Vestager går til kamp mod russisk gasgigant

En uge efter at EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, tog hul på den formelle kamp mod amerikanske Google, åbner hun onsdag også en formel undersøgelse mod Ruslands gasgigant, Gazprom

En uge efter at EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, tog hul på den formelle kamp mod amerikanske Google, åbner hun onsdag også en formel undersøgelse mod Ruslands gasgigant, Gazprom.

Vestager har sendt en klagemeddelelse med påstand om, at Gazprom, der leverer over halvdelen af al naturgas i EU, bryder EU's konkurrenceregler.

Se også: Avis: Vestager åbner en østfront - sag mod Gazprom

Vestager har tre hovedanker mod det statskontrollerede russiske gasselskab, der beskyldes for at forhindre salg af gas over grænser inden for EU, for at opkræve urimeligt høje priser i nogle lande samt for at knytte betingelser til sit salg af gas til visse lande.

Kommissæren understreger i pressemeddelelsen, at 'alle virksomheder, der opererer på de europæiske markeder - uanset om de er europæiske eller ej - skal spille efter EU's regler'.

Se også: Google: Vi ser frem til at forklare os over for EU

Hun benyttede samme formulering mod amerikanske Google i sidste uge.

- Gas er en nødvendig råvare i vores hverdag: Den opvarmer vores hjem, vi bruger den til madlavning og til at fremstille elektricitet. Det er derfor af yderste vigtighed, at vi opretholder en fair konkurrence på de europæiske gasmarkeder, siger Vestager.

Se også: Vestager hyldes af internationale medier efter Google-sag

Det statskontrollerede russiske gasselskab står for leverancen af over 50 procent af al den naturgas, der bliver brugt i EU. I nogle lande er selskabets markedsandel næsten 100 procent.

EU-Kommissionens anker gælder Gazproms praksis i otte EU-lande. Det drejer sig om Bulgarien, Tjekkiet, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Polen og Slovakiet.

Se også: Vestager om Google-sag: Det handler om forbrugerne

Gazprom har nu 12 uger til at svare på EU-Kommissionens klagemeddelelse, inden Vestagers departement går videre med sin vurdering af, om sagen kan føre til forlig, krav om ændret praksis eller milliardbøder.

Bøderne kan i yderste fald være helt op til 10 procent af virksomhedens omsætning.

Se også: Vestager slår dobbelt mod Google - undersøger Android

64 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere