Vermund freder Hjorts immunitet og dropper møde med Tesfaye

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, vil ikke deltage i møde med Tesfaye om Claus Hjorts lækagesag

Pernille Vermund (NB) ønsker ikke at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Pernille Vermund (NB) ønsker ikke at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Nye Borgerlige stemmer ikke for at ophæve folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet.

Det siger Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, til Jyllands-Posten.

- Jeg kommer til at meddele justitsministeren, at Nye Borgerlige ikke stemmer for at ophæve Claus Hjorts immunitet, og at vi heller ikke kommer til at deltage i den fortrolige orientering om sagen, siger hun til avisen.

Sagen drejer sig om den tidligere forsvarsminister, som er sigtet for at have lækket statshemmeligheder. Rigsadvokaten har indstillet til, at der skal rejses tiltale. Men det kræver, at Folketinget ophæver Hjorts immunitet.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) har indkaldt partilederne til drøftelser om sagen på mandag.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Det er spektakulært, at Claus Hjort Frederiksen nu er tiltalt efter Straffelovens paragraf 109 om videregivelse af statshemmeligheder. Men det er også påfaldende, at Venstre klynker, for Hjort har jo helt bevidst løbet en risiko, mener Joachim B. Olsen, der samtidig undrer sig over, hvorfor Venstre er så skeptiske over for en retssag mod Claus Hjort, når man gladeligt sendte Inger Støjberg for Rigsretten

Joachim B: Nu bliver det vildt for Claus Hjort
 

Her vil også Rigsadvokaten være til stede, og ifølge ministeren vil Rigsadvokaten gennemgå grundlaget for indstillingen. Men altså kun til partilederne, lyder det fra Tesfaye.

Partilederne vil efterfølgende kunne fortælle deres folketingsgrupper, hvad Rigsadvokatens indstilling er. Mere kan de øvrige medlemmer af Folketinget ikke få at vide, har Tesfaye udtalt. Fordi oplysningerne er fortrolige.

Vermund havde bedt om at få en jurist med som bisidder til mødet. Men det fik hun ikke lov til, lyder det fra Vermund. Derfor dropper hun helt at møde op.

En række partier, både fra rød og blå blok, har meddelt, at de kræver fuld åbenhed, før de kan tage stilling til, om Hjorts immunitet skal ryge.

Det er op til et flertal i Folketinget, om Hjorts immunitet skal ophæves. Hjort mener ikke, at han har gjort noget forkert. Ud af de 179 mandater i Folketinget sidder Nye Borgerlige på fire.

Sigtelserne er hemmelige, og Hjort må ikke viderebringe dem. Der er en strafferamme på 12 års fængsel.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+