Annonce:
Annonce:

Vermund erkender: Svinedyr undersøgelse ændrer intet

Nye Borgerlige har ingen tro på, at advokatvurdering af minksag vil gøre en forskel på Christiansborg, fortæller formanden

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Et flertal af danskerne ønsker, at uvildige advokater vurderer, om der kan rejses en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen eller andre ministre på baggrund af Minkommissionens rapport.

Og det er da også dem, Nye Borgerlige sætter sin lid til, når det kommer til den næsten 800.000 kroner dyre vurdering, partiet har bestilt hos advokatfirmaet Lund Elmer Sandager, nu Folketinget ikke vil bestille en. For troen på, at vurderingen kan ændre noget på Christiansborg, er minimal.

- Vi synes, at man skylder danskerne en ordentlig vurdering. Embedsværket er blevet vurderet af kommissionen, så det er kun rimeligt, at ministrenes ansvar også vurderes, når det kommer til et muligt retsligt efterspil, siger Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund.

Annonce:

Intet håb for borgen
Efter Minkkommissionen kom med sin rapport, skulle Folketingets partier beslutte, om uvildige advokater skulle gennemgå den og vurdere, om kritikken af ministrene var så grel, at der kunne være grundlag for at rejse en rigsretssag. Som man valgte efter Instrukskommissionens rapport, hvilket endte med, at Inger Støjberg blev idømt ubetinget fængsel.

Et flertal på Christiansborg valgte dog ikke at få lavet en sådan vurdering med begrundelse i, at Minkkommisisonens rapport ikke viste, at ministrene bevidst havde gjort noget ulovligt.

Pernille Vermund tror ikke, at den kommende vurdering vil ændre på det.

- Det lugter langt væk af, at regeringens parlamentariske grundlag er til falds for politiske indrømmelse eller ministerposter. Så jeg har ikke meget håb til venstrefløjen og dem, der har været imod en advokatvurdering, siger hun.

FAKTA: Ministre og embedsmænd drages til ansvar for minksag

Ministre og embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har ifølge Minkkommissionen begået tjenesteforseelser og kan ifølge kommissionen drages til ansvar.

Den hårdeste kritik får departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen.

Her følger et overblik over Minkkommissionens kritik:

* Statsministeriet:

Statsministeriet har handlet meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndighederne i forbindelse med pressemødet 4. november 2020.

* Statsministeren:

Statsminister Mette Frederiksen (S) vildledte groft på pressemødet 4. november 2020. Det tilføjes, at hun subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil.

* Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet:

Hun har begået tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar. Det begrundes med hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet på pressemødet 4. november 2020.

* Mogens Jensen (S), tidligere fødevareminister:

Kommissionen lægger til grund, at Mogens Jensen blev orienteret om den manglende hjemmel til at aflive alle mink 5. november 2020, og at han således afgav urigtige oplysninger under samrådet 11. november 2020. Her sagde han, at han først blev gjort opmærksom på den manglende hjemmel 'i weekenden', som var 7.-8. november.

* Thorkild Fogde, Rigspolitichef:

Han burde have reageret med det samme, da han fik at vide, at der ikke var hjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet. Han har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar.

* Henrik Studsgaard, forhenværende departementschef i Fødevareministeriet:

Han har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger ham draget til ansvar på grund af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet, som kan føres tilbage til pressemødet 4. november 2020.

* Johan Legarth, departementschef i Justitsministeriet:

Han har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar. Der nævnes sandhedspligten og legalitetsprincippet.

* Disse kan også drages til ansvar:

Afdelingschef Tejs Binderup og kontorchef Paolo Drostby i Miljø- og Fødevareministeriet. Politiinspektør Uffe Stormly og politiassessor Birgitte Buch i Rigspolitiet.

Og i Fødevarestyrelsen daværende veterinærchef Hanne Larsen og i Justitsministeriet afdelingschef Anne-Mette Lyhne Jensen.

Kilde: Minkkommissionen.

Ingen hjemme
Noget kan tyde på, at formanden har ret i, at Nye Borgerliges advokatvurdering ikke vil rykke det store for regeringen og dens støttepartier.

Annonce:

- Jeg har svært ved at se, hvordan en rapport bestilt og beordret af Nye Borgerlige skulle kunne betragtes som uvildig og dermed bibringe ret meget nyt, skriver Socialdemokratiets vagthavende ordfører, Jens Joel.

Ekstra Bladet har fredag også kontaktet Enhedslisten, De Radikale og SF og spurgt, hvordan de vil forholde sig til den kommende vurdering. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra nogen af dem.

For SF's vedkommende dog med den forklaring, at der simpelthen ikke er en eneste folketingspolitiker fra partiet, der ikke holder ferie lige nu. Og at det derfor slet ikke er muligt at få en kommentar til noget.

Valgkamp
Efter planen vil Nye Borgerlige modtage advokaternes vurdering til september. Og da formanden ikke har meget håb om, at den gør en forskel på Christiansborg, er det til en valgkamp, hun håber den kan spille en rolle.

De Radikale har bebudet, at der skal udskrives valg inden Folketingets åbning til oktober. Så tror man på, at partiet reelt vil føre den trussel igennem, lurer et valg efter sommerferien.

Annonce:

- Hvis det er, at ministre kan stilles til ansvar og dømmes, så er det en relevant viden, danskerne til have med sig, når de går til valg, siger hun.

Pernille Vermund understreger, at der er tale om en helt uvildig undersøgelse. Og at advokatfirmaet har meldt ud, at det ikke kan sige noget, om, hvad det finder frem til.

Hverken i forhold til kernespørgsmålet om, hvorvidt det finder grundlag for retsforfølgelse eller om, hvorvidt man overhovedet kan drage en klar konklusion.

- Det er vi helt indforståede med. For det vigtigste er klarhed. Viser vurderingen så, at der ikke er noget at komme efter, så er det også en viden, danskerne skal have med sig til et valg, siger formanden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: