, som muligvis strider mod loven.

På baggrund af tilsynets kritik har forsvarsminister Trine Bramsen reageret skarpt ved at hjemsende FE-chef Lars Findsen, tidligere departementschef og FE-chef Thomas Ahrenkiel samt yderligere to ledende medarbejdere i FE.

Dårligt håndteret
- Det her er håndteret umanerlig dårligt, lyder kritikken nu fra Pernille Vermund.

- Forsvarsministeren gambler med vores sikkerhed, vores relation til USA og FET's mulighed for at være efterretningstjeneste. Hun gambler med noget, der er af fuldstændig afgørende betydning for, om vi er et frit samfund. Vi er i den grad afhængige af amerikanerne.

Vermunds angreb kommer, efter at hun onsdag har været til møde med forsvarsministeren om FE-sagen. Et møde, der altså slet ikke har formildet Vermunds syn på Trine Bramsens håndtering af sagen.

Dybt forundret
Med sit angreb lægger Vermund sig op ad den hårde kritik, som tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har rettet mod Bramsen.

Venstre-veteranen 'fatter ikke', at 'ministeren og regeringen har håndteret denne sag på en måde, der må skabe tvivl om, hvorvidt vi kan håndtere fortrolighed,' har han sagt til Weekendavisen.

- Jeg er dybt forundret over, at regeringen – og jeg går ud fra, at det er i forståelse med statsministeren – farer så hårdt ud, før man grundigere har undersøgt, hvad der er i sagen. Efter min opfattelse er det egnet til at skade allieredes syn på Danmark og dermed egnet til at skade danske interesser, lyder det fra Claus Hjort Frederiksen

Artiklen fortsætter under billedet ...

Claus Hjort Frederiksen (th.) er slet ikke begejstret for sin afløsers håndtering af FE-sagen. Foto: Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Claus Hjort Frederiksen (th.) er slet ikke begejstret for sin afløsers håndtering af FE-sagen. Foto: Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
 

Hun hytter sit eget skind

- Pernille Vermund, tilsynet lægger ikke fingrene imellem og skriver bl.a., at der er blevet tilbageholdt afgørende oplysninger for tilsynet. Er det ikke på sin plads, at forsvarsminister Trine Bramsen reagerer skarpt på det?

- Det er på sin plads at reagere internt. Men det her er nationens sikkerhed, så det er helt afgørende, at man får løst sådan noget internt, uden at det får offentlig opmærksomhed.

- At reagere på det ved at sende ledende medarbejdere hjem og udsende en pressemeddelelse - og dermed skabe en lavine af opmærksomhed omkring det her - er ret voldsomt.

- Men tilsynet er umiddelbart ikke blevet orienteret tilstrækkeligt. Det er vel også ret alvorligt?

- En efterretningstjeneste skal kunne agere hemmeligt, og derfor er det et dilemma, at man ikke kan føre et normalt tilsyn. Derfor må tilsynet være belagt med ekstrem fortrolighed, så der er ikke er noget, der slipper ud til offentligheden. Man bør altid afveje balancen mellem de eventuelle fejl, der er sket i efterretningstjenesten, og rigets sikkerhed. Og der bør Danmarks sikkerhed altid veje tungest.

- Var det en fejl at hjemsende de ledende FE-medarbejdere?

- Det mener jeg bestemt.

- Hvad bygger du det på?

- Jeg bygger det på, at det i den grad er med til at skabe en lavine af opmærksomhed i offentligheden. Det skader måske også vores forhold til USA og den sikkerhedspolitiske situation, at jeg giver det her interview. Jeg synes bare, at det er vigtigt, at nogen siger fra. For at hytte sit eget skind er der en minister, som sætter Danmarks sikkerhed og forholdet til USA over styr.

- Tror du, at hun har villet hytte sit eget skind ... har hun ikke blot imødekommet en kritik fra tilsynet?

- Jeg vurderer, at hun har villet hytte sit eget skind. Hun kunne have kaldt de ledende medarbejdere ind på sit kontor og bedt dem fremlægge dokumentation for, at det, som tilsynet siger, ikke er korrekt. Den mistillid, hun udviser ledende medarbejdere ved i stedet at sende dem hjem og gøre det til en offentlig sag, har store konsekvenser, siger Pernille Vermund.

Ministerium: Kan ikke sidde kritik overhørig

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Trine Bramsen til kritikken fra Pernille Vermund. I stedet har Forsvarsministeriet sendt en skriftlig kommentar.  

'Vi kan bekræfte, at Pernille Vermund på egen anmodning har været til et uformelt kaffemøde med forsvarsministeren om det uafhængige tilsyns (TET) alvorlige kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste. Her fik Pernille Vermund en overordnet og ikke-klassificeret orientering.'

'Det skal samtidig understreges, at regeringen på intet tidspunkt har kommunikeret– eller kommer til at kommunikere – om indholdet af det uafhængige tilsyns kritik', lyder det.

Derudover henviser ministeriet til et svar, som er givet til Folketinget.

' (...) hvoraf det bl.a. fremgår, at tilsynet udøver sine funktioner i fuld uafhængighed, at forsvarsministeren naturligvis ikke kan sidde en så klar og alvorlig kritik af FE overhørig fra det tilsyns, som lovgivningsmagten har tillagt kompetence til at føre kontrol med FE, og at sagens klassificerede indhold og sensitive karakter tilsiger en særdeles høj grad af fortrolighed. Sådanne oplysninger bliver håndteret i relevante udvalg.'