Vestager jagter Google: Kan kvæle innovationen

EU's seneste sag mod Google handler om it-gigantens magtfulde position med Android-systemet til smartphones

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Det er beskyttelse af innovation og borgernes adgang til nyskabende apps, der har fået EU til at rette luppen mod Googles Android-styresystem til mobiltelefoner.

EU-Kommissionen rygtes at være på tæt på at åbne en formel sag mod Google på området, efter at konkurrencekommissær Margrethe Vestager startede undersøgelsen for et år siden.

- Vores bekymring er, at ved at kræve, at telefonproducenter forudinstallerer en række Google-apps i stedet for at lade dem bestemme selv, har Google måske blokeret en af de vigtigste måder, nye apps kommer frem til forbrugere.

- At sikre, at innovatører har en fair chance for succes, er lige så vigtigt, som det altid har været, siger Margrethe Vestager mandag i en tale i Amsterdam.

Android er installeret på flere end fire femtedele af alle nye smartphones solgt på verdensplan, og det er den dominerende markedsposition, Google - ifølge EU's mistanke - kan have misbrugt.

Google, som også er anklaget af EU-Kommissionen for at favorisere sine egne tjenester i resultater fra den populære søgemaskine, holder sig dog ikke tilbage fra at sende kritik i modsat retning.

Googles europæiske chef, Matt Brittin, kalder EU's embedsfolk for primært "gode mennesker, der prøver at blive klogere på verden, og som måske kunne være mere oplyste, end de er", i et interview med Financial Times.

- Der er nogle steder i Europa og nogle interesser i Europa, hvor første indskydelse er at beskytte fortiden fra fremtiden, siger Matt Brittin til avisen.

Det er blandt andet Financial Times, der på det seneste har skrevet, at Margrethe Vestager kan være klar med anklagerne om Android-misbrug så tidligt som onsdag. EU-Kommissionen holder dog kortene tæt til kroppen, indtil sagen er helt klar.

10 kommentarer
Vis kommentarer